5 chutných a rychlých receptů na gril

Komentáře
5 chutných a rychlých receptů na gril
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Podle informací služby Enhanced Retail Tracking Service spotřebitelé v roce 2020 utratili více než 4,9 miliardy dolarů za grily, udírny a kempingové vařiče.
  • Nejoblíbenějším ročním obdobím je pro tuto zahradní aktivitu léto.
  • Nejvíce diskuzí se ovšem vede nad otázkou zpracování potravin při vysokých teplotách a jeho dopady na lidské zdraví.

Grilování k létu prostě patří. Je to téměř jako pravidlo, alespoň jednou za dva týdny zajít na balkón, zahradu či do parku, nakoupit hromady masa, zeleniny, omáček a při západu slunce společně užívat tu nezapomenutelnou kouřovou chuť… Dnešní článek vám krom 5 úžasných a jednoduchých receptů představí také vysvětlení, jak to vlastně s tím grilováním je a zda je opravdu tak nezdravé, jak se o něm nejen v temných koutech internetu proslýchá.

Gril: láska na první ochutnání

A teď ta asi nejčastější otázka týkající se všemi milovaného grilování: ,,Je to zdravý způsob přípravy jídla? Proč mi moje kamarádka/doktorka/…říkala, že může zvýšit riziko vzniku některých typů nádorových onemocnění?”. Ano, při grilování na uhlících či ohnu mohou vznikat zdraví škodlivé látky. Ale není nutné propadat panice a gril nutně vypínat či dokonce vyhazovat.

Akorát by se na to mělo s mírou a dodržovat určitá opatření. Především tedy to, že od masa napřed odříznete všechnu kůži či viditelný tuk (obecně pozor na častější konzumaci tučného masa a olejových marinád), zvednete grilovací plochu a přesunetete brikety nebo dřevěné uhlí ke stranám grilu, asi jednou za minutu maso otočíte a v neposlední řadě po každém použití gril důkladně vyčistíte.

5 chutných a rychlých receptů na gril

1. Grilovaná kukuřice se salátkem z zelených fazolí

Ingredience (3 porce)

  • 6 malých kukuřičných klasů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 180 g zelených fazolek
  • 1 avokádo (oloupané a nakrájené na plátky)
  • 30 g natrhaného koriandru

Na dresink

  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůlpepř… dle preferencí

Postup

Jako první kukuřici namočte na 10 minut do horké vody a potřete gril zhruba 2 lžícemi olivového oleje. Po uplynutí 10 minut kukuřici vyjměte z vody, dochuťte solí a pepřem a na grilu dělejte přibližně další čtvrthodinu (často otáčejte). Mezitím přidejte fazolky do mísy, zakápněte 4 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte. Vzniklou směs vložte do alobalu, dejte na gril a připravujte 5–7 minut (opět pravidelně otáčejte). Dresink připravíte z limetkové šťávy, medu, česneku (nadrceného), soli a pepře. Tento salát postupně servírujte jako rozpůlenou kukuřici, fazolky, trochu avokáda, natrhaný koriandr a těsně před podáváním zakápněte zálivkou.

1 porce obsahuje

  • 352 kcal
  • 52 g sacharidů
  • 14 g tuků
  • 8 g bílkovin
5 chutných a rychlých receptů na grilzdroj obrázku: https://foodnetwork.co.uk/recipes/grilled‑sweetcorn‑salad/

2. Flank steak fajitas

Ingredience (6 porcí)

  • ½ kg flank steaku
  • olivový olej
  • 3 papriky (zbavené semínek a nakrájené na plátky)
  • 1 žlutá cibule (nakrájená na plátky)
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • sůl a pepř dle preferencí
  • šťáva z půlky limetky

Na marinádu

  • šťáva ze 2 limetek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ¼ šálku koriandru (nasekaného)
  • ½ jalapena (mleté)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • ½ lžičky kmínu (mletého)
  • 1 lžička soli
  • mletý černý pepř dle preferencí

