Tenhle makový dort je důkazem toho, že i bez špetky mouky se dají vyčarovat úžasné dezerty. Pokud se rozhodneš ho vyzkoušet, bude tě na talíři čekat nálož máku ve šťavnatém korpusu a bohatý tvarohový krém. Mák je nejen velmi chutný, ale i bohatý na zdraví prospěšné tuky a vápník. Toho obsahuje dokonce 12x více než mléko. To prostě musíte zkusit, tak pojďme na to!
1 porce obsahuje 1 kus dortu, přibližně 130g
- 250 kcal
- 6,1 g sacharidů
- 18,4 g tuků
- 12,4 g bílkovin
Na 12 porcí
- 280 g máku
- 4 bílky
- 4 žloutky
- 45 g medu
- 80 g xylitolu
- 100 g kokosového oleje
- 80 g odtučněného řeckého jogurtu
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 100 g Vilgain švestkové pomazánky
- 500 g nízkotučného tvarohu
- xylitol
- třtinový cukr
- 1 lžíce šťávy z citrónu
Postup
-
Z bílků a špetky soli si v menší misce vyšleháme tuhý sníh. Ve větší misce si vyšleháme žloutky s medem a xylitolem do pěny. Postupně přilijeme rozpuštěné máslo nebo kokosový olej a přimícháme jogurt.
-
Do žloutků přimícháme pomletý mák s práškem do pečiva a opatrně zapracujeme sníh z bílků.
-
Těsto vylijeme do kulaté formy vyložené pečícím papírem. Pečeme na 160 °C 35–40 minut. Na recept jsme použili formu s průměrem 18 cm.
-
Po vychladnutí dort rozřežeme, obě poloviny potřeme švestkovou pomazánkou a naplníme polovinou tvarohového krému. Druhou polovinou (do které můžeme přimíchat trošku celého máku) potřeme vrch a boky dortu. Necháme odležet v ledničce pár hodin, klidně i celou noc.
-
Dort nakrájíme na 12 kusů. Než do něj zaboříme lžičku, nezapomeneme výsledek zdokumentovat a dát na Instagram s označením @aktinrecepty.
Tak dobrou chuť!