Patříte k lidem, kteří ve své kuchyni zatím nenašli uplatnění pro granátové jablko? V tomhle dezertu byste mu měli dát šanci být konečně na výsluní! Při každém kousnutí ze zrníčka vyteče svěží šťáva, která krásně doplní a zárověň odlehčí lahodnou chuť čokolády.
Při přípravě tentokrát můžete nechat troubu vypnutou. Za půl hodinky máte hotovo a dort jen necháte vychladit v ledničce. Dezert je přirozeně veganský a po malé výměně mouky se jednoduše stane i bezlepkovým.
1 porce obsahuje
- 292 kcal
- 20 g sacharidů
- 19 g tuků
- 7 g bílkovin
Na 10 porcí
- 100 g mandlové mouky
- 100 g ovesné mouky
- 15 g karobu
- 25 g čokoládového proteinu
- 70 g kokosového oleje
- 1 lžíce čekankového sirupu
- 1 špetka soli
- 120 ml nízkotučného kokosového mléka
- 200 g hořké čokolády
- 50 ml jablečeného džusu
- 1 granátové jablko
Postup
-
Formu o průměru 20 cm (nejlépe s vyndávacím dnem) lehce potřeme kokosovým olejem.
-
V míse smícháme všechny ingredience na korpus a zpracováváme, dokud se pěkně nespojí. Těsto poté rovnoměrně natlačíme na dno i okraje formy. Půjde to pomaleji, ale výsledek stojí za to. Formu s korpusem dáme do lednice a připravíme si náplň.
-
Oloupeme si granátové jablko tak, abychom z něj dostali všechny zrníčka. Kdo má s granátovým jablkem méně zkušeností, doporučujeme ho pro zabezpečení sebe i kuchyňských obkladů zpracovávat ve dřezu :-)
-
V malém hrnci zahřejeme kokosové mléko s džusem na okraj varu. Čokoládu mezitím rozlámeme na menší kusy a následně vysypeme do horké směsi v hrnci. Minutku počkáme a rozmícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí do jednolité krémové konzistence a vlijeme ji na korpus. Při správné velikosti formy by náplň měla vyjít do 3/4 výšky.
-
Následně náplň posypeme semínky z granátového jablka. Dort dáme na 1‑2 hodiny vychladit do lednice a poté můžeme podávat. Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici, nebo ho dáme zamrazit "na horší časy" :-)
-
Dobrou chuť!