Proč máte chutě na sladké po jídle?

Komentáře
1
Proč máte chutě na sladké po jídle?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Na tom, že oběd zakončíte čtverečkem kvalitní čokolády jistě není nic špatného a svět se nezboří. Někdy se ale ze čtverečku stane pořádný čtverec nebo přesněji obdélník v podobě celé tabulky. Pokud se to děje opakovaně a vás den co den po obědě trápí nezvladatelné chutě na pořádný dezert, může to mít za následek vychýlení ručičky na váze. Tedy tím špatným směrem.

Dřív, než s tímto neduhem budete chtít vést bitvy nebo snad učiněné války, na chvíli se zastavte a zkuste tomu všemu spíše porozumět. V dnešním článku si ukážeme nejčastější důvody, proč máte po jídle chutě na sladké a co s tím můžete dělat.

1. Jste v příliš velkém kalorickém deficitu

Záměrně hladovíte, nejíte dost s ohledem na svůj výdej, nebo prostě nestíháte? Chutě na sladké vás zaručeně potrápí o hodně víc. Myslíte si, že čím větší kalorický deficit, tím rychlejší výsledek? Chyba. Takhle přepálené starty mají často rychlé konce. Ani na argument, že nestíháte, vám neskočím. 

Co s tím?

Jasně, bez kalorického deficitu by žádné hubnutí nebylo. Začněte s deficitem 15–20 %. Dlouhodobě ho nenastavujte příliš nízko (více než 30 %), k lepšímu výsledku se nepohnete. Možná spíš budete zklamaní, protože utrpí vaše dobrá nálada, budete hladoví, při sportu vám bude chybět energie a o dortech se vám bude zdát každou noc.

V jídle se neodbývejte a udělejte si na sebe čas. Jedině se správně sestaveným a dostatečným jídelníčkem podáte optimální psychický a fyzický výkon.

obrázek z istockphoto.com

2. Váš oběd je nedostatečný množstvím

„Jednou salát s grilovaným kuřetem. A hlavně bez pečiva, prosím!“ Zní vám to povědomě? Takovou větou začíná nejedna objednávka v restauraci. Myslíme si, že děláme dobře, ale opak je pravdou. V žaludku nám smutně kručí dál a cestou z oběda to vezmeme přes pekárnu, kde si poručíme koblihu s nugátem. A nebo rovnou radši dvě do foroty.

Co s tím?

Oběd je pro mnohé důležitým a možná i největším jídlem dne. Nechtějte proto svoje tělo nebo spíše žaludek obelhat. Nezapomeňte, že lež má krátké nohy. Pokud poobědváte salát s okurkou nebo pro změnu malou misku polévky, chutě na sladké vás brzy doběhnou.

Nezapomínejte, že objem jídla se nerovná množství snězených kalorií. Tabulka hořké čokolády, která ve vás zahučí na lusknutí prstu má kolem 580 kcal. To je stejně jako bohatý oběd v podobě steaku z lososa, pečených brambor a zeleninového salátu s olivovým olejem. Takové jídlo ale zasytí mnohem víc než sladkost, tělu poskytne více živin a vy se nebudete točit v bludném kruhu neustálých chutí.

3. Vaše jídlo je nedostatečné živinami

V rámci jídla můžeme udělat řadu chyb. Některých se dopustíme vlastními nesprávnými volbami, někdy nám unikají důležité souvislosti. V dobré víře lidé často vynechávají sacharidy v podobě příloh. Takové jídlo není pestré, ale hlavně je v dlouhodobém rámci neudržitelné a nedodá nám potřebnou energii. A to je hlavní funkce sacharidů, nezapomínejme na to.

Druhou chybou je vynechání bílkovin. Mnoho lidí si vybírá jídlo bez masa v domnění, že je lehčí a vhodnější. Není to pravidlem. Jídlo, kde je nedostatek bílkovin nebo snad chybí úplně, vás příliš nezasytí. Příkladem může být zeleninové rizoto, kterého sníte kopec, přesto vás sotva za dvě hodinky honí mlsná a vy nevíte, co byste snědli.

Třetí a poslední chybkou může být vynechání vlákniny. I ta se spolu s bílkovinami přispívá k pocitu sytosti.

Co s tím?

Běžně tvoří v jídelníčku sacharidy 45–50 %, bílkoviny 25 % a tuk 25–30 %. Na to myslete i při sestavování svého jídla. Chcete vynechat maso? Promyslete, jak pokrýt bílkoviny jiným způsobem: vajíčka, luštěniny a těstoviny z nich, alternativy masa typu tofu nebo tempeh. K tomu přidejte komplexní sacharidy: brambory nebo batáty, rýži, těstoviny nebo kvalitní pečivo.

Vlákninu hravě pokryjete z výše zmíněných komplexních sacharidů nebo zeleninového salátu, který si přidáte navíc k jídlu.

Ptáte se, co tuk, jakožto třetí z makroživin? Většinou už je obsažen v bílkovinných potravinách nebo jej používáme při tepelné úpravě. Proto s dalším tukem raději šetřete. Pokud se budete držet jednoduché zásahy „zdravého talíře“, chutě si na vás jen tak nepřijdou.

obrázek z istockphoto.com

4. Na sladkou tečku jste jednoduše zvyklí

Možná už z dětství máte zafixováno, že hlavní jídlo musí končit sladkou tečkou. Nebo jste právě tu sladkou tečku dostávali za odměnu, pokud jste dojedli hlavní jídlo. Ačkoliv věřím, že to s vámi rodiče mysleli dobře, k budování těch správných návyků toto úplně nepřispívá.

Co s tím?

Možná právě z výše uvedených už ani nepřemýšlíte, jestli na nějakou tu dobrotu opravdu máte chuť nebo si ji dáváte čistě ze zvyku. Zkuste se proto na moment zastavit a zhodnotit, jestli po něčem sladkém sáhnete nebo ho vlastně vůbec nechcete. Není od věci raději si dopřát větší porci kvalitního jídla, než se ládovat prázdnými kaloriemi v podobě sladkého.

Co si z toho vzít?

Nejste jediní, kdo se po jídle pere s chutěmi na sladké. Řešení je ale překvapivě jednoduché. Zaměřte se proto na vyvážený jídelníček a tak chutím raději předcházet, než s nimi později bojovat.

Přidej se k 45 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
10 jednoduchých rad, jak překonat nezvladatelnou chuť na sladké
10 jednoduchých rad, jak překonat nezvladatelnou chuť na sladké
Časté a nezvladatelné chutě typicky na sladké trápí nejednoho z nás. Tahle "nepříjemnost" je častější, než byste si mysleli. Pokud trápí i vás, zjistěte, jak s nimi účinně bojovat a porazit je. Stačí pár jednoduchých rad.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Makroživiny - zdroj životní energie
Makroživiny - zdroj životní energie
Z potravin dostáváme do těla nepřeberné množství nejrůznějších látek, z nichž nejvýznamnější část tvoří makroživiny. Mezi základní makroživiny patří takové látky, které konzumujeme ve velkém množství a které zároveň tělo vyživují a dodávají mu energii. Mluvíme‑li o základních makroživinách, myslíme tím zpravidla bílkoviny (proteiny), sacharidy a tuky (lipidy). V tomto článku si jednotlivé makroživiny rozebereme více do detailu a zmíníme jejich základní význam ve výživě jak sportovců, tak běžné
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie. Zejména při redukčních dietách jsou však často v jídelníčku omezovány – je to však skutečně potřeba? A co se v těle děje, když je přestanete jíst úplně?
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.