5 chutných a rychlých receptů na gril

Karolína Šimečková
Karolína Šimečková 27. 7. 2022
1 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
5 chutných a rychlých receptů na gril
  • Podle informací služby Enhanced Retail Tracking Service spotřebitelé v roce 2020 utratili více než 4,9 miliardy dolarů za grily, udírny a kempingové vařiče.

  • Nejoblíbenějším ročním obdobím je pro tuto zahradní aktivitu léto. 

  • Nejvíce diskuzí se ovšem vede nad otázkou zpracování potravin při vysokých teplotách a jeho dopady na lidské zdraví. 

Grilování k létu prostě patří. Je to téměř jako pravidlo, alespoň jednou za dva týdny zajít na balkón, zahradu či do parku, nakoupit hromady masa, zeleniny, omáček a při západu slunce společně užívat tu nezapomenutelnou kouřovou chuť… Dnešní článek vám krom 5 úžasných a jednoduchých receptů představí také vysvětlení, jak to vlastně s tím grilováním je a zda je opravdu tak nezdravé, jak se o něm nejen v temných koutech internetu proslýchá.   

Gril: láska na první ochutnání 

A teď ta asi nejčastější otázka týkající se všemi milovaného grilování: ,,Je to zdravý způsob přípravy jídla? Proč mi moje kamarádka/doktorka/…říkala, že může zvýšit riziko vzniku některých typů nádorových onemocnění?”. Ano, při grilování na uhlících či ohnu mohou vznikat zdraví škodlivé látky. Ale není nutné propadat panice a gril nutně vypínat či dokonce vyhazovat.

Akorát by se na to mělo s mírou a dodržovat určitá opatření. Především tedy to, že od masa napřed odříznete všechnu kůži či viditelný tuk (obecně pozor na častější konzumaci tučného masa a olejových marinád), zvednete grilovací plochu a přesunetete brikety nebo dřevěné uhlí ke stranám grilu, asi jednou za minutu maso otočíte a v neposlední řadě po každém použití gril důkladně vyčistíte. 

5 chutných a rychlých receptů na gril

1. Grilovaná kukuřice se salátkem z zelených fazolí

Ingredience (3 porce)

  • 6 malých kukuřičných klasů

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 180 g zelených fazolek

  • 1 avokádo (oloupané a nakrájené na plátky)

  • 30 g natrhaného koriandru 

Na dresink

Postup

Jako první kukuřici namočte na 10 minut do horké vody a potřete gril zhruba 2 lžícemi olivového oleje. Po uplynutí 10 minut kukuřici vyjměte z vody, dochuťte solí a pepřem a na grilu dělejte přibližně další čtvrthodinu (často otáčejte). Mezitím přidejte fazolky do mísy, zakápněte 4 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte. Vzniklou směs vložte do alobalu, dejte na gril a připravujte 5–7 minut (opět pravidelně otáčejte). Dresink připravíte z limetkové šťávy, medu, česneku (nadrceného), soli a pepře. Tento salát postupně servírujte jako rozpůlenou kukuřici, fazolky, trochu avokáda, natrhaný koriandr a těsně před podáváním zakápněte zálivkou. 

1 porce obsahuje 

  • 352 kcal

  • 52 g sacharidů

  • 14 g tuků

  • 8 g bílkovin

zdroj obrázku: https://foodnetwork.co.uk/recipes/grilled-sweetcorn-salad/

2. Flank steak fajitas

Ingredience (6 porcí)

  • ½ kg flank steaku
  • olivový olej

  •   3 papriky (zbavené semínek a nakrájené na plátky)

  •   1 žlutá cibule (nakrájená na plátky)

  •   ½ lžičky kmínu

  •   ½ lžičky sušeného oregana

  • sůl pepř dle preferencí

  •   šťáva z půlky limetky

Na marinádu

  •  šťáva ze 2 limetek

  •   1 lžíce olivového oleje

  •   ¼ šálku koriandru (nasekaného)

  •   ½ jalapena (mleté)

  •   1 stroužek česneku (nasekaný)

  •   ½ lžičky kmínu (mletého)

  •   1 lžička soli

  • mletý černý pepř dle preferencí

Další ingredience

  •   plátky avokáda nebo guacamole

  •   koriandr

  •   rozpůlená cherry rajčata nebo rajčatová salsa

  •   zakysaná smetana

  • tortilly, ohřáté

Postup

Steak necháte přes noc (či několik hodin) obalit v marinádě z limetkové šťávy, oleje, koriandru, jalapena, česneku, kmínu, soli a pepře. Po uplynutí dané doby si jako první připravte cibule a papriky posypané kmínem, oreganem, solí a pepřem a opékejte, dokud oboje nezměkne a mírně zhnědne. Následně vyjměte flank steak z lednice, nechte půl hodiny uležet při pokojové teplotě, aby maso vychladlo a poté grilujte na požadovanou propečenost. Nechte 10 minut odpočinout, než nakrájíte na tenké plátky a servírujte společně s tortillou, cibulí, paprikou a zbylými ingrediencemi. 

