Sladké skandinávské pečivo a hříšná americká kombinace arašídového másla s marmeládou. To je cesta kolem světa podle Aktinu. Vydejte se na ni s námi a na svačinu si zabalte zdravější verzi vynikajících kynutých rolek.
1 porce obsahuje
- 273 kcal
- 29 g sacharidů
- 13 g tuků
- 10 g bílkovin
Na 11 porcí
- 200 ml mléka
- 50 g kokosového oleje
- 1 balení droždí
- 30 g práškového sladidla
- 1/2 čajové lžičky soli
- 330 g špaldové mouky
- 150 g arašídového másla
- 140 g malinové marmelády
- kokosový olej
- 20 g arašídů
Postup
-
V menším hrnci lehce zahřejeme mléko a roztopíme v něm kokosový olej. Pozor! Směs nesmí začít vařit, jinak těsto nevykyne.
-
Směs přelijeme do velké mísy, rozdrolíme v ní droždí a necháme ho aktivovat po dobu 10 minut. Poté přidáme xylitol, sůl a zamícháme.
-
Do mísy postupně přidáváme mouku a opatrně mícháme. Těsto zpracujeme do bochánku, mísu přikryjeme fólií a necháme kynout asi hodinu. Objem těsta by se měl přibližně zdvojnásobit.
-
Nakynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše. Povrch potřeme arašídovým máslem a marmeládou.
-
Od kraje těsto opatrně srolujeme a poté jej nakrájíme na jednotlivé rolky o šířce 4–6 cm.
-
Rolky naskládáme do pekáče vyloženého pečicím papírem, povrch pomažeme rozpuštěným kokosovým olejem a posypeme nasekanými arašídy. Znovu zakryjeme fólií a necháme na teplém místě ještě asi 15 minut kynout.
-
Vykynuté rolky pečeme 30–35 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
-
O výsledek se nezapomeneme podělit na Instagramu s hashtagem #aktinrecepty.