Dokonalé dochucení grilovaného masa nebo sýrů? Máme! Tohle švestkové chutney, které je lehce pikantní díky sušené chilli papričce a zázvoru, je ideální recept na zpracování sezónních švestek. Tak kromě zavařenin letos vyzkoušejte i to!
TIP: skvěle se hodí taky do sendviče s fetou.
1 porce obsahuje
- 1 317 kcal
- 310,1 g sacharidů
- 3,4 g tuků
- 6,4 g bílkovin
Na 1 porci
- 500 g švestek
- 200 g třtinového cukru
- 150 ml jablečného octa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g rozinek
- čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 1/2 čajové lžičky hřebíčku
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- špetka chilli
Postup
-
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno.
-
V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejte trochu oleje a na středním ohni osmažte cibuli a česnek. Přidejte švestky a cukr, promíchejte a vařte 5 minut.
-
Do směsi přidejte jablečný ocet, rozinky, sůl, pepř, hřebíček, skořici, zázvor a chilli.
-
Nechte směs na mírném ohni povařit, dokud se nezredukuje a nezíská konzistenci chutney (zhruba 45 minut). Pravidelně promíchávejte.
-
Jakmile chutney dosáhne požadované konzistence, odstavte ho z ohně a nechte chvíli vychladnout.
-
Horké chutney přelijte do sterilních skleněných nádob a uzavřete. Skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.