Jak lépe odstartovat jahodovou sezónu než tímto legendárním francouzským dezertem plným čerstvých jahod a vanilky? V našem fitness kabátku se dočkal značného odlehčení a pěkné dávky bílkovin, takže o svou letní formu se nemusí bát ani ten nejnáročnější mlsoun!
1 porce obsahuje
- 132 kcal
- 12,5 g sacharidů
- 4,5 g tuků
- 10 g bílkovin
Na 12 porcí
- 2 vejce
- 60 g erythritolu
- 20 g ghee
- 80 ml kefíru
- 30 g vanilkového proteinu
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 1/2 čajové lžičky mleté vanilky
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 200 ml mléka
- 200 ml vody
- 30 g vanilkového proteinu
- 1 balení vanilkového pudingu
- 1/2 čajové lžičky mleté vanilky
- erythritol
- 250 g polotučného tvarohu
- 6 plátků želatiny
- 300 g jahod
- 100 g Vilgain extra jam - jahoda
- 200 g jahod
Postup
-
Jako první si upečte korpus. V misce vyšlehejte obě vejce s erythritolem, pak k nim přidejte kefírové mléko s rozpuštěným a zchladlým ghee a směs vymíchejte dohladka. -
Ve vedlejší míse si smíchejte všechny sypké suroviny - mouku, protein, mletou vanilku a kypřící prášek. Tuto sypkou směs pak přidejte k tekuté a společně vymíchejte hladké těsto.
-
Takto připravené těsto nalijte do dortové formy s pečícím papírem o průměru 23 cm a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C cca na 20 minut dozlatova.
-
Upečený korpus nechte po vyndání z trouby zcela zchladnout a následně ho seřízněte tak, aby byl na povrchu zarovnaný. Pak ho opět uložte do dortové formy a její stěny vyložte pečícím papírem.
-
Z jahod na dokončení dezertu odřízněte stopky a rozpulte je. Tyto rozpůlené jahody pak skládejte vedle sebe do dortové formy na korpus tak, aby byly poskládané po jejím obvodu řeznou stranou směrem k pečícímu papíru. Doprostřed korpusu pak rozvrstvěte jahodovou marmeládu.
-
Teď přijde na řadu krém. Jako první si uvařte puding. V menším hrnci smíchejte mléko s vodou a v něm rozmíchejte proteinový a pudingový prášek. Tuto směs pomalu zahřívejte na plotně, dokud nezhoustne do pudingové kaše.
-
Mezitím si nechte ve vedlejším rendlíku nabobtnat želatinu, tu pak nechte rozpustit a vmíchejte do ještě horkého pudingu. Ihned pak ještě rychle v horkém pudingu rozmíchejte i tvaroh, přidejte vanilku a případně přislaďte erythritolem.
-
Nakonec do krému opatrně vmíchejte i pokrájené jahody na kostičky a takto hotový krém nalijte na předem připravený korpus s džemem a jahodami.
-
Hotový dort dejte do lednice a nechte ho zatuhnout alespoň 6 hodin, nejlépe však přes noc.
-
A pak už můžete tohoto fešáka po náročné práci a dlouhém čekání konečně nakrojit a užít si to zasloužené blaho na jazyku! Dobrou chuť. :)