Švestky a skořice vonící celým bytem pomalu navodí blížící se podzim. Navíc je teď švestek všude dost, takže tenhle vláčný koláč je ideální možnost, jak se jich příjemně "zbavit".
Taky se ti hromadí ve spíži? Tak se pojď rovnou pustit do pečení!
1 porce obsahuje 1 kus koláče
- 229 kcal
- 42 g sacharidů
- 5 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 6 porcí
- 100 g špaldové mouky
- 80 g třtinového moučkového cukru
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 1 vejce
- 100 g kefíru
- 1 banán
- 1 špetka vanilkového lusku
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce ghee
- 1 lžíce třtinového cukru
- 6 švestek
Postup
-
Ve velké míse smíchej sypké ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek) a přidej špetku vanilkových semínek. Ty získáš tak, že rozřízneš vanilkový lusk napůl a vyškrábneš vnitřní část. -
Ke směsi vyklepni jedno vajíčko, přilij kefír a přidej rozmačkaný banán.
-
Směs přelij do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Navrch dej rozpůlené švestky a posyp drobenkou z polohrubé mouky, másla a cukru.
-
Dej péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C asi 30–40 minut.
-
A máš hotovo! Skvěle koláč poslouží nejenom jako dezert ke kávě, ale taky jako fajn snídaně nebo svačina s sebou do školy a do práce. Tak dobrou chuť!