Dezertů není nikdy dost. Tento vláčný závin, který je hotový do pár minut, si zamiluješ. Navíc tě taky mnohem více zasytí, je totiž plný bílkovin díky tvarohovému těstu.
1 porce obsahuje 1 kus závinu (cca 5 cm tlustý)
- 135 kcal
- 15 g sacharidů
- 6 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 20 porcí
- 150 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 75 g řepkového oleje
- 125 g měkkého tvarohu
- 20 g třtinového cukru
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 1 špetka soli
- 30 ml mléka
- 200 g máku
- 500 ml mléka
- 40 g čekankového sirupu
- 25 g rozinek
- 20 ml šťávy z citrónu
Postup
-
Nejprve si předehřej troubu na 175 °C. -
Na těsto smíchej obě mouky (hladkou a hrubou), třtinový cukr, kypřící prášek a špetku soli. Do těsta vyklepni 1 vejce pokojové teploty, přidej řepkový olej, tvaroh v kostce, smíchej a přilévej mléko dle konzistence.
Těsto by mělo být trochu lepivé. Zabal ho do fólie a nechej minimálně hodinu odpočívat v lednici.
-
Mezitím si připrav náplň. Do horkého mléka vsypej mletý mák. Vař cca 10 minut do úplného změknutí máku.
Kastrůlek odstav z plotny a do vzniklé husté kaše vmíchej čekankový sirup, švestkovou pomazánku nebo povidla, citronovou šťávu a rozinky. Nechej vychladnout.
-
Těsto vsyp na pomoučený vál. Rozděl na 2 stejně velké kusy. Pokud se těsto příliš lepí, zpracuj ho s trochou mouky. Poté vyválej obdélník, který rovnoměrně potři makovou směsí. Zaroluj a okraje důkladně zamáčkni.
Na plechu oba záviny potři rozkvrdlaným vejcem a dej péct do předem vyhřáté trouby cca 40 minut. Přikryj alobalem, který na posledních 10 minut odkryj.
-
Po upečení nechej chvíli vychladnout, posyp třtinovým moučkovým cukrem a pak už jen vychutnávej třeba s šálkem mléka.
Tak dobrou chuť!