V severní Evropě se roztrhl pytel se skořicovými rolkami, které se následně rozkutálely do celého světa, ovládly Instagram a radikálně zaútočily na žebříček oblíbených sladkostí. Skalní klasiky, jako jsou donuty, cheesecaky nebo voňavé croissanty, zaplakaly, když se široko daleko rozlinula sladká vůně teplého kynutého těsta a skořice.
Nechte se strhnout davem a vyzkoušejte naši zdravější variantu tohoto trháku!
1 porce obsahuje
- 216 kcal
- 28 g sacharidů
- 7 g tuků
- 5,5 g bílkovin
Na 17 porcí
- 240 ml mléka
- 60 g třtinového cukru
- 1 balení droždí
- 1 vejce
- 50 g kokosového oleje
- kůra z 1/2 citrónu
- 560 g špaldové mouky
- 40 g kokosového oleje
- 40 g třtinového cukru
- 2 lžíce skořice
- 40 g arašídového másla
- 100 g bílého jogurtu
- 1 čajová lžička kůry z citrónu
- 10 kapek vanilkových Flavour Drops
- 50 ml mléka
Postup
-
Do nádoby kuchyňského robotu dáme 180 ml teplého mléka, přidáme 20 g třtinového cukru a rozdrobíme droždí. Vše společně důkladně promícháme a necháme cca 10 minut stát na teplém místě, dokud nezačne droždí "pracovat".
-
V jiné nádobě smícháme zbylé mléko, roztopený kokosový olej, vejce, citrónovou kůru a šleháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
-
Ke kvásku přidáme zbylý cukr a začneme pomalu hnětat. Přilijeme tekutou směs z předchozího kroku a začneme postupně přidávat mouku. Mícháme na nízký stupeň a vždy počkáme, dokud se mouka do těsta nevstřebá, než přidáme další část. Jakmile je v míse veškerá mouka, začneme hnětat na vyšší stupeň. Výsledné těsto by mělo být celistvé, vláčné a nemělo by se lepit na prsty.
-
Těsto vložíme do mísy lehce vymazané kokosovým olejem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout cca 1 hodinu.
-
Mezi tím si připravíme náplň, na kterou stačí všechny suroviny důkladně promíchat.
-
Jakmile je těsto vykynuté, přeložíme jej z mísy na pomoučený vál a vyválíme z něj obdélník o velikosti 50 cm x 65–70 cm. Rovnoměrně na něj namažeme připravenou náplň a pevně srolujeme. Podélně nakrájíme na cca 3 cm široké šneky, které vložíme do plechu vyloženého pečícím papírem tak, aby se jen lehce dotýkaly. Přikryjeme utěrkou a necháme další půl hodiny kynout.
-
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Vykynuté šneky pečeme cca 30 minut.
-
Než se šneci upečou, připravíme si polevu na polití šneků tak, že opět smícháme všechny potřebné suroviny.
-
Pro opravdový chuťový orgasmus podáváme šneky ještě teplé zalité polevou. Pokud nesníme celý plech na jeden zátah a nějaký ten kousek nám zbyde i do následujících dní, můžeme chuťový zážitek vylepšit rozehřátím v mikrovlnné troubě (stačí cca 30 sekund).