Tenké, křupavé těsto, šťavnatá krémová náplň s borůvkovým džemem jako od babičky a na tom všem ještě jako bonus posypka z mandlí. Představujeme klasické kynuté moravské koláče, které se vám do denního příjmu vlezou naprosto bez obav. Ano, i vám, milé slečny! Jedna tahle voňavá, nesmírně chutná nádhera vás totiž bude stát pouhých 120 kcal. Je potřeba říkat více?
Nenechte se odradit množstvím surovin, příprava je opravdu nenáročná a výsledek stojí za to.
1 porce obsahuje
- 120 kcal
- 14,5 g sacharidů
- 4,7 g tuků
- 5,7 g bílkovin
Na 16 porcí
- 100 ml mléka
- 10 g droždí
- 1 čajová lžička medu
- 125 g špaldové mouky
- 60 g celozrnné špaldové mouky
- 45 g ovesné mouky
- 1 žloutek
- 40 g másla
- 150 g hrudkovitého tvarohu
- 60 g Lučiny linie
- 1 bílek
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 lžíce šťávy z limetky
- 20 g vanilkového proteinu
- 1/2 balení borůvkové Biolády
- 20 g mandlí
- 7 g másla
- 5 g třtinového cukru
Postup
-
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka vmícháme lžičku medu a rozdrobíme 10 g droždí. Odložíme stranou. Mezitím si do misky prosejeme všechny mouky, zejména tu ovesnou, v té se většinou nachází nejvíce hrudek. Přidáme žloutek, rozpuštěné máslo a kvásek. V rukách (či pomocí mixéru) vypracujeme vláčné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme v misce vykynout. Potrvá to zhruba 30 minut.
-
V druhé misce si připravíme náplň. Tvaroh, lučinu, limetkovou šťávu, bílek, protein a vanilkový cukr rozmixujeme ponorným mixérem na krém. Pokud se nám zdá příliš řídký, můžeme ho zahustit trochou pudinkového prášku.
-
Nakonec si připravíme posypku. Smícháme jemně mleté mandle s máslem a cukrem a vše prsty důkladně propojíme.
-
Když už nám těsto vykynulo, rozválíme ho na pomoučené desce na tenký plát. Mysleme na to, že těsto bude ještě trochu kynout, a tudíž ještě trošku vzroste do výšky. Pomocí skleničky vykrajujeme kruhy a poukládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Do středu kolečka prsty vytvoříme jemné jamky na náplň. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Do vytvořených jamek dáme tvarohovou náplň a džem. Každý koláček posypeme ještě drobenkou.
-
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut (bez ventilátoru).
-
Předtím, než se do těch voňavých zázraků pustíme, se nezapomeneme pochlubit na Instagramu s použitím #aktinrecepty :)