Jednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zapráší

Jednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zapráší

Kristína Močková Kristína Močková před 3 měsíci Aktualizováno 3. 9. 2018

Tenké, křupavé těsto, šťavnatá krémová náplň s borůvkovým džemem jako od babičky a na tom všem ještě jako bonus posypka z mandlí. Představujeme klasické kynuté moravské koláče, které se vám do denního příjmu vlezou naprosto bez obav. Ano, i vám, milé slečny! Jedna tahle voňavá, nesmírně chutná nádhera vás totiž bude stát pouhých 120 kcal. Je potřeba říkat více? 

Nenechte se odradit množstvím surovin, příprava je opravdu nenáročná a výsledek stojí za to.

Budeme potřebovat:

1535637009_a_1642.jpg

Na kvásek:

  • 100 ml vlažného mléka
  • 10 g droždí
  • čajovou lžičku medu

Na těsto:

Na náplň:

Na posypku:

Doba přípravy: 60 min

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka vmícháme lžičku medu a rozdrobíme 10 g droždí. Odložíme stranou. Mezitím si do misky prosejeme všechny mouky, zejména tu ovesnou, v té se většinou nachází nejvíce hrudek. Přidáme žloutek, rozpuštěné máslo a kvásek. V rukách (či pomocí mixéru) vypracujeme vláčné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme v misce vykynout. Potrvá to zhruba 30 minut.
    1535637070_a_1642.jpg
  2. V druhé misce si připravíme náplň. Tvaroh, lučinu, limetkovou šťávu, bílek, protein a vanilkový cukr rozmixujeme ponorným mixérem na krém. Pokud se nám zdá příliš řídký, můžeme ho zahustit trochou pudinkového prášku.
    1535637147_a_1642.jpg
  3. Nakonec si připravíme posypku. Smícháme jemně mleté mandle s máslem a cukrem a vše prsty důkladně propojíme.
    1535637212_a_1642.jpg
  4. Když už nám těsto vykynulo, rozválíme ho na pomoučené desce na tenký plát. Mysleme na to, že těsto bude ještě trochu kynout, a tudíž ještě trošku vzroste do výšky. Pomocí skleničky vykrajujeme kruhy a poukládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Do středu kolečka prsty vytvoříme jemné jamky na náplň. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Do vytvořených jamek dáme tvarohovou náplň a džem. Každý koláček posypeme ještě drobenkou.
    1535637269_a_1642.jpg
  5. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut (bez ventilátoru). 
  6. Předtím, než se do těch voňavých zázraků pustíme, se nezapomeneme pochlubit na Instagramu s použitím #aktinrecepty :)
1535714084_a_1642.jpg

Z uvedeného množství surovin by mělo vyjít 16 koláčků, z toho jeden má:

  • 120 kcal
  • 4,7 g tuku
  • 14,5 g sacharidů 
  • 5,7 g bílkovin

[eshoplink]

  •