Jahodová sezóna je v plném proudu a vy přemýšlíte co s tím košíkem budete dělat? Jahodové koláčky jsou jasnou volbou. Zachutnají všem strávníkům, ať už dětem či babičce.
1 porce obsahuje 1 koláč
- 273 kcal
- 25,6 g sacharidů
- 12,3 g tuků
- 13 g bílkovin
Na 12 porcí
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 70 g ghee
- 30 g erythritolu
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžíce citrónové kůry
- 2 g soli
- 300 g hrudkovitého tvarohu
- 100 g odtučněného řeckého jogurtu
- 20 g vanilkového proteinu
- 1 vejce
- 1 lžíce javorového sirupu
- 300 g jahod
- 80 g ovesných vloček
- 30 g ghee
- 30 g erythritolu
- 1 čajová lžička skořice
Postup
-
Připravíme si kvásek. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme polovinu erythritolu a polovinu vlažného mléka, zamícháme, přikryjeme utěrkou. Necháme na teplejším místě 10 minut kvásek vzejít.
-
Mezitím si připravíme ostatní ingredience na těsto. Do mísy prosejme mouku, přidám ghee, citrónovou kůru, vejce, sůl, druhou polovinu mléka a erythritolu a nakonec vzešlý kvásek. Hněteme 10 minut do hladkého těsta. Hotové těsto dáme do mísy, zakryjeme necháme cca hodinu kynout do zdvojnásobení objemu.
-
Na náplň prošleháme všechny ingredience dohromady. Na drobenku konečky prstů smícháme také všechny ingredience dohromady. Jahody nakrájíme na menší kousky.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na 10‑12 kousků po cca 60 g. Vytvarujeme kuličky, které dáme na plech s pečícím papírem. Dnem skleničky vytvoříme důlek pro náplň. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem. Do důlku dáme lžíci náplně, na to bohatě navrstvíme jahody a zasypeme drobenkou. Necháme kynout ještě 10 minut.
Troubu předehřejeme na 190 °C. Koláčky pečeme cca 20 minut dozlatova.