Tom a Jerry, Bonnie a Clyde, PB & jelly, banány a čokoláda.. prostě ikonická dvojka, která k sobě neodmyslitelně patří. V tomto obráceném koláči s banány a karamelem spolu obzvlášť dobře ladí.
1 porce obsahuje 1 kus koláče
- 257 kcal
- 36,3 g sacharidů
- 9,6 g tuků
- 8,7 g bílkovin
Na 8 porcí
- 60 g másla
- 40 g kokosového cukru
- 15 kapek vanilkového extraktu
- 5 banánů
- 80 g špaldové mouky
- 65 g ovesné mouky
- 20 g kakaa
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 1 špetka soli
- 30 g čokoládového proteinu
- 3 vejce
- 50 g třtinového cukru
- 50 g nízkotučného acidofilního mléka
Postup
-
Jako první si připravíme karamel–na pánvi rozpustíme 30 g másla a přidáme kokosový cukr, který má sám o sobě výraznou karamelovou chuť. Mícháme, dokud se máslo s cukrem dokonale nespojí, a dáváme pozor, aby se nám karamel nepřipálil. Nakonec přimícháme asi 15 kapek vanilkového extraktu. -
Karamel vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a snažíme se ho rovnoměrně rozetřít. Na karamel pokládáme podélně rozřezané poloviny banánů.
-
Na těsto smícháme zvlášť tekuté ingredience a zvlášť sypké. V misce si rozmačkáme přibližně 180 g banánu, přidáme 3 celá vajíčka, cukr, rozpuštěné máslo a vyšleháme do pěny. V druhé misce si smícháme mouky spolu s práškem do pečiva, kakaem, proteinem a špetkou soli. Přimícháme k tekuté části. Těsto bude pravděpodobně hustší, než bychom potřebovali, takže ho podle potřeby zředíme acidofilním mlékem.
-
Těsto vylijeme na banány a na 170 stupňů pečeme 30‑35 minut. Upečený koláč ihned převrátíme – banány s karamelovou vrstvou budou nahoře.
-
Nejlépe chutná ještě teplý, takže rychle ozdobíme například řeckým jogurtem a zero toppingem, uděláme 26 fotek z různých úhlů a konečně můžeme ochutnat :). Nezapomeňte se s námi podělit o své výtvory pod hashtagem #aktinrecepty.