Protein vyráběný ze vzduchu: Čeká nás ekologická revoluce v jídle?

Ondřej Klein
Ondřej Klein před 2 měsíci
5 minut čtení
Protein vyráběný ze vzduchu: Čeká nás ekologická revoluce v jídle?
obrázek ze solarfoods.fi
15

Finský start-up Solar Foods vyvinul metodu, díky které dokáže získat protein ze vzduchu. Ano, čtete správně. Vše, co je k výrobě proteinu potřeba, je vzduch, oxid uhličitý, elektřina a speciální mikroorganismy.

"Vyráběním jídla nejšetrnějším způsobem k životnímu prostředí prakticky pouze za použití obnovitelné energie můžeme být nezávislí na zemědělství. Získáme tak jídlo, které na životní prostředí nemá takřka žádný vliv," říká spoluzakladatel Solar Foods Pasi Vainikka. Pomůže Solar Foods v boji s klimatickou krizí a jaké má jejich protein nutriční hodnoty?

Na počátku byla jen skupina nadšených vědců se zájmem o životní prostředí. Vytvořili doposud nejekologičtější jídlo

Vědci za projektem Solar Foods původně studovali obnovitelné zdroje energie a role bioprocesního inženýrství k vytvoření energetických systémů bez uhlíkové stopy. Když si Pasi Vainikka s kolegy uvědomil, že zhruba 25 % emisí je vyprodukováno v souvislosti s potravním řetězcem, napadla ho myšlenka vytvořit jídlo bez uhlíkové stopy, a tak se zrodil vzdušný protein Solein.

Podle Solar Foods je Solein 100 krát ekologičtější než kterákoliv živočišná nebo rostlinná alternativa.

  • Zhruba 15 000 litrů vody je zapotřebí k vyprodukování kilogramu hovězího, 2 500 litrů vody k vypěstování kilogramu sóji a na 1 kilogram proteinu ze vzduchu, Soleinu, je zapotřebí pouhých 10 litrů vody.
Dr. Pasi Vainikka ze Solar Foods - obrázek ze solarfoods.fi

Jak se protein vyrábí? Stačí speciální bakterie a pár maličkostí

Solar Foods k výrobě Soleinu stačí speciální kmen bakterií živící se oxidem uhličitým, vodíkem získaným elektrolýzou z vody a nutrientů, jako je draslík, sodík a fosfor. Bakterie následně rostou, množí se, a vytvářejí tak základ k výrobě proteinu. Právě z těchto bakterií se vyrábí výsledný práškový "vzdušný protein," kterého zatím v Solar Foods vyrábějí pouze kilogram denně.

Protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny

Podle Vainikky obsahuje Solein 50 % bílkovin, 20–25 % sacharidů, 5–10 % tuku a také vitaminy skupiny B. Solein navíc obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a jeden kilogram proteinu může nakrmit 7–10 lidíz pohledu potřeby bílkovin.

Kde se Solein bude používat? Ambice výrobců jsou veliké. K dostání bude i jako doplněk stravy 

Chuť Soleinu prý připomíná chuť klasické pšeničné mouky, nicméně podle Vainikky bylo záměrem Soleinu, aby neměl žádnou chuť, aby se protein dal použít k přípravě zmrzliny, pečiva nebo dalších potravin.

Jaké 3 hlavní využití protein ze vzduchu bude mít?

  • Solein má za cíl posloužit jako prostředek k navýšení bílkovin v řadě potravin podobně, jako je tomu dnes u sóji.
  • Dále Solein může sloužit k obohacení rostlinných náhražek masa o kvalitní bílkoviny.

Solar Foods se stávají přímým konkurentem sóji, která je často přidávána do jídel nejen pro vegany a vegetariány ke zvýšení obsahu bílkovin. 

Během dvou let chtějí Solar Foods, aby se prodalo 50 milionů jídel běžně dostupných v supermarketech, kterých bude Solein součástí.

obrázek ze shutterstock.com

Kdy Solein vstoupí na trh?

Solein se aktuálně testuje v řadě potravinářských produktů, jako je právě pečivo nebo zmrzlina, aby byl připraven vstoupit na trh potravinářského průmyslu. Očekává se, že po schválení Soleinu od EU, se dostane na trh v roce 2021 a budeme ho moci najít v běžných potravinách i ve formě doplňku stravy.

Solein si budou snad schopni připravit i astronauti letící na MARS, Solar Foods totiž spolupracují s Evropskou kosmickou agenturou.

Pomůže ekologický protein s bojem s klimatickými změnami?

S tím, jak se lidská populace neustále rozšiřuje a potřebuje stále více jídla k uspokojení poptávky po potravinách, je každá snaha k odlehčení životnímu prostředí na místě. Solar Foods se snaží najít šetrný proces, jak vyrábět na bílkoviny bohaté jídlo, které by pomohlo udržet produkci potravin v dlouhodobě udržitelném měřítku a snížit vliv produkce potravin na klimatických změnách. 

Nakonec to budeme my, potencionální zákazníci, kdo rozhodne o úspěchu či neúspěchu ekologického proteinu. A co si o proteinu ze vzduchu myslíte vy, má šanci na úspěch?

  • Když už jsme u těch proteinů, víte který protein je pro vás ten nejvhodnější? Poradí vám článek s názvem Jak vybrat správný protein?

[eshoplink]

Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku