Letní recepty s arašídovým máslem, které musíš zkusit

Komentáře
Letní recepty s arašídovým máslem, které musíš zkusit
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Taky k vám arašídové máslo promlouvá jako podlý ďáblík, který si z vás chce dozajista vypěstovat pořádného pupkáče? A vy prostě musíte chodit do své tajné skrýše a tuto dobrotu neustále uždibovat, dokud z ní nezbude jen dokonale čistá sklenice? Nebojte, nejste v tom sami! Takto se cítí snad každý milovník arašídového másla. Má však toto uždibování nějaké pozitivní účinky nebo tím získáte jen nadbytečné kalorie?

Na co se v dnešním článku zaměříme?

  • Složení arašídového másla a nutriční hodnoty

  •  Proč je nutné číst obaly i u ořechových másel

  • Jaký má arašídové máslo vliv na naše zdraví

  • Kdy je vhodné ho zařadit do diety

  • 5 chutných letních receptů s použitím arašídového másla

Složení a nutriční hodnoty arašídového másla

Arašídové máslo je energeticky velmi bohatou potravinou – jedna lžička s 15 g máslíčka poskytne až 90 kcal energie, obsahuje totiž velké množství tuku ale i bílkovin a relativně malé množství sacharidů.

Např. ve 100 gramech Vilgain arašídového másla naleznete:

  • 49 g tuku (6 g nasycených, 20 g mononenasycených, 18 g omega‑6 mastných kyselin)

  • 28 g bílkovin (s nízkým zastoupením sirných aminokyselin methioninu a cysteinu)

  • 18,5 g sacharidů (cukry tvoří 7 g)

  • 3,6 g vlákniny

Z hlediska mikronutrientů jsou zde přítomny ve vyšším množství vitamin E, niacin, pyridoxin, zinek, hořčík a fosfor. V menším množství pak vitaminy B1, B2, B5, kyselina listová, selen, sodík, měď, vápník, draslík a železo. Arašídy jsou zdrojem i pro zdraví prospěšných fytochemikálií (resveratrol, isoflavonoidy, fytosteroly, fenolové kyseliny) a bioaktivních peptidů.

Jste‑li vegetariáni či vegani a váš jídelníček se zakládá na bílkovinách především z luštěnin, nezapomínejte na to, že i arašídy řadíme mezi luštěniny. Luštěniny jsou všeobecně chudé na sirné aminokyseliny a jedna z nich zvaná methionin je pro vaše tělo nezbytná (esenciální) a měli byste ji doplňovat z dalších zdrojů bílkovin.

Kvalitní arašídové máslo obsahuje 100 % arašídů

Ani v případě oblíbených ořechových másel nesmíme zapomínat na čtení obalů. Pokud si chcete pořídit arašídové máslo bez příchutě, pak hledejte na trhu takové, které obsahuje pouze arašídy a žádné přidané škroby, cukry, sůl, tuky a oleje a další zbytečné položky.

Pokud však jde o arašídové máslo s příchutí, je to už o něco složitější. Zde je potřeba číst obaly detailněji. K tomu nám poslouží jednoduchá pomůcka – čím kratší složení, tím lépe. Při výběru z těchto produktů dejte přednost těm s vyšším zastoupením bílkovin, nižším obsahem cukru, bez přidaného palmového a kokosového tuku a přidaných škrobů.

obrázek z istockphotos.com

Účinky arašídového másla na zdraví

Vliv na zdraví je daný tím, jaký výrobek si zakoupíte. Pokud si koupíte místo 100% arašídového másla některé z méně kvalitních, nemůžete se divit, že bude obsahovat přidané cukry, tuky (včetně pro zdraví nepříznivých nasycených a trans‑nenasycených tuků) a vysoké množství soli. Takový výrobek bude patřit mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny a bude mít negativní vliv na vaše zdraví, především pokud byste ho jedli často a ve velkém množství (což jde při takové mňamce docela jednoduše).

Tato situace se dá řešit tak, že budete méně kvalitní výrobek jíst jen občas (tím ale nezískáte žádné zdravotní přínosy, i když na občasné dochucení sladké snídaně to postačí), nebo si místo něj pořídíte 100% máslo. Ale i u toho stále platí, že má velké množství energie, takže není vhodné ho jíst po kilech.

Dle studií konzumace arašídů pravděpodobně snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév, cukrovky 2. typu a některých nádorů (Toomer, 2017). Fytochemikálie přítomné v arašídech vykazují antioxidační, protizánětlivé, protinádorové, antimikrobiální účinky. Bioaktivní peptidy mají pozitivní vliv na regulaci krevního tlaku (Davis & Dean, 2016).