Další ingredience

  • plátky avokáda nebo guacamole
  • koriandr
  • rozpůlená cherry rajčata nebo rajčatová salsa
  • zakysaná smetana
  • tortilly, ohřáté

Postup

Steak necháte přes noc (či několik hodin) obalit v marinádě z limetkové šťávy, oleje, koriandru, jalapena, česneku, kmínu, soli a pepře. Po uplynutí dané doby si jako první připravte cibule a papriky posypané kmínem, oreganem, solí a pepřem a opékejte, dokud oboje nezměkne a mírně zhnědne. Následně vyjměte flank steak z lednice, nechte půl hodiny uležet při pokojové teplotě, aby maso vychladlo a poté grilujte na požadovanou propečenost. Nechte 10 minut odpočinout, než nakrájíte na tenké plátky a servírujte společně s tortillou, cibulí, paprikou a zbylými ingrediencemi.

1 porce obsahuje

  • 429 kcal
  • 28 g sacharidů
  • 21 g tuků
  • 34 g bílkovin
5 chutných a rychlých receptů na gril
zdroj obrázku: https://www.pillsbury.com/recipes/sheet‑pan‑flank‑steak‑fajitas/f59970f8‑b5a6‑49e5‑b1e7‑889d022a5662

3. Kalifornské grilované kuře s rajčaty a avokádem

Ingredience (4 porce)

  • ¾ lžíce octa
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky italského koření
  • sůl, mletý pepř dle preferencí
  • 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • 4 plátky mozzarelly
  • 4 plátky avokáda
  • 4 plátky rajčat
  • bazalka na ozdobu

Postup

V malé misce smíchejte ocet, granulovaný česnek, med, olej a italské koření a dochuťte solí a pepřem. Směs následně nalijte na kuře a marinujte 20 minut. Po uplynutí doby rozehřejte gril, naolejujte a grilujte kuře, dokud se nepropeče (zhruba 8 minut z každé strany). Maso na grilu doplňte plátky mozzarelly, avokádem a rajčaty a na 2 minuty jej přikryjte pro dokonale rozpuštěný sýr. Nakonec ozdobte bazalkou.

1 porce obsahuje

  • 255 kcal
  • 11 g sacharidů
  • 11 g tuků
  • 27 g bílkovin
5 chutných a rychlých receptů na gril
zdroj obrázku: https://preventionrd.com/2018/05/grilled‑california‑avocado‑chicken/

4. Bánh Mì kebab

Ingredience (4 porce)

Na okurkovou omáčku nước chấm

  • 6 lžic horké vody
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 a ½ lžíce limetkového džusu
  • ¼ okurky (jemně nakrájené)
  • 1 lžíce koriandru (jemně nasekaného)
  • 1 stroužek česneku (nasekaného)
  • 1 thajské chilli (nakrájené na tenké plátky)

Na kebaby

  • 3 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ½ kg vepřové kotlety (nakrájené na kousky)
  • 2 velké mrkve (oloupané a nakrájené dle preferencí)
  • 2 lžíce vody
  • 1 bílá ředkev (oloupaná a nakrájená dle preferencí)
  • sůl a mletý černý pepř dle preferencí

Postup

První si připravte okurkovou omáčku: v míse smíchejte všechny výše zmíněné ingredience, přeneste do lednice a nechte, aby se chutě propojily. Příprava kebabu je o něco složitější, ale bezpodmínečně stojí za to. Ve velké míse spojte sójovou omáčku, med, rybí omáčku a olej.  Přidejte vepřové maso, zakryjte plastovým obalem a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout. Po uplynutí vyjměte vepřové maso z marinády a samotnou omáčku přeneste do střední pánve, kde ji přiveďte k varu a poté snižte na mírný plamen. Vařte, dokud se omáčka mírně nezredukuje (zhruba 5 až 7 minut).

Gril si předehřejte na středně vysokou teplotu, vepřové napíchněte na špízy společně s mrkví a bílou ředkví. Potřete trochou oleje a dochuťte solí a pepřem. Následně grilujte 5 minut, s tím, že každou minutu otočíte, abyste zajistili rovnoměrné propečení. Po oněch 5 minutách začněte kebaby po každém otočení potírat redukovanou marinádou a připravujte dalších 3 až 5 minut. Podávejte s předem připravenou omáčkou nước chấm.

