Švestková sezóna je zase v plném proudu! Je nám jasné, že skleničky s marmeládou zaplní všechny poličky ve sklepě, co to ale zkusit jinak? Ke švestkám přidat čokoládu a připravit tak zdravější a svěžejší verzi Nutelly?
1 porce obsahuje
- 1 970 kcal
- 203,8 g sacharidů
- 102,4 g tuků
- 35,2 g bílkovin
Na 1 porci
- 500 g švestek
- 200 g hořké čokolády
- 100 g třtinového cukru
- 50 g kakaa
- 100 ml mandlového mléka
- špetka soli
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Postup
-
Švestky důkladně umyjte, odstraňte pecky a nakrájejte je na menší kousky.
-
V malém hrnci přiveďte švestky k varu spolu s cukrem. Vařte na středním plameni, dokud švestky nezměknou a nezačnou se rozpadat a pouštět vodu.
-
Slijte vzniklý švestkový kompot do mixéru a rozmixujte dohladka.
-
Ve vodní lázni rozehřejte kvalitní hořkou čokoládu (my použili 80%).
-
Ke švestkám přidejte čokoládu, kakao, mandlové mléko, sůl a vanilkový extrakt a vše důkladně rozmixujte, dokud nevznikne hladká a krémová směs.
-
Přelijte hotovou švestkovou Nutellu do skleněných nádob s víčkem a nechte v lednici ztuhnout alespoň 2 hodiny před podáváním.
Skladujte v lednici a spotřebujte do týdne.
-
Podávat můžete s opečeným toastem, do kaší a jogurtů a skvěle se hodí jako promazání do dortů. Tak dobrou chuť!