Když přijde sezóna medvědího česneku, není radno příliš dlouho váhat. Trvá totiž jen několik týdnů a pokud ji zmeškáte, musíte si počkat až na další rok. Medvědí česnek je nejen skvělou kulinářskou specialitou, ale navíc má řadu pozitivních účinků na náš organismus. Čím je medvědí česnek zajímavý z nutričního hlediska a jakým způsobem ho můžeme využít v kuchyni?
Medvědí česnek roste i v Česku, na sběr si ale dejte pozor
Medvědí česnek je typicky evropská bylina, v České republice se s ní můžeme setkat nejčastěji v severovýchodních Čechách a především na Moravě. Pokud si chcete medvědí česnek nasbírat sami, dejte si pozor na jeho podobnost s konvalinkou vonnou nebo ocúnem – ty jsou na rozdíl od medvědího česneku jedovaté.
Před konzumací nezapomeňte medvědí česnek poctivě umýt a očistit. To platí jak pro ručně sbírané listy, tak pro medvědí česnek koupený na trhu.
Medvědí česnek má k česneku překvapivě blízko
Možná už jste někdy přemýšleli nad tím, proč se medvědímu česneku říká česnek, když vlastně vypadá tak trochu jako čerstvě natrhaná tráva nebo pažitka. Když jste ale ochutnali několik čerstvých lístků, pravděpodobně vám to najednou došlo. Ne snad že by medvědí česnek chutnal přesně jako klasický stroužek česneku, ale určité společné chuťové znaky tu jsou.
Tím pojítkem je mimo jiné sirná sloučenina ALLIIN, která je hlavní účinnou složkou jak v klasickém česneku, tak v tom medvědím.
Před použitím nezapomeňte medvědí česnek pokrájet a rozmělnit
Seznámili jsme se s alliinem, uděláme si to ale ještě složitější. Pro tělo je totiž zajímavější mladší bráška alliinu, který se jmenuje ALLICIN. Jak získat allicin s alliinu? Stačí medvědí česnek před použitím nakrájet, trochu rozmělnit a až poté konzumovat. Rozmělněním totiž dojde k enzymatické přeměně, na jejímž konci je právě zmíněný allicin.
Stejný postup platí také pro klasický česnek, kdy se doporučuje stroužek česneku před dalším zpracováním mírně rozmělnit za pomoci ploché strany nože.
Allicin má ochranné i antibakteriální účinky
Většina zdravotních benefitů česneku se soustředí právě na účinky allicinu, protože se zdá, že právě tato látka je za ně zodpovědná. Vědecké studie naznačují, že allicin obsažený v medvědím česneku má opravdu tělu co nabídnout:
Jeho antimikrobiální účinky nasvědčují tomu, že může chránit zuby před vznikem zubního kazu.
V některých studiích byly organické sloučeniny síry také spojené s efektivnější kontrolou hladiny cholesterolu v krvi.
Více jsme o účincích allicinu v souvislosti s česnekem psali v našem nedávném článku, který můžete nalézt v článku Česnek jako přírodní antibiotikum. Co dalšího umí?
Co dalšího může medvědí česnek nabídnout?
Medvědí česnek je docela dobrým zdrojem vitamínu C (přibližně polovina doporučené denní dávky na 100 g) a železa (asi 15 % doporučené denní dávky na 100 g). Zde je však na místě poznamenat, že běžné obohacení stravy o medvědí česnek s sebou nenese stovky gramů snědeného medvědího česneku, spíše nižší desítky.
Obsah skutečně získaných vitamínů a minerálních látek z medvědího česneku bychom proto měli brát spíše jako malé plus, které by mělo doplnit vyváženou a nutričně hodnotnou stravu.
Jak využit medvědí česnek v kuchyni?
Kreativní mysl v těle kulinářského talentu jistě přijde na desítky možných způsobů, jak medvědí česnek propasírovat do svého jarního jídelníčku. My si takové ambice nedáváme, ale pro inspiraci nabízíme alespoň 5 různých způsobů, jak zakomponovat medvědí česnek do jídelníčku:
Jarní salát s medvědím česnekem. Nakrájené listy medvědího česneku můžete jednoduše zakomponovat do svého lehkého jarního salátu, přidat můžete také listy pampelišky nebo nakrájené ředkvičky.
Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem. Tvarohovou pomazánku můžete doplnit o najemno nakrájený medvědí česnek, čímž docílíte skvělé textury i chuti.
Kuře v marinádě z medvědího česneku. Hrátky s medvědím česnekem zdaleka nejsou omezeny jen na studenou kuchyni. Nakrájejte medvědí česnek najemno, přidejte nakrájenou cibuli a dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Jednoduchá marináda na maso je na světě!
Pesto z medvědího česneku. Milovníci pesta se mohou radovat – díky pestu z medvědího česneku si ho můžou užívat třeba i několik měsíců po jeho sezóně. Medvědí česnek rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte sůl, olivový olej a nechte v chladničce uležet. Pesto můžete využít do těstovin nebo jako pomazánku na rozpečené pečivo.
Smoothie s medvědím česnekem. Medvědí česnek se skvěle hodí také do čerstvých smoothie, kde dodá koktejlu skvělou barvu a navíc ho nabije svými živinami. Vyzkoušejte smoothie z jablek, banánů a hrsti medvědího česneku a uvidíte, jak si ho rychle oblíbíte.
Co si z toho vzít?
Nepropásněte sezónu medvědího česneku – čerstvé listy jsou dostupné jenom několik týdnů v roce, a tak se vyplatí příliš neváhat a přidávat medvědí česnek do všeho, co vás napadne. Medvědí česnek nejen že vaše jídla vyšperkuje, ale dodá také tělu cenné živiny a látky, které mají na organismus mnoho pozitivních účinků. Například allicin z medvědího česneku působí antibakteriálně a ve studiích se testuje také jeho vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Medvědí česnek můžete použít prakticky úplně všude. Samozřejmostí je jeho přidání do jarních salátů, experimentovat však můžete s různými variantami smoothie nebo skvěle chutnajícího pesta. Pokud vás medvědí česnek upoutal natolik, že si ho chcete užít i po jeho sezóně, vše za vás vyřeší mraznička. Mražené listy vám totiž vydrží klidně několik měsíců a navíc si zachovají vysoký podíl vitamínů a dalších výživově významných látek.