Vzduch už je podzimní a slunce už nehřeje tak, jak pár týdnů zpátky. S letním ovocem se už pomalu loučíme a tentokrát jsme si z trhu přinesli švestky. Doplnili jsme je skořicí, zadělali na kynuté těsto a výsledkem byla voňavá, nadýchaná buchta, která zmizela do druhého dne. Nejlepší je totiž teplá.
1 porce obsahuje
- 138 kcal
- 24,7 g sacharidů
- 2,8 g tuků
- 4,3 g bílkovin
Na 12 porcí
- 200 ml mléka
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 7 g sušeného droždí
- 165 g špaldové mouky
- 125 g celozrnné špaldové mouky
- 1 špetka soli
- 50 g práškového sladidla
- 1 vejce
- 25 g másla
- 30 g třtinového cukru
- 30 g polohrubé mouky
- 300 g švestek
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 10 g třtinového cukru
Postup
-
Připravíme si kvásek. Mléko jemně zahřejeme, rozmícháme v něm lžičku cukru a přidáme droždí. Necháme chvíli odležet.
-
Ve větší míse si smícháme celozrnnou a bílou špaldovou mouku, špetku soli, sladidlo, přidáme vejce a kvásek. Vypracujeme lepivé pružné těsto, jemně zasypeme moukou, misku překryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
-
Mezitím si připravíme drobenku. Smícháme všechny 3 ingredience, dokud se úplně nespojí.
-
Pokud máte plech jako my, těsto si rozdělíme na 2 půlky. Jednu polovinu v rukách jemně roztáhneme a natlačíme do formy s papírem na pečení. Pomůžou nám trochu naolejované ruce. Na těsto naskládáme nakrájené švestky, které posypeme cukrem smíchaným se skořicí a drobenkou. Druhou polovinu těsta si zatím necháme v míse.
-
Pečeme při 180 stupních v horkovzdušné troubě přibližně 17 minut. To stejné zopakujeme i s druhou polovinou těsta. Buchta je krásně nadýchaná, méně sladká a šťavnatá. Nejlepší chutná čerstvá a je dost možné, že do druhého dne už nezbyde.
-
Tip: Pokud nemáte dost švestek, nebojte se použít jiné ovoce. My jsme kousek upekli s lesními borůvkami a bylo to skvělé rozhodnutí :)
-
Nezapomeňte se s námi podělit o vaše výtvory na Instagramu! Rádi si je prohlédneme pod #aktinrecepty.