1 porce obsahuje

  • 429 kcal

  • 28 g sacharidů

  • 21 g tuků

  • 34 g bílkovin

zdroj obrázku: https://www.pillsbury.com/recipes/sheet-pan-flank-steak-fajitas/f59970f8-b5a6-49e5-b1e7-889d022a5662

3. Kalifornské grilované kuře s rajčaty a avokádem 

Ingredience (4 porce)

Postup

V malé misce smíchejte ocet, granulovaný česnek, med, olej a italské koření a dochuťte solí a pepřem. Směs následně nalijte na kuře a marinujte 20 minut. Po uplynutí doby rozehřejte gril, naolejujte a grilujte kuře, dokud se nepropeče (zhruba 8 minut z každé strany). Maso na grilu doplňte plátky mozzarelly, avokádem a rajčaty a na 2 minuty jej přikryjte pro dokonale rozpuštěný sýr. Nakonec ozdobte bazalkou. 

1 porce obsahuje 

  • 255 kcal

  • 11 g sacharidů

  • 11 g tuků

  • 27 g bílkovin

zdroj obrázku: https://preventionrd.com/2018/05/grilled-california-avocado-chicken/

4. Bánh Mì kebab

Ingredience (4 porce)

Na okurkovou omáčku nước chấm

  • 6 lžic horké vody
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 a ½ lžíce limetkového džusu
  • ¼ okurky (jemně nakrájené)
  • 1 lžíce koriandru (jemně nasekaného)
  • 1 stroužek česneku (nasekaného)
  • 1 thajské chilli (nakrájené na tenké plátky)

Na kebaby

  • 3 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ½ kg vepřové kotlety (nakrájené na kousky)
  • 2 velké mrkve (oloupané a nakrájené dle preferencí)
  • 2 lžíce vody
  • 1 bílá ředkev (oloupaná a nakrájená dle preferencí)
  • sůl mletý černý pepř dle preferencí

Postup

První si připravte okurkovou omáčku: v míse smíchejte všechny výše zmíněné ingredience, přeneste do lednice a nechte, aby se chutě propojily. Příprava kebabu je o něco složitější, ale bezpodmínečně stojí za to. Ve velké míse spojte sójovou omáčku, med, rybí omáčku a olej.  Přidejte vepřové maso, zakryjte plastovým obalem a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout. Po uplynutí vyjměte vepřové maso z marinády a samotnou omáčku přeneste do střední pánve, kde ji přiveďte k varu a poté snižte na mírný plamen. Vařte, dokud se omáčka mírně nezredukuje (zhruba 5 až 7 minut).

Gril si předehřejte na středně vysokou teplotu, vepřové napíchněte na špízy společně s mrkví a bílou ředkví. Potřete trochou oleje a dochuťte solí a pepřem. Následně grilujte 5 minut, s tím, že každou minutu otočíte, abyste zajistili rovnoměrné propečení. Po oněch 5 minutách začněte kebaby po každém otočení potírat redukovanou marinádou a připravujte dalších 3 až 5 minut. Podávejte s předem připravenou omáčkou nước chấm.

1 porce obsahuje

  • 211 kcal

  • 14 g sacharidů

  • 7 g tuků

  • 28 g bílkovin

zdroj obrázku: https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a39503452/banh-mi-kebabs-recipe/

5. Plněné žampiony portobello s opečeným chlebem 

Ingredience (2 porce)

  • ⅔ šálku rajčat (nakrájených)

  • ¼ šálku mozzarelly (nastrouhané) 

  • 1 lžička olivového oleje

  • ½ lžičky rozmarýnu (jemně nasekaného)

  • ⅛ lžičky černého pepře (hrubě mletého)

  • 1 stroužek česneku (rozdrcený)

  • 4 klobouky hub portobello

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 2 lžičky sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku

  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky

  • 4 plátky (klidně den, dva starého) chleba

Postup

Nejprve v menší misce smíchejte rajčata, sýr, ½ lžičky oleje, rozmarýn, pepř a česnek. Poté odstraňte hnědé žábry ze spodní strany kloboučků hub pomocí lžíce a spojte ½ lžičky oleje, šťávy a sójové omáčky. Touto směsí potřete obě strany kloboučků hub a ty pak položte stopkou dolů na grilovací rošt potažený olejem na vaření a grilujte 5 minut z každé strany nebo do změknutí. Dále rozdělte rajčatovou směs: do každé houbové čepice přijde ¼. Zakryjte a grilujte 3 minuty nebo dokud se sýr nerozpustí společně s chlebíkem, lehce potřeným olivovým olejem. Posypejte petrželkou a podávejte.

1 porce obsahuje

  • 166 kcal

  • 20 g sacharidů

  • 7 g tuků

  • 12 g bílkovin

zdroj obrázku: https://www.thespruceeats.com/cheese-and-herb-stuffed-mushrooms-336594

Co si z toho vzít? 

Grilování je kromě úžasné sociální spojky a letní zábavy také možnost, jak si velice jednoduše a rychle pochutnat na skvělém masu či zelenině. Navíc, pokud budete dodržovat výše zmíněné body, budete si moc v klidu dopřávat tyto pochutiny ještě častěji. Takže nezapomeňte, co nejmíň kůže a prorostlého masa, rychlé otáčení, extra porce zeleniny a pravidelné čištění po každé akci!

Hledáte ještě více inspirace? 10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy zajistí skvělé recepty i v horkých dnech!

A pokud budete mít chuť na něco sladkého, lehký letní pudinkovo-malinový zákusek pomůže raz, dva!

Přidej se k 38 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
1 Líbí se mi Uložit článek