Podzim klepe na dveře. Zahřejte se podzimní buchtou se švestkami, která ohromí i babičku

Kristína Močková
Kristína Močková před 8 dny
3 minuty čtení
Podzim klepe na dveře. Zahřejte se podzimní buchtou se švestkami, která ohromí i babičku
9

Vzduch už je podzimní a slunce už nehřeje tak, jak pár týdnů zpátky. S letním ovocem se už pomalu loučíme a tentokrát jsme si z trhu přinesli švestky. Doplnili jsme je skořicí, zadělali na kynuté těsto a výsledkem byla voňavá, nadýchaná buchta, která zmizela do druhého dne. Nejlepší je totiž teplá. 

Budeme potřebovat: 

1567723598_a_3442.jpg

Na těsto:

Na drobenku:

Ovoce:

  • přibližně 300 g nakrájených švestek
  • 2 g skořice (1/2 lžičky)
  • 10 g cukru

Doba přípravy: 70 minut (včetně kynutí)
Doba pečení: 15 minut
Použili jsme menší formu na pečení: rozměr přibližně 25 x 17 cm.

Postup:

  1. Připravíme si kvásek. Mléko jemně zahřejeme, rozmícháme v něm lžičku cukru a přidáme droždí. Necháme chvíli odležet.
  2. Ve větší míse si smícháme celozrnnou a bílou špaldovou mouku, špetku soli, sladidlo, přidáme vejce a kvásek. Vypracujeme lepivé pružné těsto, jemně zasypeme moukou, misku překryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
  3. Mezitím si připravíme drobenku. Smícháme všechny 3 ingredience, dokud se úplně nespojí.
  4. Pokud máte plech jako my, těsto si rozdělíme na 2 půlky. Jednu polovinu v rukách jemně roztáhneme a natlačíme do formy s papírem na pečení. Pomůžou nám trochu naolejované ruce. Na těsto naskládáme nakrájené švestky, které posypeme cukrem smíchaným se skořicí a drobenkou. Druhou polovinu těsta si zatím necháme v míse.
    1567723644_a_3442.jpg
  5. Pečeme při 180 stupních v horkovzdušné troubě přibližně 17 minut. To stejné zopakujeme i s druhou polovinou těsta. Buchta je krásně nadýchaná, méně sladká a šťavnatá. Nejlepší chutná čerstvá a je dost možné, že do druhého dne už nezbyde.

Tip: Pokud nemáte dost švestek, nebojte se použít jiné ovoce. My jsme kousek upekli s lesními borůvkami a bylo to skvělé rozhodnutí :)

Nezapomeňte se s námi podělit o vaše výtvory na Instagramu! Rádi si je prohlédneme pod  #aktinrecepty. 

1567723688_a_3442.jpg

Jeden plech jsme rozkrájeli na 12 kusů, z toho jeden (přibližně 35 g) má:

  • 138 kcal
  • 2,8 g tuku
  • 24,7 g sacharidů
  • 4,3 g bílkovin

Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku