Makový závin z tvarohového těsta

Karolína Kramářová
Karolína Kramářová
45 min. plus 1 hodina na odležení těsta
33 Líbí se mi Komentáře
2
Uložit recept
Makový závin z tvarohového těsta

Dezertů není nikdy dost. Tento vláčný závin, který je hotový do pár minut, si zamiluješ. Navíc tě taky mnohem více zasytí, je totiž plný bílkovin díky tvarohovému těstu.

1 porce obsahuje 1 kus závinu (cca 5 cm tlustý)

  • 135 kcal
  • 15 g sacharidů
  • 6 g tuků
  • 5 g bílkovin

Na 20 porcí

Na těsto:
Na náplň:
Zobrazit použité produkty

Postup

  1. Makový závin z tvarohového těstaNejprve si předehřej troubu na 175 °C.

  2. Na těsto smíchej obě mouky (hladkou a hrubou), třtinový cukr, kypřící prášek a špetku soli. Do těsta vyklepni 1 vejce pokojové teploty, přidej řepkový olej, tvaroh v kostce, smíchej a přilévej mléko dle konzistence. 

    Těsto by mělo být trochu lepivé. Zabal ho do fólie a nechej minimálně hodinu odpočívat v lednici. 

  3. Mezitím si připrav náplň. Do horkého mléka vsypej mletý mák. Vař cca 10 minut do úplného změknutí máku.

    Kastrůlek odstav z plotny a do vzniklé husté kaše vmíchej čekankový sirup, švestkovou pomazánku nebo povidla, citronovou šťávu a rozinky. Nechej vychladnout.

  4. Těsto vsyp na pomoučený vál. Rozděl na 2 stejně velké kusy. Pokud se těsto příliš lepí, zpracuj ho s trochou mouky. Poté vyválej obdélník, který rovnoměrně potři makovou směsí. Zaroluj a okraje důkladně zamáčkni.

    Na plechu oba záviny potři rozkvrdlaným vejcem a dej péct do předem vyhřáté trouby cca 40 minut. Přikryj alobalem, který na posledních 10 minut odkryj.

  5. Po upečení nechej chvíli vychladnout, posyp třtinovým moučkovým cukrem a pak už jen vychutnávej třeba s šálkem mléka.

    Tak dobrou chuť!Makový závin z tvarohového těsta

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
33 Líbí se mi Uložit recept