Pokud i vy patříte k lidem, kteří vždy nakoupí víc jablek, než zvládnou sníst, pak tu pro váš máme super recept! Jablka samozřejmě můžete použít i čerstvá, ale v koláči se ztratí i ta, která už mají to nejlepší za sebou. Tentokrát se bavíme o šťavnatém koláči s ganache polevou, která mu dodá luxusní nádech a šmrnc.
1 porce obsahuje 1 kus koláče
- 197 kcal
- 21 g sacharidů
- 11 g tuků
- 3,7 g bílkovin
Na 12 porcí
- 250 g jablek
- 1 vejce
- 55 g erythritolu
- 55 g třtinového cukru
- 60 ml kokosového oleje
- 20 g kakaa
- 150 g špaldové mouky
- 7 g kypřicího prášku
- 35 ml mléka
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 100 g hořké čokolády
- 100 ml 30% smetany ke šlehání
Postup
-
Jablka oloupeme a nastrouháme. Šťávu není třeba slívat.
-
V míse si vyšleháme vejce se sladidlem do pěny. Pomalu přilíváme kokosový olej. Přidáme nastrouhaná jablka, skořici, zázvor a kakao. Vše promícháme.
-
Přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva a podle hustoty přilijeme mléko. Záleží, jak šťavnatá byla jablka. Výsledné těsto by mělo být spíše hustější.
-
Těsto vylijeme na menší plech (20x30) a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme 25 minut na 160 - 170 °C. -
Upečený koláč potřeme džemem (my jsme měli šípkový) a přilijeme i čokoládovou ganache. Tu si připravíme tak, že dáme zahřát smetanu ke šlehání (nevaříme) a tou zalijeme nasekanou čokoládu. Necháme stát pár minut a potom promícháme, aby nám vznikla hladká čokoládová poleva. Koláč necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit.