Taky už máš s příchodem chladnějších srpnových dnů trochu autumn cozy vibes? 🍂🕯️ Tuhle atmosféru si skvěle navodíš třeba švestkovým koláčem se skořicí, který dokonale provoní celý byt. Je krásně vláčný, šťavnatý, sladko - kyselý díky švestkám, kterých je teď všude až až, nemá zase tolik kalorií a díky kefíru sedne taky tvému zažívání. 🫄🏼
1 porce obsahuje
- 229 kcal
- 42 g sacharidů
- 5 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 6 porcí
- 100 g špaldové mouky
- 80 g třtinového moučkového cukru
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 1 vejce
- 100 g kefíru
- 1 banán
- 1 špetka vanilkového lusku
- 1 čajová lžička skořice
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce ghee
- 1 lžíce třtinového cukru
- 6 švestek
Postup
-
Ve velké míse smíchej sypké ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek a skořici) a přidej špetku vanilkových semínek. Ty získáš tak, že rozřízneš vanilkový lusk napůl a vyškrábneš vnitřní část. -
Ke směsi vyklepni jedno vajíčko, přilij kefír a přidej rozmačkaný banán.
-
Směs přelij do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Navrch dej rozpůlené švestky a posyp drobenkou z polohrubé mouky, másla a cukru.
-
Dej péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C asi 30–40 minut.
-
A máš hotovo! Skvěle koláč poslouží nejenom jako dezert ke kávě, ale taky jako fajn snídaně nebo svačina s sebou do školy a do práce. Tak dobrou chuť! 👌🏻