Sladce fialová švestková sezóna je v plném proudu, tak ji pojďme pořádně využít. Garantujeme vám, že tento švestkový koláč si urve čestné místo mezi rodinnými recepty, ke kterým se rok co rok vracíte.
Nadýchané šťavnaté těsto, svěží tvarohový krém, sladké švestky a maková drobenka. Musíme říkat ještě víc?
1 porce obsahuje
- 190 kcal
- 13 g sacharidů
- 10 g tuků
- 12 g bílkovin
Na 12 porcí
- 100 g špaldové mouky
- 30 g kokosové mouky
- 30 g vanilkového proteinu
- 100 g erythritolu
- 1/2 balení kypřicího prášku
- 1 lžíce skořice
- kůra z 1 citrónu
- 2 vejce
- 50 g ghee
- 150 ml mléka
- 500 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 citronová šťáva
- 30 g erythritolu
- 400 g švestek
- skořice
- 25 g ghee
- 20 g špaldové mouky
- 20 g máku
- 30 g erythritolu
- 20 g mandlových lupínků
Postup
-
Troubu předehřejeme na 170 °C.
-
Nejdříve se vrhneme na přípravu těsta.
Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience – mouky, proteinový prášek, erythritol (nebo jiné sladidlo), kypřicí prášek, skořici a citrónovou kůru.
K sypké směsi přidáme vejce, rozpuštěné ghí a mléko.
Zpracujeme husté těsto, které přelijeme do formy nebo plechu vyloženého pečicím papírem.
-
Následuje tvarohová vrstva! Tu připravíme jednoduše smícháním všech potřebných ingrediencí.
Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřeme na připravené těsto.
-
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Následně jimi ve dvou vrstvách pokryjeme tvarohový krém a poprášíme skořicí.
-
A nakonec drobenka! Na její přípravu použijeme ghíčko pokojové teploty, ke kterému přidáme mouku, mák a erythritol. Rukama zpracujeme drobivou hmotu, kterou zasypeme celý povrch koláče. Nakonec přisypeme mandlové lupínky.
-
Pečeme v předehřáté troubě po dobu 45‑50 minut.
-
Než se po koláči zapráší, nezapomeneme ho nafotit a sdílet na Instagramu.