Jablečno-skořicové pletence z kynutého těsta

Michaela
Michaela Dobiášová
130 min.
79 Líbí se mi Komentáře
1
Uložit recept
Jablečno-skořicové pletence z kynutého těsta

Skandinávské kynuté pečivo je pastva pro oči i chuťové pohárky. A protože klasických šneků a rolek už bylo všude dost, zkusili jsme to pro tentokrát jinak, zapleteněji, ale o nic míň lahodně. Při vybírání náplně jsme vsadili na nesmrtelné kombo skořice a jablek. Koketovali jsme ale i s myšlenkami na pudink, čokoládu nebo šťavnatou marmeládu. Co si do vašich pletenců zapletete vy? 

1 porce obsahuje 1 pletenec

  • 166 kcal
  • 12 g sacharidů
  • 10 g tuků
  • 7 g bílkovin

Na 12 porcí

Na těsto:
  • 150 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 vejce
  • 310 g špaldové mouky
  • 45 g erythritolu
  • 45 g ghee
  • 1 lžíce skořice
  • citrónová kůra
Na náplň:
Na ozdobení:
Zobrazit použité produkty

Postup

  1. Jablečno-skořicové pletence z kynutého těstaDo velké mísy nalijeme vlažné mléko a rozdrolíme do něj droždí. Lehce promícháme a necháme aktivovat kvásek po dobu přibližně 15 minut. Hotový kvásek poznáme podle bublinek a malých obrysů map na povrchu.

  2. Ke kvásku přidáme všechny zbylé ingredience na těsto, tedy vejce, mouku, erythritol, ghíčko, skořici a citronovou kůru.Jablečno-skořicové pletence z kynutého těsta

  3. Hněteme a hněteme, dokud nevznikne celistvé těsto.

  4. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinku. Objem těsta by se měl přibližně zdvojnásobit.Jablečno-skořicové pletence z kynutého těsta

  5. V mezičase si připravíme náplň. Smícháme rozpuštěné ghíčko, arašídové máslo, erythritol a skořici. Jablko nakrájíme na tenké malé plátky (aby potom nezavazely při rolování těsta) a zakápneme citronovou šťávou. Nakonec jablka smícháme se zbytkem náplně.

  6. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál. Rozválíme jej na obdélník přibližně 42 x 26 cm velký a strany rovně seřízneme. Celý povrch těsta rovnoměrně potřeme náplní.

  7. Levý i pravý okraj těsta přehneme směrem do středu. Okraje k sobě přitlačíme a můžeme ještě lehce rozválet válečkem, aby spoj zmizel.

  8. Nyní bychom před sebou měli mít o něco menší, uvnitř naplněný obdélník. Ten rozkrájíme na 12 stejných proužků.

  9. A jde se motat! Každý pásek nejdříve stočíme do spirály. Následně spirálu stočíme kolem dokola do kulatého uzlíčku.

  10. Připravené pletence přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, necháme na teplém místě ještě asi 10 minut kynout a zatím si předehřejeme troubu na 200 °C.Jablečno-skořicové pletence z kynutého těsta

  11. Vykynuté pletence potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme přibližně 15 minut.

  12. Než všechny ty nadýchané krasavce sníte, nezapomeňte se s nimi pochlubit ve světě Instagramu. Označte @aktinrecepty.

    Dobrou chuť.Jablečno-skořicové pletence z kynutého těstaJablečno-skořicové pletence z kynutého těstaJablečno-skořicové pletence z kynutého těsta

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
79 Líbí se mi Uložit recept