Skandinávské kynuté pečivo je pastva pro oči i chuťové pohárky. A protože klasických šneků a rolek už bylo všude dost, zkusili jsme to pro tentokrát jinak, zapleteněji, ale o nic míň lahodně. Při vybírání náplně jsme vsadili na nesmrtelné kombo skořice a jablek. Koketovali jsme ale i s myšlenkami na pudink, čokoládu nebo šťavnatou marmeládu. Co si do vašich pletenců zapletete vy?
1 porce obsahuje
- 166 kcal
- 12 g sacharidů
- 10 g tuků
- 7 g bílkovin
Na 12 porcí
- 150 ml mléka
- 15 g droždí
- 1 vejce
- 310 g špaldové mouky
- 45 g erythritolu
- 45 g ghee
- 1 lžíce skořice
- citrónová kůra
- 30 g ghee
- 30 g arašídového másla
- 50 g erythritolu
- 1 lžíce skořice
- 150 g jablek
- citronová šťáva
- 1 vejce
- 20 g mandlových lupínků
Postup
-
Do velké mísy nalijeme vlažné mléko a rozdrolíme do něj droždí. Lehce promícháme a necháme aktivovat kvásek po dobu přibližně 15 minut. Hotový kvásek poznáme podle bublinek a malých obrysů map na povrchu. -
Ke kvásku přidáme všechny zbylé ingredience na těsto, tedy vejce, mouku, erythritol, ghíčko, skořici a citronovou kůru.
-
Hněteme a hněteme, dokud nevznikne celistvé těsto.
-
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinku. Objem těsta by se měl přibližně zdvojnásobit.
-
V mezičase si připravíme náplň. Smícháme rozpuštěné ghíčko, arašídové máslo, erythritol a skořici. Jablko nakrájíme na tenké malé plátky (aby potom nezavazely při rolování těsta) a zakápneme citronovou šťávou. Nakonec jablka smícháme se zbytkem náplně.
-
Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál. Rozválíme jej na obdélník přibližně 42 x 26 cm velký a strany rovně seřízneme. Celý povrch těsta rovnoměrně potřeme náplní.
-
Levý i pravý okraj těsta přehneme směrem do středu. Okraje k sobě přitlačíme a můžeme ještě lehce rozválet válečkem, aby spoj zmizel.
-
Nyní bychom před sebou měli mít o něco menší, uvnitř naplněný obdélník. Ten rozkrájíme na 12 stejných proužků.
-
A jde se motat! Každý pásek nejdříve stočíme do spirály. Následně spirálu stočíme kolem dokola do kulatého uzlíčku.
-
Připravené pletence přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, necháme na teplém místě ještě asi 10 minut kynout a zatím si předehřejeme troubu na 200 °C.
-
Vykynuté pletence potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme přibližně 15 minut.
-
Než všechny ty nadýchané krasavce sníte, nezapomeňte se s nimi pochlubit ve světě Instagramu. Označte @aktinrecepty.
Dobrou chuť.