1 porce obsahuje

211 kcal

14 g sacharidů

7 g tuků

28 g bílkovin

5 chutných a rychlých receptů na gril
zdroj obrázku: https://www.delish.com/cooking/recipe‑ideas/a39503452/banh‑mi‑kebabs‑recipe/

5. Plněné žampiony portobello s opečeným chlebem 

Ingredience (2 porce)

⅔ šálku rajčat (nakrájených)

¼ šálku mozzarelly (nastrouhané)

1 lžička olivového oleje

½ lžičky rozmarýnu (jemně nasekaného)

⅛ lžičky černého pepře (hrubě mletého)

1 stroužek česneku (rozdrcený)

4 klobouky hub portobello

2 lžíce citronové šťávy

2 lžičky sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku

2 lžičky nasekané čerstvé petrželky

4 plátky (klidně den, dva starého) chleba

Postup

Nejprve v menší misce smíchejte rajčata, sýr, ½ lžičky oleje, rozmarýn, pepř a česnek. Poté odstraňte hnědé žábry ze spodní strany kloboučků hub pomocí lžíce a spojte ½ lžičky oleje, šťávy a sójové omáčky. Touto směsí potřete obě strany kloboučků hub a ty pak položte stopkou dolů na grilovací rošt potažený olejem na vaření a grilujte 5 minut z každé strany nebo do změknutí. Dále rozdělte rajčatovou směs: do každé houbové čepice přijde ¼. Zakryjte a grilujte 3 minuty nebo dokud se sýr nerozpustí společně s chlebíkem, lehce potřeným olivovým olejem. Posypejte petrželkou a podávejte.

1 porce obsahuje

  • 166 kcal
  • 20 g sacharidů
  • 7 g tuků
  • 12 g bílkovin
5 chutných a rychlých receptů na gril
zdroj obrázku: https://www.thespruceeats.com/cheese‑and‑herb‑stuffed‑mushrooms‑336594

Co si z toho vzít?

Grilování je kromě úžasné sociální spojky a letní zábavy také možnost, jak si velice jednoduše a rychle pochutnat na skvělém masu či zelenině. Navíc, pokud budete dodržovat výše zmíněné body, budete si moc v klidu dopřávat tyto pochutiny ještě častěji. Takže nezapomeňte, co nejmíň kůže a prorostlého masa, rychlé otáčení, extra porce zeleniny a pravidelné čištění po každé akci!

Hledáte ještě více inspirace? 10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy zajistí skvělé recepty i v horkých dnech!

A pokud budete mít chuť na něco sladkého, lehký letní pudinkovo‑malinový zákusek pomůže raz, dva!

Pitný režim v létě: kolik tekutin navíc bychom měli vypít?
Pitný režim v létě: kolik tekutin navíc bychom měli vypít?
Jak si nastavit pitný režim v létě a o kolik víc tekutin pít, když v létě pravidelně sportujeme?
Zdravé grilování: 7 tipů, jak omezit vznik karcinogenů
Zdravé grilování: 7 tipů, jak omezit vznik karcinogenů
Co by to bylo za léto bez pořádné grilovačky. Víte ale, jak grilovat, abyste si neničili zdraví?
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
Taky máte léto nacpané volnočasovými aktivitami, prací a nemáte čas se plně věnovat vaření? Zkuste některý z těchto 10 rychlých a přitom zdravých nápadů na letní obědy.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Jak zhubnout břicho? Nabízíme 6 efektivních rad!
Jak zhubnout břicho? Nabízíme 6 efektivních rad!
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
Nealkoholické pivo: v čem je zdravé a na co si dát pozor?
Nealkoholické pivo: v čem je zdravé a na co si dát pozor?
Nealkoholické pivo si získává stále větší popularitu. Jaký má vliv na lidské zdraví?