Jestli jste nezvládli vytvořit pekáč buchet na břiše, nesmutněte. Pekáč buchet v troubě do léta ještě stíháte. Ten, který jsme si pro vás dnes připravili, navíc nezabere ani tolik času. Za dvě hodinky můžete mít na stole kupu malých voňavých tvarohových buchtiček, nad kterými se bude oblizovat i vaše babička. Tak jí nezapomeňte dát ochutnat.
1 porce obsahuje
- 77 kcal
- 9,6 g sacharidů
- 2,4 g tuků
- 4,2 g bílkovin
Na 15 porcí
- 100 ml mléka
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 20 g třtinového cukru
- 1 balení sušeného droždí
- 60 g celozrnné špaldové mouky
- 45 g ovesné mouky
- 150 g špaldové mouky
- 1 špetka soli
- 40 g másla
- 1 vejce
- 15 ml vody
- 250 g tvarohu
- 1 žloutek
- 1 balení vanilkového cukru
- 15 g vanilkového proteinu
- 1 lžíce šťávy z citrónu
- 1 lžíce kůry z citrónu
Postup
-
Do teplého mléka zamícháme lžičku cukru a přidáme droždí. Na 10 minut odložíme bokem. Mezitím si do velké misky přesejeme mouky, hlavně tu ovesnou. Přidáme špetku soli, cukr a do středu uděláme důlek. Rozklepneme vajíčko, přidáme kvásek, který nám vzešel, rozpuštěné máslo a po částech přiléváme teplou vodu. Vypracujeme lepivé těsto. To na pomoučené desce rukama pořádně prohněteme a položíme zpět do misky. Těsto jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
-
Po hodině těsto rozválíme na pomoučené desce na tloušťku přibližně 0,5 cm. Těsto si rozřežeme na menší čtverce a do každého dáme menší lžičku tvarohové náplně.
-
Těsto s náplní uzavřeme do malého „batůžku“ a skládáme do menší formy vymazané olejem. Okraje každé buchty můžeme potřít olejem, po upečení se tak od sebe lépe oddělí.
-
Buchty pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně 35–40 minut, dokud povrch není dozlatova. Po upečení je ještě horké potřeme cukrovou vodou (2 polévkové lžíce vody+1 polévková lžíce cukru) a necháme vychladnou. Na závěr poprášíme moučkovým cukrem.
-
Tak jaké budou ty vaše? Tvarohové, povidlové nebo snad makové? Ukažte nám je pod #aktinrecepty :)