Nadýchaný čokoládový pletenec, který hravě strčí do kapsy ostatní kynuté dobroty

Kristína Močková
Kristína Močková Poprvé publikováno 19. 5. 2019
Aktualizováno 10. 11. 2019
Nadýchaný čokoládový pletenec, který hravě strčí do kapsy ostatní kynuté dobroty

Skoro to s námi seklo, když jsme vypočítali kalorie na jeden kus. Bylo jich nějak moc. Až později nám došlo, že jsme je vlastně zapomněli vydělit dvěma :). Pletence totiž pečeme dva. Dvojitá radost! Určitě se s někým podělte. Ručíme za to, že bude i obdarovaný v sedmém nebi. A ještě jedno doporučení. Skvěle chutná s jakýmkoliv Cheat spreadem od R3ptile!

Budeme potřebovat: 

1558108051_a_2804.jpg
  • 100 ml teplého mléka
  • půl balení sušeného droždí (5 g)
  • lžičku cukru
  • 340 g hladké mouky (300 g klasické a 40 g špaldové celozrnné)
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 35 g cukru
  • 70 g změklého másla
  • 2 vajíčka 

Na náplň:

velikost formy: 20 cm x 8,5 cm

Doba přípravy: 45 min (+kynutí přes noc v ledničce)
Doba pečení: 20–25 minut 

1558108343_a_2804.jpg

Postup:

  1. Den dopředu si připravíme těsto. V teplém mléce rozmícháme lžičku cukru a 5 g sušeného droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím do velké misky vysypeme mouku, špetku soli, cukr, špetku skořice a přidáme změklé máslo a dvě vejce. Všechno spolu „nahrubo“ promícháme. Přilijeme vzniklý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Bude to trvat cca 10 minut, proto si můžeme ulehčit práci kuchyňským robotem. A pokud ho nemáme, nevadí, těsto má rado teplo lidských rukou. 
    1558126674_a_2804.jpg
  2. Misku (klidně tu samou) jemně vymažeme olejem, aby se nám těsto nepřilepilo. Bochník těsta vložíme do misky, překryjeme kuchyňskou fólií a dáme na noc (cca 12 hodin) odpočinout do ledničky. 
  3. Těsto přeřízneme na dvě poloviny a jednu odložíme zpět do ledničky. Připravíme si čokoládovou náplň. Do hrnce dáme máslo a čokoládu. Rozpustíme na mírném plameni. Přidáme kakao, cukr a vymícháme jemnou, hladkou hmotu. 
    1558126694_a_2804.jpg
  4. Polovinu těsta na tenko rozválíme do obdélníkového tvaru a potřeme polovinou čokoládové náplně. Posypeme pekanovými ořechy, které však můžeme i vynechat. Těsto srolujeme a podélně překrojíme ostrým nožem. Pak jej spleteme – překládáme přes sebe dvě poloviny tak, aby byl řez vždy navrchu.
    1558126784_a_2804.jpg
    Pletenec přendáme do formy s papírem na pečení a necháme ještě pár minut kynout na teplejším místě. Vrch můžeme posypat ořechy. 
    1558126884_a_2804.jpg
  5. Pečeme na 170 stupňů asi 20–25 minut. Pletenec necháme nejprve vychladnout a až potom nakrájíme. Nejlépe chutná v ten den, kdy jej upečete. 
    1558127252_a_2804.jpg

Vyzkoušíte ho? Chceme to vidět! Těšíme se na vaše fotky pod #aktinrecepty :)

Z uvedeného množství surovin vyjdou dva pletence. Na jeden řez přibližně vychází: 

  • 60 g 
  • 166 kcal
  • 9,1 g tuku
  • 18,4 g sacharidů 
  • 3,4 g bílkovin
  • Další skvělé náměty, nápady a tipy na sladké, slané, zdravé a chuťově vyladěné dobroty najdete pod odkazem na vyladěné recepty z Aktin kuchyně.
Poděkuj autorovi
74 lidí již poděkovalo
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________

Diskuze k článku