Ovocný parfait je lehký a svěží dezert, který je ideální pro teplé letní dny. Vyznačuje se vrstvením ovocného puré a krémového jogurtu nebo šlehačky. Tento recept je univerzální a můžete použít jakékoliv ovoce, které máte po ruce nebo které máte rádi.
1 porce obsahuje
- 332 kcal
- 47 g sacharidů
- 16 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 4 porce
- 500 g 30% smetany ke šlehání
- 80 g třtinového cukru
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 500 g ovoce
- 2 lžíce medu
Postup
-
Jahody (nebo jiné oblíbené ovoce) očistíme a nasekáme na malé kousky. Několik jahod necháme celých na ozdobu. Nasekané jahody promícháme s medem a necháme odstát, aby pustily šťávu.
-
Smetanu ušleháme se cukrem a vanilkovým extraktem do tuha.
-
V pohárech na parfait nebo sklenicích na desert začneme střídat vrstvy. Nejprve vložíme vrstvu ušlehané smetany, poté vrstvu jahod s medem a tak pokračujeme, dokud nám nejdou ingredience.
-
Vršek parfaitu zakončíme poslední vrstvou smetany a ozdobíme celými jahodami.
-
Dezerty dáme do lednice na 2‑3 hodiny nebo přes noc, aby se chutě propojily. Podávat můžeme pokapané oblíbeným ořechovým máslem a posypané granolou.