Babiččina klasika ve zdravém kabátě: šťavnaté hraběnčiny řezy

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová před 2 měsíci
1
Babiččina klasika ve zdravém kabátě: šťavnaté hraběnčiny řezy

Pamatujete na ty prázdniny u babičky? Vůně másla, skořice a šťavnatých jablek se linula přes celý dům. Přilákala i mlské dětské jazýčky, které ujídaly hraběnčiny řezy potají přímo z plechu. 

Ty časy už jsou dávno pryč. Teď hostíte babičku vy. Co takhle jí to oplatit stejnou písničkou?

Naservírujte jí naši zdravější, zato neméně dobrou, verzi legendárních hraběnčiných řezů.

Budeme potřebovat:

Na těsto:

Na jablečnou vrstvu:

  • 650 g jablek 
  • 1 PL skořice
  • 20 g rozinek nebo jiného sušeného ovoce
  • 20 g pekanových nebo vlašských ořechů

Na sníh:

Velikost plechu: 32 cm x 25 cm
Čas přípravy: 30 minut příprav + 30 minut pečení

1569527947_a_3584.jpg

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • V míse utřeme žloutky, ghí a tvaroh.
  • V jiné míse smícháme mouku, protein, sladidlo a kypřící prášek.
  • Tekuté ingredience přidáme k suchým a zpracujeme těsto, které následně rozdělíme na 2/3 a 1/3.
1569528052_a_3584.jpg
  • 1/3 těsta zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazáku. Zbylé 2/3 těsta natlačíme do plechu vyloženého pečícím papírem. 
  • Jablka nastrouháme nahrubo a smícháme se skořicí, rozinkami a ořechy. Hotovou směs rozprostřeme na těsto v plechu.
1569528020_a_3584.jpg
  • Tvaroh ochutíme pomocí Zero Drops. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého opatrně vmícháme připravený tvaroh. Následně tvarohový sníh navrstvíme na jablka.
1569528079_a_3584.jpg
1569528098_a_3584.jpg
  • Vršek koláče postrouháme zbylou 1/3 těsta.
1569528115_a_3584.jpg
  • Pečeme asi půl hodiny dozlatova.

Dobrou chuť!

Koláč jsme rozkrájeli na dvacet dílů. Na jeden vychází:

  • 157 kcal
  • 19 g sacharidů
  • 5 g tuku
  • 9 g bílkovin
1569528146_a_3584.jpg
1569528168_a_3584.jpg
Poděkuj autorovi
12 lidí již poděkovalo

Diskuze k článku