Matcha prášek
Matcha, známá též jako mačča, je druh japonského zeleného čaje, který je známý pro svou typickou zelenožlutou barvu, práškovou konzistenci a rituální způsob přípravy. Matcha prášek je, díky vyššímu obsahu chlorofylu (ten je způsoben omezeným přístupem slunečního světla před sklizní), bohatý na aminokyseliny a antioxidanty.
Účinky matchy
Matcha prášek je známý zejména jako skvělý stimulant, který podporuje funkce mozku - pozornost, paměť i reakce. Vyznačuje se vyšším obsahem kofeinu v porovnání s klasický zeleným čajem, díky obsahu L‑theaninu však nedochází k pozdějšímu poklesu hladiny energie. L‑theanin má navíc zklidňující účinky a bojuje proti fyzickému i psychickému stresu.
Konzumace matchy bývá, díky antioxidačním účinkům, spojována také s prevencí chronických onemocnění a rakoviny, regulací cholesterolu a podporou celkového zdraví srdce. Díky obsahu EGCG může zelený čaj matcha podporovat spalování tuků.
Matcha našla své místo také v péči o pleť - snadná domácí maska z matcha prášku a vody dokáže pozitivně působit na aknózní či suchou pokožku. Látky obsažené v matche navíc působí proti stárnutí buněk.
Nežádoucí účinky matchy se obvykle pojí se zvýšeným příjmem kofeinu - bušení srdce, třes, zažívací obtíže či bolesti hlavy. Je proto dobré sledovat celkový příjem kofeinu za den.
Jak se připravuje matcha?
K tradiční přípravě matcha čaje, bez které si někteří jeho konzumaci nedovedou ani představit, se používá speciální miska, ve které se smíchá matcha prášek s horkou vodou. Následně se pomocí unikátní metličky směs našlehá až vznikne pěna. Moderní a rychlou alternativu představuje příprava matchy v shakeru.
Matcha prášek má uplatnění také při pečení - cukroví, sušenky, cheesecake - nebo přípravě nápojů - vyzkoušej např. naše ledové matcha latté.