Středomořská dieta: zachrání nás před depresemi?

Tomáš
Tomáš Novotný 27. 9. 2020 Poprvé publikováno 12. 12. 2019
Aktualizováno 27. 9. 2020
10 Líbí se mi Komentáře
2
Uložit článek
Středomořská dieta: zachrání nás před depresemi?

Psychické problémy v čele s depresemi číhají na obyvatele vyspělých kultur na každém rohu. Někdy jsou podceňovány a přehlíženy, jindy diagnostikovány, ale stále nás pronásledují a znepříjemňují život. Můžeme si něco vzít ze Středomořské stravy, která je známá pro svůj blahodárný vliv na zdraví?

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Z čeho se středomořská dieta skládá
  • Jaké dopady má na naše zdraví
  • Na příjem jakých látek bychom se měli zaměřit
  • Které potraviny jsou pro nás nejvíce prospěšné

Středomořská strava má pozitivní vliv na zdraví. Jak taková strava vypadá?

První zmínky o Středomořské dietě se objevily ve druhé půlce dvacátého století, kdy se v daných oblastech začalo poukazovat na nižší výskyt civilizačních onemocnění v porovnání s jinými oblastmi.

Na jaké potraviny si potrpí obyvatelé Středomoří?

  • Olivový olej
  • Červené víno
  • Ovoce a zelenina
  • Celozrnné cereálie a luštěniny
  • Ořechy a sušené plody

…aneb antioxidanty (polyfenoly) všude, kam se podíváš! Jsou to právě tyto látky, které nám mohou pomoci?

Středomořská dieta: zachrání nás před depresemi?

Polyfenoly z potravin pomáhají bojovat proti depresím. Pijte více čaje, kávy a dejte šanci i ořechům

Na konci roku 2019 máme k dispozici srovnání 37 observačních a experimentálních studií, které se zabývaly vlivem přijatých polyfenolů z potravin na výskyt a léčbu depresí.

Co si z těchto výzkumů můžeme odnést?

  1. 29 ze 37 studií potvrdilo značnou (statisticky významnou) souvislost mezi konzumací polyfenolů a preventivním působením před projevy depresí. Pouze dvě studie nenalezly žádnou souvislost.
  2. U osob léčících se s depresemi pomocí léků bylo zjištěno, že zvýšený příjem polyfenolů vedl k zesílení celkového antidepresivního účinku.
  3. Zdá se, že polyfenoly nám opravdu s depresemi mohou pomoci, pokud jich konzumujeme dostatečné množství. Vyplatí se proto zařadit kvalitní čajkávu, citrusové plody, ořechy či konzumaci hroznového vína.
  4. Antioxidanty (polyfenoly) mají na organismus i další pozitivní účinky, pomáhají nám s bojem proti volným radikálům a mají protizánětlivý účinek. Existuje nespočet dalších studií, které dávají do souvislosti zvýšený příjem polyfenolů a prevenci před kardiovaskulárními a nádorovými chorobami.
  5. Mezi nejoblíbenější zdroje polyfenolů mezi lidmi patří antioxidanty z pravého čaje (flavanoly), kávy (kyselina p‑kumarová) a z červeného vína (resveratrol – ten je samozřejmě přítomný i v hroznovém víně). Konzumace těchto nápojů (v rozumné míře) je proto ideální příležitostí pro spojení požitku z kvalitní suroviny se zdravotními benefity.
Středomořská dieta: zachrání nás před depresemi?

Na jaké látky bychom se měli nejvíce zaměřit?

Do skupiny polyfenolů řadíme hned několik látek, které se mezi sebou liší strukturou, vstřebatelností a antioxidační aktivitou. Pokud uvážíme výše zmíněné faktory, můžeme odhadnout, jaké látky patří mezi přírodní antioxidanty a bojovníky za zdravé tělo:

  1. Resveratrol je antioxidant přítomný ve vinné révě a v červeném víně. Bývá navíc ceněný pro svůj vliv na ochranu srdce a krevního oběhu.
  2. Kurkumin je extrakt z kurkumy, která tvoří základ kari koření. Má silný protizánětlivý efekt, ale pro jeho efektivní vstřebání je výhodný současný příjem piperinu (extraktu z černého pepře). Nebojte se proto pořádně okořenit svá jídla, aby měl kurkumin dveře do organismu otevřené.
  3. Flavanoly jsou antioxidanty bohatě zastoupeny ve vlašských ořeších, kakau či v pravém čaji. Obzvlášť účinnou látkou spadající do této kategorie je Epigalokatechin galát (EGCG) přítomný v čajových lístcích.
  4. Flavanony jsou látky přítomné v citrusových plodech (naringenin, hesperidin). Naringenin vykazuje antiestrogenní aktivitu, hesperidin navíc optimalizuje funkci krevního oběhu.
  5. Kyselina p‑kumarová je látka zodpovědná za antioxidační aktivitu kávových bobů. Mimo potenciální vliv na zlepšení depresí se uplatňuje při prevenci diabetu 2. typu.

V současné době je těžké určit, jakým přesným mechanismem dané látky působí a jaký je jejich konkrétní vliv při daném procesu. Zdá se ale, že právě mezi těmito látky bychom měli hledat vhodné kandidáty pro budoucí využití v podpoře prevence psychologických a také kardiovaskulárních či nádorových onemocnění.

Středomořská dieta: zachrání nás před depresemi?

Co si z toho vzít?

  • Středomořská dieta je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, červené víno a olivový olej. To vše jsou výjimečně bohaté zdroje polyfenolů, látky s antioxidačním účinkem.
  • Polyfenoly chrání tělo před záněty, civilizačními chorobami a jejich vyšší konzumace je dávána do souvislosti s možným preventivním účinkem před symptomy deprese.
  • Polyfenoly najdeme nejčastěji v přirozených, průmyslově nezpracovaných potravinách. Bohatými zdroji je hroznové víno, kurkuma, pravý čaj a káva, vlašské ořechy, kakao či citrusové ovoce.
  • Snažte se každý den zkonzumovat alespoň tři bohaté zdroje antioxidantů po vzoru Středomořské diety. Připravte si k odpolední siestě kvalitní čaj nebo kávu, zeleninový salát zakápněte panenským olivovým olejem a ke svačině si přibalte nakrájený grapefruit či pomeranč.
  • Nejlepší cestou, jak získat do organismu blahodárné antioxidanty, je zařazení nejrůznějších přirozených, průmyslově nezpracovaných potravin. Dbejte proto na pestrou a barevnou stravu.

Přidej se k 41 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
10 Líbí se mi Uložit článek