Možná vám takový dezert připravovala maminka v dětství a možná si díky jeho zdravější variantě vytvoříte láskyplné vzpomínky až dnes. Tento blesku‑rychlý nepečený dort přijde k chuti jako fit svačinka, ale taky jako parádní narozeninový dezert.
Tak vzhůru přes plot k sousedovi pro jablka!
1 porce obsahuje
- 180 kcal
- 24 g sacharidů
- 4 g tuků
- 12 g bílkovin
Na 8 porcí
- 50 g špaldové mouky
- 30 g erythritolu
- 2 vejce
- piškoty z předchozího kroku
- 5 jablek
- 300 ml mléka
- 150 ml vody
- 2 balení vanilkového pudingu
- 30 g vanilkového proteinu
- 30 g erythritolu
- citrónová kůra
- citronová šťáva
- 1 lžíce skořice
- 250 g tvarohu
- 150 g ricotty
- 1/2 citronové šťávy
- vanilkový extrakt
Postup
-
Nejdřív si připravíme domácí piškoty. Jasně, můžete použít i ty kupované, ale na to vemte jed, že větší radost vám udělají ty vlastnoručně připravené. ;) -
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
-
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně začneme zašlehávat taky erythritol. Nakonec opatrně vmícháme i mouku a žloutky.
-
Pomocí čajové lžičky dávkujeme těsto na plech vyložený pečicím papírem. Tvoříme kulaté hromádky o průměru cca 3 cm připomínající tvar piškotů.
Pečeme v předehřáté troubě po dobu asi 20 minut dozlatova. Po upečení piškoty sundáme z plechu a necháme vychladnout.
-
A teď vzhůru na přípravu dortu!
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a dáme do hlubokého hrnce.
-
Mléko smícháme s vodou. Zhruba 200 ml této směsi odlijeme k připraveným jablkům v hrnci a dáme vařit na plotnu.
-
Ve zbytku vody a mléka rozmícháme oba pudinky. Jakmile jablka vřou, přilijeme k nim pudinkovou směs a za občasného promíchání vaříme do zhoustnutí. Jablečný pudink odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout.
-
Dno dortové formy o průměru 20 cm poklademe piškoty, na které vylijeme a rovnoměrně rozetřeme 1/2 jablečného pudinku. Následuje druhá vrstva piškotů a zbylý jablečný pudink.
-
Dále si připravíme krém — stačí smíchat všechny potřebné ingredience a je to. Hotový krém potom rovnoměrně rozetřeme na vychladlý dort a dáme ztuhnout do lednice na pár hodin.
Před podáváním dort poprášíme skořicí (nebo čokoládou).
-
Až se do jablečného dortu pustíte, nezapomeňte to s námi sdílet na Instagramu pod hashtagem #aktinrecepty.
Dobrou chuť!