Cesta kolem světa: Proteinová verze portugalských koláčků pastéis de nata

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová před měsícem
Cesta kolem světa: Proteinová verze portugalských koláčků pastéis de nata

Pastéis de nata (v jednotném čísle pastel de nata) jsou slavné portugalské koláčky se základem z listového těsta, plněné žloutkovým krémem. Nic zdravého, co si budem... Zato však výborné, to teda jsou!

Abychom vám ušetřili cestu přes půlku Evropy a k tomu i nějaké ty kalorie, připravili jsme pro vás jednoduchý recept na jejich zdravější alternativu. Samozřejmě s porcí bílkovin navrch! 

1 porce obsahuje

  • 114 kcal
  • 10 g sacharidů
  • 6 g tuků
  • 5 g bílkovin

Na 12 porcí

Na těsto
  • 1 balení celozrnného listového těsta
Na náplň

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.

  2. Pokud jsme těsto už nekoupili ve formě tenkého plátu, tak jej rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí skleničky z něj vykrájíme 12 koleček o průměru cca 8 cm.

  3. Formu na muffiny za pomoci mašlovačky vymažeme ghíčkem nebo máslem. Do každé formičky vložíme kolečko z těsta a prsty jej rozmačkáme tak, aby rovnoměrně pokrývalo celou plochu formičky a vytvořilo košíček, který následně budeme plnit krémem.

  4. Pro základ náplně uvaříme pudink ve 300 ml mléka. Jakmile zhoustne, stáhneme ho z plotny a přidáme zbytek ingrediencí. 

  5. Hotovým krémem plníme připravené košíčky.

  6. Pečeme přibližně 15 minut. Povrch koláčků by měl být opečený s tmavými místy.

  7. Než si pastel de nata naservírujeme k odpolední kávě, podělíme se o jejich fotku na Instagramu s hashtagem #aktinrecepty.

Poděkuj autorovi
11 lidí již poděkovalo
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________

Diskuze k receptu