Trápí vás nadměrná konzumace cukru? 9 tipů, jak omezit chuť na sladké

Kamil Tkadlec
Kamil Tkadlec 17. 2. 2022
3 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Trápí vás nadměrná konzumace cukru? 9 tipů, jak omezit chuť na sladké
  • Nadměrná konzumace přidaného cukru nabourává snahu o zdravý životní styl, zhoršuje tělesnou kompozici a způsobuje nechtěné přibírání na váze.

  • Průměrný Čech snědl během roku 2020 za den 98 g cukru. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom doporučuje nepřesahovat hranici 50 g denně.

  • Pokud to přeháníte s jezením sladkostí, riskujete závažná onemocnění jako cukrovku nebo srdeční a cévní choroby.

Jenže jak se zbavit chutě na neodolatelné dorty, čokolády, donuty a sušenky? Existuje mnoho příčin, které vyvolávají touhu po sladkostech. Tyto příčiny jsme seřadili do jednotlivých bodů, díky kterým zjistíte, co děláte špatně. Získáte tak nové poznatky k vašemu jídelníčku, životnímu stylu a pokud na zmíněných tipech zapracujte, můžete se těšit na lepší postavu, pozitivnější náladu a zvýšenou chuť do života.

1. Dopřejte si kvalitní spánek

Kvalita spánku má nezanedbatelný vliv na chuťové preference. Pokud nedbáte na spánkovou hygienu a navíc nespíte dostatečně dlouho, budete mít zvýšenou touhu po vysokokalorickém jídle

Všeobecně pak má dlouhodobá spánková deprivace vliv na změnu metabolických pochodů, což může vyústit až v obezitu či cukrovku.

2. Naučte se zvládat stres

Chronický stres vyvolává snahu o kompenzaci negativní nálady. Sami jistě uznáte, že pokud jste dlouhodobě vystaveni stresu, máte zvýšenou chuť na sladké. Někde ve skrytu duše doufáte, že tyčinka Snickers pomůže vyřešit vaše problémy. Bohužel je nevyřeší, naopak spíše prohloubí. Nicméně není stres jako stres. Dlouhodobý má pochopitelně negativní vliv, avšak krátkodobý naopak přináší benefity.

Rovnice je prostá: dlouhodobý stres přímo ovlivňuje chuť na jídlo, kdy se zvyšuje touha po sladkém a nezdravém jídle, což může mít za následek zhoršenou tělesnou kompozici a nárůst váhy.

obrázek z istockphoto.com

3. Jezte více proteinů

Jestliže stále nevíte, proč máte nekonečnou chuť na sladkosti, tak jedním z důvodů může být i nedostatek proteinů ve vašem jídelníčku. Bílkoviny totiž dokážou déle zasytit a tím pádem nebudete mít takové nutkání stále něco uzobávat.

Proteiny navíc podporují uvolňování hormonu se složitým názvem cholecystokinin (CCK), jenž snižuje touhu po cukrech (jednoduchých i složených).

4. Zaměřte se na vyvážený poměr makronutrientů v jídle

Navážeme na předchozí tip. Snažte se, aby na vašem talíři byly obsaženy všechny makronutrienty, tedy bílkoviny, sacharidy (ideálně komplexní), tuky i vláknina. 

Jestliže si hned ráno na snídani připravíte vajíčka s avokádem, zeleninou a žitným chlebem, budete pořádně zasycení a v průběhu dne vás nebude přepadávat chuť na sladké a další nezdravé potraviny. 

5. Jezte pravidelně

Důležitou roli hraje nejen složení jídelníčku, ale také časové rozestupy mezi jednotlivými pokrmy. Nutriční specialistka Susan Moores doporučuje jíst každých 3–5 hodin. Dosáhnete tím stabilnější hladiny krevního cukru a zlepší se i vaše chování při výběru jídel. 

Naopak pokud budou rozestupy delší než zmíněných 3–5 hodin, budete zřejmě pociťovat zvýšenou chuť na sladké z důvodu zahnání hladu. Nicméně jedná se o individuální záležitost, neboť každému mohou vyhovovat jiné intervaly a četnost pokrmů během dne.  

6. Pijte dostatek tekutin

Dalším spouštěčem chutě na sladké může být i dehydratace. Nezapomínejte na staré pravdivé pořekadlo „hlad je převlečená žízeň”. Pokud jste dehydratovaní, můžete mít skutečně nejenom žízeň, ale i hlad. Až vás tedy přepadne snaha o doplnění energie pomocí sladkosti, zkuste vypít sklenici vody.

7. Běžte na procházku

Pohodlné lenošení v podobě vyvalení se do gauče a pojídání čokolády může na první pohled vypadat lákavě. Svému zdraví ovšem rozhodně neprospějete. Vědci ovšem zjistili, že svižná chůze po dobu pouhých 15 minut může minimalizovat touhu po čokoládě a dalších sladkostech. 

obrázek z istockphoto.com

8. Upřednostňujte kvalitu nad kvantitou

Nic se nestane, jestliže neodoláte a čas od času si v rozumném množství dopřejete nějakou tu sladkost. Avšak buďte opatrní a nepřehánějte to s těmi pokrmy.

Naštěstí můžete sáhnout i po zdravějších variantách běžných sladkostí. Namísto mléčné čokolády plné přidaného cukru a nekvalitních tuků si dejte vysokoprocentní čokoládu. Čokoládové tyčinky “vyladěné” palmovým olejem vyměňte za proteinové tyčinky slazené stévií nebo erythritolem. Drtivá většina konvenčních sladkostí se dá nahradit alternativními produkty, které ve finále chutnají lépe a jsou nutričně hodnotnější.

  • Zajímá vás, jak si připravit zdravější verze zákusků? Pak se určitě podívejte na naše recepty dezertů

9. Vyzkoušejte koření nebo bylinky

Při boji proti nadměrné konzumaci sladkostí mohou kromě změněných návyků pomoci i některé bylinky a koření. Jedná se například o zázvor, skořici, kurkumu či gymnemu. Tyto rostliny obsahují účinné látky, které mohou potlačovat chuť na cukrovinky.

Poslední tip sice může mít své opodstatnění ve snaze o zbavení se chutí na sladké, avšak pro dosažení cíle je nezbytné dodržovat kvalitní spánkový režim, vyvážený jídelníček a naučit se vyrovnat se stresem.

Co si z toho vzít?

Pravidelné pojídání levných a nekvalitních zákusků a pití přeslazených limonád jsou nebezpečným zlozvykem mnoha lidí. Děje se tak z důvodu přebytečného stresu, nedostatku spánku, špatně sestaveného jídelníčku či malého příjmu tekutin.

Naučte se tedy pracovat se stresem, vyšperkujte svůj spánkový režim, pečlivě vybírejte každé jídlo (i z hlediska makronutrientů) a uvidíte, že vaše touhy po nezdravých sladkostech budou omezeny. 

Přidej se k 38 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
3 Líbí se mi Uložit článek