Jablečný štrúdl neodmyslitelně patří k podzimnímu pečení a nejznámější je ten z listového těsta. My jsme ho však vylepšili a nahradili těstem tvarohovým, které je jednoduché na přípravu, chuťově ještě lepší a samozřejmě výživnější! V kombinaci se šťavnatými jablky provoněnými skořicí a skvělou vanilkovou omáčkou se právě tato verze stane vaší oblíbenou!
1 porce obsahuje
- 403 kcal
- 44 g sacharidů
- 20,8 g tuků
- 12,2 g bílkovin
Na 8 porcí
- 270 g špaldové mouky
- 30 g protein skořicová rolka
- 150 g polotučného tvarohu
- 125 g másla
- 650 g strouhaných jablek
- 1 čajová lžička skořice
- 4 čajové lžičky xylitolu
- 80 g mandlí obalených ve skořici
- 2 lžíce Vilgain Sweet Nuts - arašídy, slaný karamel
- 1 žloutek
- 1 vanilkový puding
- 30 g vanilkového proteinu
- mletá vanilka
- 500 ml mléka
- 2 lžíce xylitolu
Postup
-
Nejprve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme špaldovou mouku, protein (ten můžeme případně vynechat a nahradit ho moukou), přidáme tvaroh, změklé máslo a vypracujeme těsto. Těsto necháme odpočinout alespoň 30 minut v lednici.
-
Jablka oloupeme, nastrouháme a osladíme xylitolem či jiným sladidlem. Dále přidáme skořici a kousky mandlí ve skořici nebo jiné ořechy dle chuti. Vše promícháme.
-
Těsto vyválíme na tenký obdélníkový plát.
-
Z jablek vymačkáme přebytečnou šťávu, rovnoměrně je naneseme na těsto a nakonec je přelijeme ořechovým máslem.
-
Těsto ze všech stran zahneme směrem do středu. Širší stranu těsta opatrně srolujeme a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
-
Štrúdl potřeme rozmíchaným žloutkem a lehce propícháme vidličkou.
-
Pečeme na 180 °C přibližně 30 minut, aby byl štrúdl krásně dozlatova. Po upečení necháme pod utěrkou vychladnout.
-
A můžeme se pustit do krému:Pudink společně s proteinem smícháme ve 300 ml mléka. 200 ml mléka necháme zatím povařit. Pudinkovou směs vlijeme k horkému mléku a mícháme, dokud nezhoustne. Pokud by byl pudink příliš hustý, přilijeme více mléka. Nakonec přidáme vanilku a osladíme xylitolem či jiným sladidlem. V případě, že v krému vzniknou hrudky, krém přecedíme, abychom docílili hladké a jemné konzistence.
-
Štrúdl podáváme s vanilkovou omáčkou. Kdo má rád více sladké, může si dezert pocukrovat. Tak dobrou chuť a krásný podzim!