Hubnutí, zlepšení pozornosti a nakopnutí. Jaké další benefity nám nabízí zelený čaj?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný před měsícem
Hubnutí, zlepšení pozornosti a nakopnutí. Jaké další benefity nám nabízí zelený čaj?

Zelený čaj se často řadí mezi jednu z nejzdravějších potravin na světě. Ovšem žádná potravina sama o sobě nepřinese celkové zdraví za den, za týden či za měsíc. To až když potravinu pravidelně zařadíme do své pestré a nutričně vyvážené stravy.

Naštěstí zelený čaj skvěle chutná. Až si jej po několika šálcích zamiluješ, určitě ho nebudeš pít jen kvůli zdraví. Ovšem nemluvíme tu o levných pytlíkových „čajích“ obsahujících víc stonků než lístků – řeč je o těch kvalitních sypaných.

Jaké účinky má čaj na lidské tělo a jak připravit perfektní šálek kvalitního čaje?

Zelený čaj má fantastické účinky na lidské zdraví

Zelený čaj obsahuje stovky a stovky nejrůznějších chemických sloučenin zajišťujících specifickou chuť, aroma či působení na lidské tělo. Většina z těchto látek se v čaji vyskytuje v naprosto zanedbatelných množstvích, takže vedle zajímavé vůně toho pro tělo moc neudělají.

Jinak je tomu ovšem u polyfenolů v čele s katechiny, které v sypaném čaji mohou zaujímat až 30 % z celkové hmotnosti čaje. Zapomínat bychom ovšem neměli ani na kofein společně s l-theaninem, látky působící na tělo synergicky. A jsou to právě tyto sloučeniny, které mají na lidský organismus mnoho blahodárných účinků:

  1. Chrání mozek před stárnutím. Pití zeleného čaje drží naši hlavu ve výborné kondici, a to nejen z krátkodobého hlediska díky lehké stimulaci, ale také z toho dlouhodobého. S šálkem zeleného čaje v ruce si na nás žádná Alzheimerova či Parkinsonova choroba jen tak nepřijde.
  2. Pomůže s hubnutím. V dnešní době pomáhá s hubnutím každá druhá potravina, která zrovna potřebuje reklamu. Zelený čaj spolu s kofeinem na to však mají i řadu studií, které tyto účinky potvrzují. Žádné zhubnutí ze dne na den, ale malá dopomoc při dlouhodobém snažení, kterou ze zdravotního hlediska nejvíce ocení osoby s nadváhou či obezitou.

  3. Pomůže s učením, přemýšlením a s pozorností. Obsahuje totiž kofein, který nás drží ve střehu, i když spánku zrovna nebylo mnoho. Ale není to jen o kofeinu – s udržením pozornosti pomáhá navíc spojení s l-theaninem, který je v čaji taktéž přítomen.

A takto bychom mohli pokračovat dále: pravidelná konzumace zeleného čaje je spojena se sníženým rizikem kardiovaskulárních chorob, sníženým rizikem vzniku některých nádorových onemocnění či ochranou před inzulínovou rezistencí a cukrovkou 2. typu.

Ovšem pít čaj den co den jen kvůli preventivním účinkům na naše zdraví? Zní to dobře, ale dlouho ti to asi nevydrží. Naštěstí ale existuje spousta dalších důvodů, proč si ze zeleného čaje udělat součást zdravého životního stylu.

Jak dál zelený čaj dokáže zlepšit život?

Kdybychom stáli jen o výše zmíněné účinky na naše zdraví, pravděpodobně bychom si vystačili s extraktem ze zeleného čaje v kapslích. Ve skutečnosti ale pro nás může být pití zeleného čaje podstatně prospěšnější.

1. Pomoc při dodržování pitného režimu

Když máme problém s dodržováním denního příjmu tekutin, zelený čaj se stane naším velkým pomocníkem. Za každý šálek si můžeme připsat nejméně 200 ml tekutin, takže jestli jich za den zvládneme 5, klidně může zelený čaj tvořit značnou část našeho denního pitného režimu. Navíc kvalitní sypaný zelený čaj můžeme zalévat opakovaně, takže když si ráno do konvičky připravíme jednu lžičku čaje, do oběda ho můžeme ještě aspoň 2x vyluhovat.

2. Spolehlivé kofeinové nakopnutí

Zelený čaj a kofein – a že ho tam může být požehnaně. Určitě už jsi někdy viděl oblíbené „kofeinové“ žebříčky nápojů seřazených podle množství kofeinu, kde většinou vyhrává plechovka nápoje Nocco (180 mg kofeinu), zatímco čaj stojí někde v pozadí. Pokud si ale připravíš silný nálev ze sypaného čaje, je dost možné, že se čaj dostane suverénně na první příčku tohoto kofeinového souboje!

Podle Karla Valtera bylo kapalinovou chromatografií zjištěno, že sypaný čaj obsahuje v průměru 4–4,5 % kofeinu (nejvyšší hodnota byla naměřena u čaje z Assámu: 6,2 %). Ani zelené čaje ale nejsou pozadu, například u oblíbeného zeleného čaje Lung Jing byla zjištěna hodnota 5,6 %. To znamená asi následující:

  • V jedné vrchovaté lžičce sypaného čaje (cca 5 g) najdeme asi 225 mg kofeinu! (při hodnotě 4,5 % kofeinu v čaji). Ovšem ne všechen přítomný kofein se vyluhuje do samotného nálevu. Karel Valter uvádí, že až 15 % čaje se louhováním prakticky neuvolní, jiné studie hovoří o obsahu asi 25–32 mg kofeinu v nálevu za každý gram použitého kvalitního zeleného čaje (v našem případě 5 g čaje), to je tedy asi 125–160 mg kofeinu. 

