Skoro to s námi seklo, když jsme vypočítali kalorie na jeden kus. Bylo jich nějak moc. Až později nám došlo, že jsme je vlastně zapomněli vydělit dvěma :). Pletence totiž pečeme dva. Dvojitá radost! Určitě se s někým podělte. Ručíme za to, že bude i obdarovaný v sedmém nebi.
A ještě jedno doporučení. Skvěle chutná potřený jakýmkoliv ořechovým máslem.
1 porce obsahuje
- 166 kcal
- 18,4 g sacharidů
- 9,1 g tuků
- 3,4 g bílkovin
Na 12 porcí
- 100 ml mléka
- 5 g sušeného droždí
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 300 g hladké mouky
- 40 g špaldové mouky
- 1 špetka soli
- 1 špetka skořice
- 35 g třtinového cukru
- 70 g másla
- 2 vejce
- 80 g másla
- 150 g hořké čokolády
- 35 g kakaa
- 50 g třtinového cukru
- 15 g pekanových ořechů
Postup
-
Den dopředu si připravíme těsto. V teplém mléce rozmícháme lžičku cukru a 5 g sušeného droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím do velké misky vysypeme mouku, špetku soli, cukr, špetku skořice a přidáme změklé máslo a dvě vejce. Všechno spolu „nahrubo“ promícháme. Přilijeme vzniklý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Bude to trvat cca 10 minut, proto si můžeme ulehčit práci kuchyňským robotem. A pokud ho nemáme, nevadí, těsto má rado teplo lidských rukou.
-
Misku (klidně tu samou) jemně vymažeme olejem, aby se nám těsto nepřilepilo. Bochník těsta vložíme do misky, překryjeme kuchyňskou fólií a dáme na noc (cca 12 hodin) odpočinout do ledničky.
-
Těsto přeřízneme na dvě poloviny a jednu odložíme zpět do ledničky. Připravíme si čokoládovou náplň. Do hrnce dáme máslo a čokoládu. Rozpustíme na mírném plameni. Přidáme kakao, cukr a vymícháme jemnou, hladkou hmotu.
-
Polovinu těsta na tenko rozválíme do obdélníkového tvaru a potřeme polovinou čokoládové náplně. Posypeme pekanovými ořechy, které však můžeme i vynechat. Těsto srolujeme a podélně překrojíme ostrým nožem. Pak jej spleteme – překládáme přes sebe dvě poloviny tak, aby byl řez vždy navrchu.
-
Pletenec přendáme do formy s papírem na pečení a necháme ještě pár minut kynout na teplejším místě. Vrch můžeme posypat ořechy.
-
Pečeme na 170 °C asi 20–25 minut. Pletenec necháme nejprve vychladnout a až potom nakrájíme. Nejlépe chutná v ten den, kdy jej upečeme.
-
Vyzkoušíte ho? Chceme to vidět! Těšíme se na vaše fotky na Instagramu s označením @aktinrecepty :)
Dobrou chuť!