Hola, hola jahodovo‑rebarborová sezóna volá! A byl by velký hřích nechat to jen tak bez povšimnutí. Oprášili jsme recept, který připravujeme rok co rok, a pokaždé se ho snažíme vyladit pro co největší blaho našicg chuťových pohárků. A že jste to vy, tak tady ho máte. Dobrou chuť! :)
1 porce obsahuje
- 396 kcal
- 43 g sacharidů
- 20 g tuků
- 11 g bílkovin
Na 1 porci
- 330 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g ghee
- 30 g erythritolu
- 1 špetka soli
- kůra z 1/2 citrónu
- 100 ml vody
- 300 g jahod
- 200 g rebarbory
- 10 g kukuřičného škrobu
- Sladič
- 1 vejce
- 25 g mandlových lupínků
Postup
-
Nejdříve smícháme všechny suché ingredience. K nim potom přidáme vychlazené máslo a uhněteme těsto. Postupně přidáváme vodu tak, aby vzniklo mírně lepivé těsto. To potom zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici.
-
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na drobné kousky (cca 2 cm široké). Stejně tak jahody. Ovoce společně nasypeme do hrnce, poprášíme škrobem a zhruba minutu povaříme.
-
Na pomoučeném vále si těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Pomocí válečku nebo dlaní vytvoříme asi 4 mm vysoká kola (může být i jedno velké). Kola přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe náplní tak, aby asi 3 cm těsta od kraje zůstaly volné. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
-
Galetky pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu asi 30 minut, dokud okraje nezezlátnou. -
Nezapomeňte se pak o své chutě a dojmy podělit pod ve Stories a označte @aktinrecepty.
-
Bonusový Aktin tip: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou a nechte se unést až na vrchol blaha.