Vláčné a lahodné skořicové rolky, které ohromí už jen svou vůní

Vláčné a lahodné skořicové rolky, které ohromí už jen svou vůní

V severní Evropě se roztrhl pytel se skořicovými rolkami, které se následně rozkutálely do celého světa, ovládly Instagram a radikálně zaútočily na žebříček oblíbených sladkostí. Skalní klasiky, jako jsou donuty, cheesecaky nebo voňavé croissanty, zaplakaly, když se široko daleko rozlinula sladká vůně teplého kynutého těsta a skořice.

Nechte se strhnout davem a vyzkoušejte naši zdravější variantu tohoto trháku! 

1521200788_a_1111.gif

1521321851_a_1111.jpg

Na 16–18 rolek budeme potřebovat: 

Na těsto: 

Na náplň: 

Na polevu: 

Doba přípravy: 2 h 30 min 

1521200700_a_1111.jpg

Postup: 

1. Do nádoby kuchyňského robotu dáme 180 ml teplého mléka, přidáme 20 g třtinového cukru a rozdrobíme droždí. Vše společně důkladně promícháme a necháme cca 10 minut stát na teplém místě, dokud nezačne droždí "pracovat". 

2. V jiné nádobě smícháme zbylé mléko, roztopený kokosový olej, vejce, citrónovou kůru a šleháme, dokud se všechny ingredience nespojí. 

3. Ke kvásku přidáme zbylý cukr a začneme pomalu hnětat. Přilijeme tekutou směs z předchozího kroku a začneme postupně přidávat mouku. Mícháme na nízký stupeň a vždy počkáme, dokud se mouka do těsta nevstřebá, než přidáme další část. Jakmile je v míse veškerá mouka, začneme hnětat na vyšší stupeň. Výsledné těsto by mělo být celistvé, vláčné a nemělo by se lepit na prsty. 

4. Těsto vložíme do mísy lehce vymazané kokosovým olejem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout cca 1 hodinu. 

5. Mezi tím si připravíme náplň, na kterou stačí všechny suroviny důkladně promíchat. 

6. Jakmile je těsto vykynuté, přeložíme jej z mísy na pomoučený vál a vyválíme z něj obdélník o velikosti 50 cm x 65–70 cm. Rovnoměrně na něj namažeme připravenou náplň a pevně srolujeme. Podélně nakrájíme na cca 3 cm široké šneky, které vložíme do plechu vyloženého pečícím papírem tak, aby se jen lehce dotýkaly. Přikryjeme utěrkou a necháme další půl hodiny kynout. 

7. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Vykynuté šneky pečeme cca 30 minut. 

8. Než se šneci upečou, připravíme si polevu na polití šneků tak, že opět smícháme všechny potřebné suroviny. 

9. Pro opravdový chuťový orgasmus podáváme šneky ještě teplé zalité polevou. Pokud nesníme celý plech na jeden zátah a nějaký ten kousek nám zbyde i do následujících dní, můžeme chuťový zážitek vylepšit rozehřátím v mikrovlnné troubě (stačí cca 30 sekund). 

Dobrou chuť!

Na jednu rolku vychází: 

  • 28 g S
  • 7 g T
  • 5,5 g B
1521200740_a_1111.jpg
  • 7
Alex Majerová

Měla bych dotaz ohledně náplně, čím nahradit arasidove máslo? Máme alergii na ořechy. Prostě jsem ho tam nedala a bylo to znát, náplně bylo málo.

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová

Co třeba použít například pudink nebo nějakou tvarohovou/ jogurtovou náplň? Těsto by díky tomu určitě bylo krásně vláčné :)

Naďa Andrýsová

Šla by použít místo špaldová mouky celozrnná? ???? Předem díky

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová

Ano, určitě šla :).

Příspěvek byl skryt administrátorem. Zobrazit příspěvek.

Lucka Marketing

Ano, určitě šla

Alex Majerová

Použila jsem spaldovou celozrnnou a nádhera

Klára Kaňová

Určitě:) Ona je v podstatě velmi podobná. Já například pracuji i s bezlepkovými moukami a funguje to stejně.