Portugalské koláčky pastéis de nata

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová
35 min.
32 Líbí se mi Komentáře Uložit recept
Portugalské koláčky pastéis de nata

Pastéis de nata (v jednotném čísle pastel de nata) jsou slavné portugalské koláčky se základem z listového těsta, plněné žloutkovým krémem. Nic zdravého, co si budem... Zato však výborné, to teda jsou!

Abychom vám ušetřili cestu přes půlku Evropy a k tomu i nějaké ty kalorie, připravili jsme pro vás jednoduchý recept na jejich zdravější alternativu. Samozřejmě s porcí bílkovin navrch! 

1 porce obsahuje 1 košíček

  • 114 kcal
  • 10 g sacharidů
  • 6 g tuků
  • 5 g bílkovin

Na 12 porcí

Na těsto
  • 1 balení celozrnného listového těsta
Na náplň

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.

  2. Pokud jsme těsto už nekoupili ve formě tenkého plátu, tak jej rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí skleničky z něj vykrájíme 12 koleček o průměru cca 8 cm.Portugalské koláčky pastéis de nata

  3. Formu na muffiny za pomoci mašlovačky vymažeme ghíčkem nebo máslem. Do každé formičky vložíme kolečko z těsta a prsty jej rozmačkáme tak, aby rovnoměrně pokrývalo celou plochu formičky a vytvořilo košíček, který následně budeme plnit krémem.

  4. Pro základ náplně uvaříme pudink ve 300 ml mléka. Jakmile zhoustne, stáhneme ho z plotny a přidáme zbytek ingrediencí. 

  5. Hotovým krémem plníme připravené košíčky.Portugalské koláčky pastéis de nata

  6. Pečeme přibližně 15 minut. Povrch koláčků by měl být opečený s tmavými místy.Portugalské koláčky pastéis de nata

  7. Než si pastel de nata naservírujeme k odpolední kávě, podělíme se o jejich fotku na Instagramu s hashtagem #aktinrecepty.Portugalské koláčky pastéis de nataPortugalské koláčky pastéis de nataPortugalské koláčky pastéis de nata

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
32 Líbí se mi Uložit recept