"Možná jsem vařila knedlík a vyšel mi nok." Znáte tuto legendární hlášku? Pousmáli jsme se, když jsme do trouby vkládali štrůdl a vytáhli závin. Vlastně je jedno, jak ho nazveme. Díky šťavnatým jablkům si na něm určitě pochutnáte. Jablka jsme pro vyšší obsah bílkovin vyladili ještě tvarohem a celé jsme to vytunily arašídovým máslem z dílny r3ptile.
1 porce obsahuje
- 110 kcal
- 13 g sacharidů
- 4,9 g tuků
- 4,4 g bílkovin
Na 18 porcí
- 200 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 50 g vody
- 10 g práškového sladidla
- 60 g másla
- 1 špetka soli
- 550 g jablek
- 40 g práškového sladidla
- 1 čajová lžička skořice
- 180 g hrudkovitého tvarohu
- 50 g arašídového másla
Postup
-
V misce si smícháme mouku, vajíčko, vodu, sladidlo, špetku soli a změklé máslo (nebo ghí). Vypracujeme hladké těsto. Pár minut to potrvá. Těsto necháme 20 minut oddychnout.
-
Mezitím si nastrouháme jablka a smícháme je se skořicí a sladidlem.
-
Na stůl si rozprostřeme starší a větší utěrku, jemně ji poprášíme moukou a těsto na ní rozválíme na co nejmenší tloušťku. Těsto je pružné, dobře se s ním pracuje. Po rozválení by skrze něj měl být vidět vzor utěrky. Na těsto rozprostřeme jablka, ze kterých jsme vymačkali šťávu, posypeme tvarohem a přidáme arašídové máslo. Můžeme i jemně posypat cukrem nebo sladidlem.
-
Okraje zahneme a závin opatrně s pomocí utěrky srolujeme a přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, na pár místech propíchneme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut.
-
Závin necháme úplně vychladnout a před podáváním ho posypeme cukrem. Dobrou chuť!