Sladké zralé ovoce, vrstva tvarohu a křupavá voňavá drobenka - koláč, který v létě nesmí chybět na žádném stole! A jestli chcete tuhle tradiční klasiku malinko odlehčit a zároveň si usnadnit práci s tímto ne(kynutým) těstem, dnešní recept je tu pro vás!
1 porce obsahuje 1 kus koláče
- 125 kcal
- 12,5 g sacharidů
- 5,3 g tuků
- 5,2 g bílkovin
Na 12 porcí
- 110 g špaldové mouky
- 60 g polotučného tvarohu
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce ghee
- 2 čajové lžičky kypřicího prášku
- 3 lžíce erythritolu
- špetka soli
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 vejce
- 4 lžíce erythritolu
- 400 g meruněk
- 30 g ghee
- 30 g erythritolu
- 35 g ovesných vloček
- 1 čajová lžička skořice
Postup
-
-
Začněte s přípravou těsta - v misce promíchejte mouku s kypřícím práškem, erythritolem a špetkou soli. Přidejte tvaroh, rozpuštěnou a zchladlou lžíci ghee a mléko. Ze všech ingrediencí rukama vypracujte pružné, hladké a nelepivé těsto, které se konzistencí podobá kynutému. Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky, pokud je naopak moc tuhé, přidejte trochu mléka.
-
Hotové těsto buď vyválejte a přendejte na dno dortové formy o průměru 24 cm, nebo ho na dno vmačkejte a roztáhněte prstama.
-
Na tvarohovou náplň společně vymíchejte dohladka tvaroh s vejce a erythritolem. Na drobenku spolu rukama propracujte ovesné vločky se skořicí, erythritolem a studeným ghee.
-
Na připravené těsto rovnoměrně navrstvěte tvaroh, na něj přidejte pokrájené meruňky a vše zasypte připravenou drobenkou.
-
-
Hotový koláč dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte dozlatova cca 40‑45 minut. Dobrou chuť!
TIP: Tenhle koláč bude chutnat skvěle s jakýmkoliv ovocem, zkuste například borůvky nebo rybíz, v podzimních měsících švestky a v zimě zužitkujte letní úrodu z mrazáku!
-