A může to být ještě méně: ve studii zaměřené na klasické zelené čaje ze supermarketů byl zjištěn obsah kofeinu asi 15 mg na 1 g, což odpovídá 75 mg kofeinu v nálevu připraveném z 5 g čajových lístků. 

3. Chuťový zážitek  

Kvalitní zelený čaj skvěle chutná. A je to právě chuťový požitek z čaje, díky kterému se k dalším šálkům budeš vracet se stále větší radostí. Možná tě dokonce čajová kultura chytne natolik, že začneš experimentovat s dalšími druhy čajů a třeba si v čajovně vyzkoušíš i nějaký tradiční čínský či japonský rituál přípravy čaje. Zkrátka kvalitní čaj je zážitek, který ti žádná kapsle s čajovým extraktem není schopná zprostředkovat.   

Hubnutí, zlepšení pozornosti a nakopnutí. Jaké další benefity nám nabízí zelený čaj?

Jak si vybrat čaj přímo pro nás a jak jej správně připravit

Se skvělými zelenými čaji se dnes již můžeš setkat i na e-shopu Aktinu:

  • Gunpowder = ideální čínský zelený čaj pro nenáročné spotřebitele. Lístky sbalené do malých kuliček připomínající hrozinky dávají vzniknout plné chuti s listovou vůní.  

  • Sencha = vynikající japonský čaj pro náročné pijáky. Lístky Senchy připomínají dlouhé, sytě zeleně zbarvené jehličky a dávají vzniknout velmi aromatickému nálevu s charakteristickým „trávovým“ charakterem.

  • Matcha = japonská čajová specialita pro ty, kteří rádi zkouší něco nového. Matcha se vyrábí rozemletím kvalitního japonského čaje (Gyokuro) na prášek, který se následně šlehá v horké vodě. Vznikne tak hustý nálev koicha, který vyniká svou intenzivní hořkostí.

Několik dalších tipů, na jaké čaje se při výběru zaměřit

Čaj není jenom černý a zelený, existuje také bílý, žlutý nebo tmavý (pu-erh). A co víc, každý z těchto typů se vyskytuje v desítkách až stovkách nejrůznějších druhů. Vyznat se v čajích proto není úplně snadné, a proto nabízíme pro začátek pár dalších tipů na zajímavé čaje, které rozhodně stojí za vyzkoušení:

  • Indické čaje z čerstvých sklizní jsou velmi aromatické druhy, které překvapí svou jiskrou a plným charakterem. Doporučujeme čerstvé jarní sklizně (značení FF = First Flush) ze zahrad Darjeeling či z Nepálu.

  • Čínské a Taiwanské polozelené čaje jsou velmi oblíbené a často používané pro tradiční čínský čajový rituál Gong Fu Cha. Mezi nejoblíbenější druhy patří světoznámý čaj Tie Guan Yin nebo velkolisté čaje známé jako Dan Cong. A speciální tip: Dong Fang Mei Ren alias Oriental Beauty – čaj s chytlavou vůní, který si doslova zamilovala zpěvačka Edith Piaf. 

  • Tradiční čínské bílé čaje patří mezi vysoce kvalitní čaje, které se zpravidla vyrábí pouze z vrcholných čajových lístků či pupenů (tipsů). Mezi oblíbené druhy patří například Bai Mu Dan či Bai Hao Yin Zhen.

Jak si správně připravit čaj?

  1. Pro zcela nenáročnou a jednoduchou přípravu se bude hodit konvička o objemu cca 200–300 ml, do které se nasype asi 3–6 g čaje (jedna menší čajová lžička).
  2. Čaj zalijte horkou vodou o teplotě cca 70–80 °C u Senchy nebo 90 °C u čaje Gunpowder. Lístky ponechte k luhování po dobu asi 2 minut.
  3. Čaj můžete zalít vícekrát, podle chuti. První dva nálevy bývají chuťově plné a výrazné, další již začínají postupně slábnout.     

Příprava čaje Matcha je poněkud odlišná. Malá čajová lžička se nasype do čajové misky, nalije se 150 ml vody o teplotě asi 70 °C a šlehá se speciálním bambusovým nástrojem zvaným chasen. Alternativně lze samozřejmě použít i jiný šlehací nástroj, teplota a objem vody však zůstávají víceméně totožné.

[Instagram]

Co si z toho vzít?

Zelený čaj patří mezi jednu z nejzdravějších potravin, která vyniká svým obsahem polyfenolů známých jako katechiny. Díky nim, kofeinu a l-theaninu má na tělo mnoho blahodárných účinků, slouží jako prevence před řadou onemocnění a pomáhá s učením, soustředěním a s udržením pozornosti.

Ačkoliv se o tom příliš neví, zelený čaj může být bohatý na obsah kofeinu – z jedné lžičky zeleného čaje (5 g) získáme v nálevech asi 125–160 mg kofeinu, což je ekvivalent asi 2 plechovek energetického nápoje typu Red Bull či jednoho necelého balení energetického nápoje Nocco. Kofein z čaje se do krve také uvolňuje pomaleji než z kávy, a proto účinky zpravidla nejsou tak výrazné, za to ovšem trvají výrazně delší dobu.

Čajová kultura je neobyčejně pestrá a skrývá v sobě mnoho stovek nejrůznějších druhů čaje. Ať už si však vybereš kterýkoliv z nich, preferuj sypané druhy před těmi sáčkovými, které zpravidla mívají nižší kvalitu.

Poděkuj autorovi
5
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________