Dort z mrkve? Babička by si možná klepala na hlavu. Vy ale pravděpodobně dobře víte, že mrkváč může směle konkurovat kdejakému cheesecaku a právem se řadit mezi ty nejoblíbenější dezerty vůbec.
I když v názvu skrývá zeleninu, není to s ním tak nevinné, jak by se mohlo zdát. Většina původních receptů obsahuje spoustu cukru, oleje a dalších ingrediencí, které (jak víte) rádi vynecháváme či nahrazujeme, aby byl celý požitek více fit. A tak se stalo i tentokrát. Všechny ruce dáme s klidem do ohně za to, že výsledek si zamilujete jako my.
1 porce obsahuje 1 kus dortu
- 369 kcal
- 27 g sacharidů
- 20 g tuků
- 20 g bílkovin
Na 12 porcí
- 3 vejce
- 250 g ananasu
- 20 g kokosového cukru
- 20 g kokosového oleje
- 300 g špaldové mouky
- 1/2 balení kypřicího prášku
- 2 čajové lžičky skořice
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g mandlí
- 300 g mrkve
- 500 g tvarohu
- 250 g ricotty
- 50 g vanilkového proteinu
- 1/2 šťáva z citrónu
- šťáva z 1/2 pomeranče
Postup
-
Nejdříve vyšleháme vajíčka do hustější pěny. Postupně zašleháváme ananasové pyré (rozmixovaný ananas), kokosový cukr a roztopený kokosový olej. -
V jiné nádobě smícháme mouku, kypřící prášek, skořici, citrónovou a pomerančovou kůru. Přidáme taky nasekané datle a vlašské či pekanové ořechy.
-
Sypké ingredience z předchozího kroku přidáme do tekutých, a nakonec vmícháme i mrkev nastrouhanou na jemno.
-
Pečeme v dortové formě o průměru cca 20 cm v troubě předehřáté na 180°C po dobu jedné hodiny (nebo dokud se těsto nepřestane lepit na špejli).
-
Mezitím si připravíme krém smícháním všech potřebných surovin. Dáme chladit do lednice.
-
Hotový korpus necháme vychladnout a poté jej rozřízneme na dvě poloviny. Spodní díl natřeme 1/2 krému a přiklopíme. Vršek dortu natřeme zbylým krémem a ozdobíme.
-
Dort dáme alespoň na hodinu do lednice, potom ho nasdílíme na Instagram s hashtagem #aktinrecepty a už si jen užíváme jeho skvělou chuť.