Valašský frgál jsme oblékli do fit kabátku! Těsto dostalo skvělou, jemně oříškovou chuť po špaldové mouce a ani s tvarohem jsme nešetřili. Máku se tentokrát bát nemusíte. Rouška zakryje i makový úsměv. Upeč si s námi macro friendly verzi této klasiky.
1 porce obsahuje
- 165 kcal
- 18,1 g sacharidů
- 7,1 g tuků
- 8,6 g bílkovin
Na 16 porcí
- 200 g špaldové mouky
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 20 g vanilkového proteinu
- špetka soli
- 1/2 balení sušeného droždí
- 130 ml mléka
- 50 g másla
- 1 žloutek
- 30 g práškového sladidla
- 10 g moučkového cukru
- 300 g hrudkovitého tvarohu
- 1 žloutek
- 20 g vanilkového pudingu
- 60 g práškového sladidla
- 100 g máku
- 80 g švestkové Biolády
- 50 g mléka
- 10 g vanilkového pudingu
- 40 g práškového sladidla
Postup
-
Ve větší misce si smícháme mouku, protein a špetku soli. Doprostřed uděláme jamku a nalijeme do ní teplé mléko smíchané s lžičkou cukru a polovinou balení (3,5 g) sušeného droždí. Necháme vzejít kvásek. -
Smícháme změklé máslo, žloutek, sladidlo a ručně vymísíme těsto. Bude to trvat přibližně 8 minut. Vznikne nám kompaktní, jemně lepivé těsto. Původní misku jemně poprášíme moukou, vložíme do ní těsto a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
-
Mezitím si připravíme obě náplně. Pokud by byla tvarohová příliš hustá, přilijeme malé množství mléka. Maková se dá připravit i s jinou marmeládou, pokud zrovna nemáme švestkovou.
-
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Na pomoučené desce vyválíme větší kruh (přibližně 27 cm), okraje necháme vyšší. Těsto přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a podle fantazie zdobíme náplněmi. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 18–19 minut.
-
Koláč necháme jemně vychladnout a každý pokrájíme na 8 kusů. Nejlepší je čerstvý, druhý den doporučujeme pár sekund přihřát v mikrovlnce. Klidně ho můžete i zamrazit na později, ale věříme, že vám žádný kousek nezbude. Dobrou chuť!