7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová před rokem
3
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké

Není žádná tragédie, když si sem tam dáte něco sladkého. Pokud je ale vaší pravidelnou zastávkou z práce cukrárna a ta skvělá oříšková čokoláda doma ubývá až příliš rychle, ručička na váze začne lézt ne tak úplně tím správným směrem.

Své chutě na sladké dobroty budete držet úspěšně pod kontrolou, pokud jim porozumíte a nebudete se je snažit přeprat silou.

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Co je pravou příčinou těžce zvladatelných chutí na sladké
  • Proč ty zpropadené sladkosti fungují jako zaručený zlepšovák nálady
  • Jaké jsou nejčastější důvody, proč nám chutě na sladké nedají pokoj

A proč mě vlastně pořád honí mlsná a furt hledám "něco dobrého"?

Jakmile začne vlivem dlouhé pauzy bez jídla nebo jeho špatné skladby hladina krevního cukru (glykémie) klesat, začne nás honit mlsná, abychom glykémii opět zvedli. Jenže sladkostmi zvedneme krevní cukr stejně rychle, jako se zvedá letadlo z runwaye a stejně rychle i spadne. Začínáme mít opět chutě, kalorie naskakují a kolotoč nekončí.

Sladkosti dokážou krátkodobě zlepšit náladu, ale řešením na dobrou náladu nejsou 

Sladkosti také fungují jako zlepšovák nálady. Mozek, coby šéf, je zodpovědný za výkon, ale také za to, v jakém stavu výkonu dosáhneme. A řídit nás ve špatné náladě nechce, bude se snažit za každou cenu nás ze špatné nálady dostat.

A co je nejjednodušší cestou? Cukr. Ten pomůže stimulovat centrum odměn v mozku a vyplavit tak hormon "štěstí" serotonin. Pokud se pak po takovém jídle cítíte lépe, budete ho chtít více a jízda na cukrovém rollercoasteru pokračuje. Mnohem jednodušší cestou je zdravě jíst a pravidelně se hýbat. 

7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké

7 nejčastějších důvodů chutí na sladké

1. Stres, únava, nedostatek spánku

Pokud řešíte problémy v práci či ve vztazích, je logické, že budete častěji vyhledávat potěšení v jídle. Se stresem jde ruku v ruce nedostatek spánku. Spíte méně než 5–6 hodin denně? Pak za vaše chutě pravděpodobně může hormon hladu (ghrelin) a stresový hormon (kortizol).

2. Příliš velký kalorický deficit

Pokud hladovíte nebo zkrátka nepřijímáte dostatek kalorií s ohledem na váš výdej, chutě na sladké budou zaručeně vyšší. Mnoho lidí si myslí, že čím je větší kalorický deficit, tím je rychlejší výsledek. Ale to správná cesta není a takové urputné snahy mají velmi často rychlé konce. Nevytvářejte větší kalorický deficit než 30 %.

3. Špatný poměr živin v jídelníčku

Převaha sladkého, nedostatek bílkovin, ovoce, zeleniny a dohánění energie kávou a oblíbeným croissantem? Tak to je zaručený recept na nekončící chutě na sladké.

Běžně tvoří v jídelníčku sacharidy 45–50 %, bílkoviny 25 % a tuk 25–30 %.

4. Nedostatek komplexních sacharidů

Mnoho lidí ve snaze zhubnout kompletně ze svého jídelníčku vyřazují pečivo a přílohy. Takový jídelníček nejen že není pestrý, ale je zpravidla dlouhodobě neudržitelný a nedodá potřebnou energii, což je hlavní funkce sacharidů. Koneckonců hubneme při vhodně nastaveném kalorickém deficitu, nikoliv po vyřazení bubáka v podobě sacharidů.

Sacharidů se proto nemusíte bát, ale vybírejte ty kvalitní. Například celozrnné těstoviny zasytí více díky vyššímu obsahu vlákniny a podobně je to i s pečivem.

5. Málo bílkovin

Dali jste si k obědu zeleninku s kuskusem a po hodině vám kručí v břiše? Takový oběd totiž obsahuje téměř nula bílkovin. Glykemie (krevní cukr) začne strmě padat dolů, což je popudem k nějaké té čokoládce, že? 

Zařaďte bílkoviny ke každému jídlu, není to tak těžké. Střídejte zdroje, jezte pestře a vyhněte se nudě. Uvidíte, že při dostatečném příjmu bílkovin (25 % z celkového denního příjmu) se stane kouzlo a velmi často se pak stane, že chutě jsou najednou fuč. Často vás může zachránit i kvalitní proteinová tyčinka nebo syrovátkový či rostlinný vegan protein jako svačinka nejen po tréninku.

7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké

6. Nadbytek jednoduchých cukrů

Možná vám to bude znít triviálně, ale existuje silná spojitost mezi příjmem cukru a preferovanými chutěmi. Což znamená, že čím více sladkého jíme, tím více po sladkém toužíme. Mozek chce svůj serotonin a vyšší a vyšší stimulaci centra odměn.

Přidaný cukr by měl tvořit maximálně 10 % z našeho energetického příjmu. Pokud si tedy vezmeme příjem 2000 kcal (8400 kJ), je to 50 g cukru. WHO dokonce doporučuje snížit příjem volného cukru pod 5 %, tedy přibližně pod 25 g.

7. Jste žena a hormony nad vámi drží moc

Za pár dní máte dostat menstruaci a máte pocit, že byste snědla slona, zvláště pokud by byl čokoládový? Vlivem kolísání hormonů dochází k řadě tělesných a emočních změn, které se mohou projevovat různě a v různé intenzitě.

Cukr podporuje tvorbu hormonů, které regulují naši psychickou stabilitu a jsou zodpovědné za dobrou náladu. A protože hladina těchto hormonů během PMS klesá, doháníme pomocí dortíků a čokoládek co se dá.

[Instagram]

Co si z toho vzít?

Jasně, můžete si prostě sladké zakázat a basta. Vydržíte pár dní, možná pár týdnů. Vůle je jako sval, u někoho je silnější, u někoho slabší. A tak dříve nebo později prohrajete, což může být demotivující. Čím častěji budete selhávat, tím častěji budete začínat.

Chuť na sladké je nejčastěji dána kombinací uvedených faktorů. Teď už je ale znáte, a proto je mnohem snadnější s chutěmi strategicky pracovat.

Poděkuj autorovi
35
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________