Nadýchaný čokoládový pletenec, který hravě strčí do kapsy ostatní kynuté dobroty

Kristína Močková
Kristína Močková před 4 měsíci
3 minuty čtení
Nadýchaný čokoládový pletenec, který hravě strčí do kapsy ostatní kynuté dobroty
65

Skoro to s námi seklo, když jsme vypočítali kalorie na jeden kus. Bylo jich nějak moc. Až později nám došlo, že jsme je vlastně zapomněli vydělit dvěma :). Pletence totiž pečeme dva. Dvojitá radost! Určitě se s někým podělte. Ručíme za to, že bude i obdarovaný v sedmém nebi. A ještě jedno doporučení. Skvěle chutná s jakýmkoliv Cheat spreadem od R3ptile!

Budeme potřebovat: 

1558108051_a_2804.jpg
  • 100 ml teplého mléka
  • půl balení sušeného droždí (5 g)
  • lžičku cukru
  • 340 g hladké mouky (300 g klasické a 40 g špaldové celozrnné)
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 35 g cukru
  • 70 g změklého másla
  • 2 vajíčka 

Na náplň:

velikost formy: 20 cm x 8,5 cm

Doba přípravy: 45 min (+kynutí přes noc v ledničce)
Doba pečení: 20–25 minut 

1558108343_a_2804.jpg

Postup:

  1. Den dopředu si připravíme těsto. V teplém mléce rozmícháme lžičku cukru a 5 g sušeného droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím do velké misky vysypeme mouku, špetku soli, cukr, špetku skořice a přidáme změklé máslo a dvě vejce. Všechno spolu „nahrubo“ promícháme. Přilijeme vzniklý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Bude to trvat cca 10 minut, proto si můžeme ulehčit práci kuchyňským robotem. A pokud ho nemáme, nevadí, těsto má rado teplo lidských rukou. 
    1558126674_a_2804.jpg
  2. Misku (klidně tu samou) jemně vymažeme olejem, aby se nám těsto nepřilepilo. Bochník těsta vložíme do misky, překryjeme kuchyňskou fólií a dáme na noc (cca 12 hodin) odpočinout do ledničky. 
  3. Těsto přeřízneme na dvě poloviny a jednu odložíme zpět do ledničky. Připravíme si čokoládovou náplň. Do hrnce dáme máslo a čokoládu. Rozpustíme na mírném plameni. Přidáme kakao, cukr a vymícháme jemnou, hladkou hmotu. 
    1558126694_a_2804.jpg
  4. Polovinu těsta na tenko rozválíme do obdélníkového tvaru a potřeme polovinou čokoládové náplně. Posypeme pekanovými ořechy, které však můžeme i vynechat. Těsto srolujeme a podélně překrojíme ostrým nožem. Pak jej spleteme – překládáme přes sebe dvě poloviny tak, aby byl řez vždy navrchu.
    1558126784_a_2804.jpg
    Pletenec přendáme do formy s papírem na pečení a necháme ještě pár minut kynout na teplejším místě. Vrch můžeme posypat ořechy. 
    1558126884_a_2804.jpg
  5. Pečeme na 170 stupňů asi 20–25 minut. Pletenec necháme nejprve vychladnout a až potom nakrájíme. Nejlépe chutná v ten den, kdy jej upečete. 
    1558127252_a_2804.jpg

Vyzkoušíte ho? Chceme to vidět! Těšíme se na vaše fotky pod #aktinrecepty :)

Z uvedeného množství surovin vyjdou dva pletence. Na jeden řez přibližně vychází: 

  • 60 g 
  • 166 kcal
  • 9,1 g tuku
  • 18,4 g sacharidů 
  • 3,4 g bílkovin
  • Další skvělé náměty, nápady a tipy na sladké, slané, zdravé a chuťově vyladěné dobroty najdete pod odkazem na vyladěné recepty z Aktin kuchyně.
Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku