Pastéis de nata (v jednotném čísle pastel de nata) jsou slavné portugalské koláčky se základem z listového těsta, plněné žloutkovým krémem. Nic zdravého, co si budem... Zato však výborné, to teda jsou!
Abychom vám ušetřili cestu přes půlku Evropy a k tomu i nějaké ty kalorie, připravili jsme pro vás jednoduchý recept na jejich zdravější alternativu. Samozřejmě s porcí bílkovin navrch!
1 porce obsahuje 1 košíček
- 114 kcal
- 10 g sacharidů
- 6 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 12 porcí
- 1 balení celozrnného listového těsta
- 1 balení vanilkového pudingu
- 300 ml mléka
- 30 g vanilkového proteinu
- 100 g tvarohu
- 1 žloutek
- 1/2 šťáva z citrónu
- kůra z 1/2 citrónu
- 1 čajová lžička skořice
- práškové sladidlo
Postup
-
Troubu předehřejeme na 200 °C.
-
Pokud jsme těsto už nekoupili ve formě tenkého plátu, tak jej rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí skleničky z něj vykrájíme 12 koleček o průměru cca 8 cm.
-
Formu na muffiny za pomoci mašlovačky vymažeme ghíčkem nebo máslem. Do každé formičky vložíme kolečko z těsta a prsty jej rozmačkáme tak, aby rovnoměrně pokrývalo celou plochu formičky a vytvořilo košíček, který následně budeme plnit krémem.
-
Pro základ náplně uvaříme pudink ve 300 ml mléka. Jakmile zhoustne, stáhneme ho z plotny a přidáme zbytek ingrediencí.
-
Hotovým krémem plníme připravené košíčky.
-
Pečeme přibližně 15 minut. Povrch koláčků by měl být opečený s tmavými místy.
-
Než si pastel de nata naservírujeme k odpolední kávě, podělíme se o jejich fotku na Instagramu s hashtagem #aktinrecepty.