Ze všech koutů sociálních sítí na nás vyskakovaly oku lahodící, pastelově růžové a červené dorty. To nám nedalo a rozhodli jsme se do toho se slavným red velvet taky praštit. Plán byl jasný - vydat se tou nejméně chemickou cestou a obarvit jej červenou řepou. Jak to dopadlo, nebo spíše nedopadlo, můžete vidět sami.
I přes barevné trable a nedostatky jsme se rozhodli recept vydat světu. Tak nadýchaný, vláčný, šťavnatý a přitom jednoduchý dort by byl hřích tutlat si jen mezi stěnami Aktinu.
1 porce obsahuje
- 182 kcal
- 20 g sacharidů
- 6 g tuků
- 12 g bílkovin
Na 8 porcí
- 300 g řepy
- 4 vejce
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 12 g kypřicího prášku
- 30 g xylitolu
- 250 g tvarohu
- 250 g ricotty
- vanilkové Flavour Drops
Postup
-
Uvařenou nebo upečenou řepu rozmixujeme společně s vejci. -
V míse smícháme všechny suché ingredience – mouku, kypřící prášek a sladidlo.
-
Pyré z červené řepy přimícháme k suchým ingrediencím, díky čemuž nám vznikne hezky růžové těsto. To přelijeme do dortové formy vymazané máslem nebo kokosovým olejem.
-
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 20 minut. Prostě dokud se nepřestane lepit těsto na špejli.
-
Mezi tím si připravíme krém smícháním všech potřebných surovin.
-
Vychladlý korpus rozkrojíme podélně na dvě poloviny a promažeme polovinou krému. Druhou polovinou namažeme vršek dortu.
-
Nazdobíme, nafotíme a nasdílíme na Instagram s hashtagem #aktinrecepty.
-
Nejlépe chutná, když zatneme zuby a necháme ho alespoň přes noc odležet v lednici.