Jednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zapráší

Kristína Močková
Kristína Močková Poprvé publikováno 1. 9. 2018
Aktualizováno 9. 8. 2019
8
Jednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zapráší

Tenké, křupavé těsto, šťavnatá krémová náplň s borůvkovým džemem jako od babičky a na tom všem ještě jako bonus posypka z mandlí. Představujeme klasické kynuté moravské koláče, které se vám do denního příjmu vlezou naprosto bez obav. Ano, i vám, milé slečny! Jedna tahle voňavá, nesmírně chutná nádhera vás totiž bude stát pouhých 120 kcal. Je potřeba říkat více? 

Nenechte se odradit množstvím surovin, příprava je opravdu nenáročná a výsledek stojí za to.

1 koláček obsahuje

  • 120 kcal
  • 14,5 g sacharidů
  • 4,7 g tuků
  • 5,7 g bílkovin

Na 16 porcí

Na kvásek
  • 100 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 1 čajová lžička medu
Na těsto
Na náplň
Na posypku

Postup

  1. Jednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zaprášíJednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zaprášíNejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka vmícháme lžičku medu a rozdrobíme 10 g droždí. Odložíme stranou. Mezitím si do misky prosejeme všechny mouky, zejména tu ovesnou, v té se většinou nachází nejvíce hrudek. Přidáme žloutek, rozpuštěné máslo a kvásek. V rukách (či pomocí mixéru) vypracujeme vláčné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme v misce vykynout. Potrvá to zhruba 30 minut.Jednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zaprášíJednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zapráší

  2. V druhé misce si připravíme náplň. Tvaroh, lučinu, limetkovou šťávu, bílek, protein a vanilkový cukr rozmixujeme ponorným mixérem na krém. Pokud se nám zdá příliš řídký, můžeme ho zahustit trochou pudinkového prášku.

  3. Nakonec si připravíme posypku. Smícháme jemně mleté mandle s máslem a cukrem a vše prsty důkladně propojíme.

  4. Když už nám těsto vykynulo, rozválíme ho na pomoučené desce na tenký plát. Mysleme na to, že těsto bude ještě trochu kynout, a tudíž ještě trošku vzroste do výšky. Pomocí skleničky vykrajujeme kruhy a poukládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Do středu kolečka prsty vytvoříme jemné jamky na náplň. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Do vytvořených jamek dáme tvarohovou náplň a džem. Každý koláček posypeme ještě drobenkou.Jednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zaprášíJednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zapráší

  5. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut (bez ventilátoru). Jednoduché kynuté moravské koláče ve fit verzi, po kterých se jen zapráší

  6. Předtím, než se do těch voňavých zázraků pustíme, se nezapomeneme pochlubit na Instagramu s použitím #aktinrecepty :)

Poděkuj autorovi
29
 Aktin Minutové ovesné vločky
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________