Matcha

Řazení
:
Výchozí

Co je matcha?

Matcha, známá též jako mačča, je druh japonského zeleného čaje, který je známý pro svou typickou zelenožlutou barvu, práškovou konzistenci a rituální způsob přípravy. Matcha prášek je, díky vyššímu obsahu chlorofylu (ten je způsoben omezeným přístupem slunečního světla před sklizní), bohatý na aminokyselinyantioxidanty.

Účinky matchy

Matcha prášek je známý zejména jako skvělý stimulant, který podporuje funkce mozku - pozornost, paměť i reakce. Vyznačuje se vyšším obsahem kofeinu v porovnání s klasický zeleným čajem, díky obsahu L‑theaninu však nedochází k pozdějšímu poklesu hladiny energie. L‑theanin má navíc zklidňující účinky a bojuje proti fyzickému i psychickému stresu.

Konzumace matchy bývá, díky antioxidačním účinkům, spojována také s prevencí chronických onemocnění a rakoviny, regulací cholesterolu a podporou celkového zdraví srdce. Díky obsahu EGCG může zelený čaj matcha podporovat spalování tuků.

Matcha našla své místo také v péči o pleť - snadná domácí maska z matcha prášku a vody dokáže pozitivně působit na aknózní či suchou pokožku. Látky obsažené v matche navíc působí proti stárnutí buněk.

Nežádoucí účinky matchy se obvykle pojí se zvýšeným příjmem kofeinu - bušení srdce, třes, zažívací obtíže či bolesti hlavy. Je proto dobré sledovat celkový příjem kofeinu za den.

Jak se připravuje matcha

tradiční přípravě matcha čaje, bez které si někteří jeho konzumaci nedovedou ani představit, se používá speciální miska, ve které se smíchá matcha prášek s horkou vodou. Následně se pomocí unikátní metličky směs našlehá až vznikne pěna. Moderní a rychlou alternativu představuje příprava matchy v shakeru.

Matcha prášek má uplatnění také při pečení - cukroví, sušenky, cheesecake - nebo přípravě nápojů - vyzkoušej např. naše ledové matcha latté.