Arašídové máslo vs. celé arašídy

Existuje však rozdíl mezi arašídy a arašídovým máslem. Arašídy ztrácí vlivem mixování svoji původní strukturu a zisk energie je tak z másla mnohem vyšší než při konzumaci celých arašídů, je tedy vyšší riziko pozitivní energetické bilance. Buňky arašídů totiž ani při důkladném požvýkání nerozmělníte tak, jako to dokáže mixér, takže část tuku zůstane v nevstřebaných kusech ořechů a odchází z těla pryč stolicí. Naopak u másla je ke vstřebání ze střeva k dispozici všechen přítomný tuk (Capuano et al., 2018). 

Některá másla navíc neobsahují ochranný obal, který naleznete po rozlousknutí vnějšího obalu v podobě různě zbarvené blanky těsně přiléhající k arašídu, a z tohoto důvodu mohou obsahovat méně fotochemikálií, a tím méně antioxidantů.

Pro koho je nejvhodnější?

Vzhledem k příznivým účinků, které arašídy a arašídové máslo přináší, je jejich konzumace vhodná pro všechny – jak pro osoby udržující si hmotnost, tak pro ty, co chtějí hubnout nebo nabírat. Pokud jste v redukci, pak i vy můžete z konzumace arašídového másla profitovat, je však nutné si vzhledem k jeho vysoké energetické hodnotě pohlídat množství.

obrázek z freepik.com

5 letních receptů s arašídovým máslem

1. Rychlý chia puding s arašídovým máslem

Nevíte, co na snídaní? Zkuste třeba tento pudink z chia semínek s ovocem a arašídovým máslem. Pomůže zahnat chuť na sladké a skvěle zasytí.

2. Kuřecí prsa s arašídovou omáčkou

Máte rádi exotiku? Zkuste tento recept inspirovaný Asií s kuřecími prsíčky v hlavní roli. Arašídovo−sójová marináda s česnekem a limetkou probudí vaše chuťové buňky.

3. Proteinová zmrzlina z arašídového másla

Zmrzlina a spousta bílkovin? I to se dá zařídit – a přitom domácí, bez aditiv a dalších zbytečností.

4. Buddha Bowl s arašídovou zálivkou

Taky nemáte v letním parnu chuť na těžká jídla? Zkuste třeba tento recept na zeleninovou mísu s luštěninami, křupavým tofu a zálivkou z arašídového másla, který udělá radost i vegetariánům a veganům.

5. Arašídový cheesecake s čokoládovou polevou

Chcete mlsat a bez výčitek? Zkuste si připravit třeba tento cheesecake s energetickou hodnotou pouze 204 kcal na porci.

10 zdrojů zdravých tuků: Rozšiřte svůj jídelníček o ryby, ořechy nebo čokoládu
10 zdrojů zdravých tuků: Rozšiřte svůj jídelníček o ryby, ořechy nebo čokoládu
Mýtus, že tuk způsobuje tloustnutí, už jsme dávno vyvrátili. Možná vám však pomůže připomenout si, jaké zdroje jsou ty kvalitní. Víte třeba, že čokoláda může být běžnou součásti i redukčního jídelníčku?
Arašídové máslo - proč bere fitness výživu útokem?
Arašídové máslo - proč bere fitness výživu útokem?
Arašídové máslo vtrhlo na český trh jako uragán. Hned poté, co se začalo hojněji objevovat i v prodejnách sportovní výživy, začalo se stejně často objevovat i v jídelníčcích vyznavačů fitness a zdravého životního stylu. Proč tomu tak vlastně je?
Které ořechy jsou nejzdravější?
Které ořechy jsou nejzdravější?
Při výběru ořechů se často ptáme, který druh je vlastně ten nejzdravější. Dá se to vůbec říct? Čím vynikají jednotlivé druhy ořechů po výživové stránce a který je nutričně nejhodnotnější?
3 triky, jak výrazně zvýšit využitelnost rostlinných bílkovin
3 triky, jak výrazně zvýšit využitelnost rostlinných bílkovin
Bílkoviny z rostlinné stravy jsou pro tělo o něco méně využitelné oproti bílkovinám živočišným, a tak se ve výživě hledají různé způsoby, jak tento nedostatek zmírnit. Víte, o jaké triky jde a jak nám pomohou zvýšit nutriční hodnotu rostlinných proteinů?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?