Variací na strouhaný koláč existuje nespočet. Tuto lehkou letní jsme si však zvlášť oblíbili – nad křehkým těstem z ovesných vloček se vznáší lehký tvarohový krém. Mezi zuby sem tam křupne zrnko máku a celý orchestr uzavírají šťavnaté meruňky. Každý kousek má jen 138 kalorií, takže není žádný hřích tuto symfonii chutí zopakovat hned několikrát.
1 porce obsahuje
- 138 kcal
- 10 g sacharidů
- 6 g tuků
- 11 g bílkovin
Na 20 porcí
- 250 g ovesných vloček
- 50 g Sladiče
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 1/2 čajové lžičky soli
- 50 g kokosového oleje
- 2 vejce
- 150 ml vody
- 1000 g tvarohu
- 2 vejce
- 50 g Sladiče
- 30 g vanilkového proteinu
- 50 g máku
- 1 čajová lžička mleté vanilky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 10 meruněk
Postup
-
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
Ve větší míse nejdříve smícháme všechny suché ingredience – jemné ovesné vločky, sladidlo, kypřicí prášek a sůl.
Následně přidáme roztopený kokosový olej, vejce, vodu a zpracujeme celistvé těsto.
-
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou z nich zabalíme do potravinářské fólie či do sáčku a dáme na půl hodiny do mrazáku.
-
Mezi tím meruňky nakrájíme na poloviny a vypeckujeme.
-
Dokud je těsto v mrazáku, stihneme si připravit krém. Stačí smíchat tvaroh, vejce, sladidlo, protein, mák, mletou vanilku, sůl a vše společně důkladně vyšlehat.
-
První polovinu dobře vychlazeného a tuhého těsta nastrouháme na hrubém struhadle. Dál jej rozprostřeme na plech (24 x 30 cm) vyložený pečicím papírem.
Na vzniklý korpus rovnoměrně rozetřeme připravený krém.
Na krém naskládáme meruňky.
Na vršek koláče nastrouháme druhou polovinu těsta.
-
Koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut, dokud vršek nezačne lehce zlátnout.
-
Hotový koláč necháme vychladnout, nakrájíme na 20 kousků a už jen vychutnáváme.
-
Dobrou chuť!