Arašídové máslo v prášku: jak ho používat a v čem je jeho výhoda?

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 5. 8. 2021
Uložit článek
Arašídové máslo v prášku: jak ho používat a v čem je jeho výhoda?

Milujete nezaměnitelnou chuť arašídů a arašídové máslo? V jídelníčku s ním ale šetříte, protože víte, že zároveň obsahuje dost tuku a kalorie z něj naskakují zatraceně snadno? Pak pro vás máme řešení: arašídové máslo v prášku. Jak se vlastně vyrábí, jaké má nutriční hodnoty a kde všude ho můžete použít?

Arašídové máslo v prášku je bohaté na bílkoviny a má nižší obsah tuku: jak to?

V jedné porci (odpovídá cca lžíci 12 g) najdete 46 kcal, 2 g tuku, 2 g sacharidů (z toho 1 g cukru) a 6 g bílkovin. To je o 90 % méně kalorií z tuků, než tomu je u klasického arašídového másla. Arašídy se totiž jemně upraží a olej se následně odstraní. Makroživiny doplňuje neméně důležitá vláknina, minerální látky a antioxidanty.

Plusem je bezesporu absence aromat, přidaného cukru nebo dochucovadel, jako tomu je u levnějších variant. Ve složení Vilgain Peanut Butter Powder najdete jen jednu surovinu: arašídy v BIO kvalitě.

Jak s arašídovým máslem v prášku zacházet?

Pro další použití jednoduše přidejte vodu. Výhodou je, že si snadno sami můžete určovat výslednou konzistenci. Rádi byste tekutější konzistenci na přelití palačinek? Vody přidejte více. Chcete mít hutnější máslo a namazat ho na toast? Vody dejte méně. Přidejte ho do sladkého pečení, osvěžujících smoothies. V této chvíli zvlášť oceníte jeho sypkou strukturu: snadno se totiž rozmíchává. Hodí se ale i do slaných jídel, třeba asijských omáček.

obrázek z istockphoto.com

5 snadných receptů, díky kterým si práškové arašídové máslo zamilujete

1. “Peanut butter & jelly” toast

Kdo by odolal všemi milované kombinaci lehce slaného arašídového másla a sladkého džemu. Dvě lžíce práškového másla jednoduše smíchejte s malým množstvím vody, dokud nedosáhnete optimální konzistence.

2 plátky toastového chleba, 20 g višňové marmelády a 24 g (2 lžíce práškového arašídového másla) obsahuje:

  • 212 kcal

  • 26 g sacharidů

  • 15 g bílkovin

  • 5 g tuku

2. Kynuté rolky

Marně přemýšlíte, co si upéct na víkend? Zkuste naši zdravou verzi kynutých rolekhttps://aktin.cz/zdrava-verze-kynutych-rolek-s-arasidovym-maslem-a-marmeladou

3. Chia pudink

Na svačinu do práce nebo školy zase oceníte jednoduchý chia pudink: https://aktin.cz/chia-pudink-v-hvezdnem-spojeni-arasidoveho-masla-a-domaci-marmelady-vegan

obrázek z gettyimages.com

4. Arašídová omáčka k asijským závitkům

Asijské závitky posuňte na jiný level snadnou arašídovou omáčkou. Na jednu porci budete potřebovat:

  • 1,5 lžíce arašídového másla v prášku

  • ¼ hrnku neslazeného mandlového mléka

  • 1 lžičku medu

  • ½ lžíce šťávy z limety

  • drcený česnek na dochucení

Jedna porce obsahuje:

  • 91 kcal

  • 10 g sacharidů

  • 8 g bílkovin

  • 2 g tuku

5. Omáčky všeho druhu

Kromě závitků se omáčka skvěle hodí i k masu (např. jako součástí kari omáček). Nejen vegetariáni a vegani zase ocení recept, kde jsme maso vyměnili za tofu: https://aktin.cz/dokonala-arasidova-omacka-jen-ze-tri-hlavnich-surovin

Co si z článku odnést? 

Pokud máte problém se s arašídovým máslem držet zkrátka a víte, že u jedné lžičky nikdy nezůstane, je jeho prášková varianta dobrou volbou. Jako velký benefit jednoznačně vidím to, že podle množství přidané vody snadno přizpůsobíte jeho konzistenci tak, jak zrovna potřebujete. Ať už plánujete natřít jej na toast nebo polít jím palačinky k snídani. Doufám, že jste si také dnešním článkem rozšířili obzory a zjistili jste, že jej můžete využít i při přípravě slaných jídel. Už víte, co zítra budete mít k obědu?

Přidej se k 31 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
1 Líbí se mi Uložit článek
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________