Americká klasika, která nikdy nezklame: Špaldové cookies s čokoládou

Kristína Močková
Kristína Močková před 10 měsíci
2 minuty čtení
Americká klasika, která nikdy nezklame: Špaldové cookies s čokoládou
16

Voňavé, plné roztékající se čokolády, na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. To jsou cookies s čokoládou. Klasika, která se nikdy neomrzí a každého labužníka potěší! Nejenže cookiesky zvládne udělat i kuchtík začátečník, ale hlavně jejich příprava nezabere moc času! A nemusíme chodit ani za bývalým hokejistou Jirkou Šlégrem pro pořádnou krabici cookiesek jako kluci v dnes již legendární reklamě.

Budeme potřebovat:

1548259488_a_2257.jpg

Z uvedeného množství vyjde 13 kusů.

Doba přípravy: 10 minut
Čas chlazení: alespoň 30 minut
Čas pečení: 15 minut

1548259675_a_2257.jpg

Postup:

  1. Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Když se cukry z velké části rozpustí, přidáme vajíčko a vymícháme do pěny.
  2. V druhé misce smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
  3. Sypkou směs postupně přimícháváme do mokré.
    1548259534_a_2257.jpg
    Vypracujeme těsto a nakonec přimícháme čokoládu. Těsto dáme alespoň na 30 minut ztuhnout do ledničky. Pozor, v žádném případě ho neochutnáváme. Je totiž nebezpečně dobré.
    1548259564_a_2257.jpg
  4. Z těsta tvarujeme menší kuličky, které vyskládáme na plech a jemně na ně zatlačíme. Na povrch můžeme ještě přidat několik zrníček soli.
    1548259589_a_2257.jpg
  5. Cookies pečeme na 180 stupňů přibližně 15 minut. V půlce pečení, když nám cookies narostly do výšky, plech vytáhneme a znovu na ně (lžící) jemně zatlačíme. Dopečeme zbylých 7-10 minut.
    1548259630_a_2257.jpg

Když vám budou cookies chutnat, určitě nám nezapomeňte dát vědět pod #aktinrecepty.

Na 1 cookiesku vychází:

  • 175 kcal
  • 9,1 g tuku
  • 20,6 g sacharidů
  • 2,9 g bílkovin
  • 1,3 g vlákniny

Poznámky: Xucker čokoláda se při pečení příliš nerozpustí. Množství čokolády doporučujeme nakombinovat – polovinu Xucker a polovinu klasické hořké.

Bílou špaldovou mouku můžeme nahradit klasickou bílou moukou, nebo můžeme použít jen špaldovou celozrnnou mouku.

Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku