Šťavnatý koláč plný máku v kombinaci se sladkým mangem jistě zachutná každému. Je výborný jako dezert nebo snídaně. Navíc je bez cukru a nejenom na neděli perfektní volba, tak pojďme na to!
1 porce obsahuje
- 269 kcal
- 19,3 g sacharidů
- 12,5 g tuků
- 17,1 g bílkovin
Na 8 porcí
- 4 vejce
- 85 g bílého jogurtu
- 1 jablko
- 120 g máku
- 100 g erythritolu
- 50 g ovesné mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 balení ricotty
- 1 balení cream cheese light
- 60 g xylitolu
- 100 g Vilgain sušeného manga
- voda
- 40 g želatiny
Postup
-
Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Potom vyšleháme žloutky s erythritolem do pěny.
-
Do vyšlehaných žloutků přidáme umletý mák, ovesnou mouku, sodu, nahrubo nastrouhané jablko, jogurt a vše spolu dobře promícháme. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků.
-
Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy (o průměru 22 cm). Pečeme na 185 °C 30 - 35 min. Mezitím si nakrájíme sušené mango na malé kousky.
-
Vložíme do misky a zalijeme vařící vodou, aby bylo mango kompletně ponořené. Přikryjeme misku a necháme stát půl hodiny i více, dokud mango nebude měkké. Vymícháme ricottu s cream cheese, erythritolem a natřeme na koláč.
-
Vodu z manga slijeme. K mangu poté přidáme 200 ml slité vody a rozmixujeme ponorným mixérem na krém. Želatinu za studena smícháme podle návodu na obalu s vodou a pořádně promícháme.
-
K želatině přidáme trochu mangového krému, promícháme a přidáme i zbytek krému a pořádně vyšleháme ruční metličkou. Želé natřeme na ricottový krém a necháme vychladit. Podávat můžeme třeba s oblíbeným oříškovým máslem.
Dobrou chuť!