Sezóna meruněk je v plném proudu a ty už nevíš, kam s nimi? Meruňky k létu neodmyslitelně patří. Navíc jsou plné vlákniny, vitamínu C a beta‑karotenu. Nejlepší jsou čerstvé, ale kdo by odolal voňavému, nadýchanému koláči s tvarohem, sladkými meruňkami a posypkou navrchu? Zkuste a uvidíte sami.
1 porce obsahuje 1 kus koláče
- 202 kcal
- 26,9 g sacharidů
- 4,4 g tuků
- 12,6 g bílkovin
Na 12 porcí
- 7 g sušeného droždí
- 125 g mandlového mléka
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 170 g špaldové mouky
- 130 g celozrnné špaldové mouky
- 70 g práškového sladidla
- 1 vejce
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 1 vejce
- 15 g vanilkového pudingu
- 55 g práškového sladidla
- 320 g meruněk
- 25 g másla
- 30 g třtinového cukru
- 30 g polohrubé mouky
Postup
-
Připravíme si kvásek. Mléko jemně ohřejeme, rozmícháme v něm lžičku cukru a nasypeme droždí. Necháme chvíli odstát.
-
Ve větší misce si smícháme celozrnnou a bílou špaldovou mouku, špetku soli, sladidlo, přidáme vajíčko a vzejitý kvásek. Vypracujeme lepivé, pružné těsto, jemně ho zasypeme moukou, misku přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu až hodinu a půl kynout v pokojové teplotě.
-
Tvarohovou vrstvu získáme smícháním tvarohu, vajíčka, sladidla a lžíce pudingového prášku. Meruňky si nakrájíme na měsíčky.
Vykynuté těsto přemístíme na plech potřený trochou oleje. Velikost plechu necháme na vás. My jsme použili kulatou formu s průměrem 27 cm, koláč by však mohl být klidně i nižší, počítejte s tím, že těsto naroste.
Na ruce si dáme trošku oleje a těsto roztáhneme k okrajům formy. Přidáme tvarohovou náplň, položíme na ni meruňky a posypeme drobenkou.
-
Koláč pečeme na 170 stupňů 35–40 minut. O skvělý chuťový zážitek se nezapomeňte podělit s přáteli na Instagramu a označte @aktinrecepty. Dobrou chuť!