- Podle informací služby Enhanced Retail Tracking Service spotřebitelé v roce 2020 utratili více než 4,9 miliardy dolarů za grily, udírny a kempingové vařiče.
- Nejoblíbenějším ročním obdobím je pro tuto zahradní aktivitu léto.
- Nejvíce diskuzí se ovšem vede nad otázkou zpracování potravin při vysokých teplotách a jeho dopady na lidské zdraví.
Grilování k létu prostě patří. Je to téměř jako pravidlo, alespoň jednou za dva týdny zajít na balkón, zahradu či do parku, nakoupit hromady masa, zeleniny, omáček a při západu slunce společně užívat tu nezapomenutelnou kouřovou chuť… Dnešní článek vám krom 5 úžasných a jednoduchých receptů představí také vysvětlení, jak to vlastně s tím grilováním je a zda je opravdu tak nezdravé, jak se o něm nejen v temných koutech internetu proslýchá.
Gril: láska na první ochutnání
A teď ta asi nejčastější otázka týkající se všemi milovaného grilování: ,,Je to zdravý způsob přípravy jídla? Proč mi moje kamarádka/doktorka/…říkala, že může zvýšit riziko vzniku některých typů nádorových onemocnění?”. Ano, při grilování na uhlících či ohnu mohou vznikat zdraví škodlivé látky. Ale není nutné propadat panice a gril nutně vypínat či dokonce vyhazovat.
Akorát by se na to mělo s mírou a dodržovat určitá opatření. Především tedy to, že od masa napřed odříznete všechnu kůži či viditelný tuk (obecně pozor na častější konzumaci tučného masa a olejových marinád), zvednete grilovací plochu a přesunetete brikety nebo dřevěné uhlí ke stranám grilu, asi jednou za minutu maso otočíte a v neposlední řadě po každém použití gril důkladně vyčistíte.
5 chutných a rychlých receptů na gril
1. Grilovaná kukuřice se salátkem z zelených fazolí
Ingredience (3 porce)
- 6 malých kukuřičných klasů
- 2 lžíce olivového oleje
- 180 g zelených fazolek
- 1 avokádo (oloupané a nakrájené na plátky)
- 30 g natrhaného koriandru
Na dresink
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžičky medu
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř… dle preferencí
Postup
Jako první kukuřici namočte na 10 minut do horké vody a potřete gril zhruba 2 lžícemi olivového oleje. Po uplynutí 10 minut kukuřici vyjměte z vody, dochuťte solí a pepřem a na grilu dělejte přibližně další čtvrthodinu (často otáčejte). Mezitím přidejte fazolky do mísy, zakápněte 4 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte. Vzniklou směs vložte do alobalu, dejte na gril a připravujte 5–7 minut (opět pravidelně otáčejte). Dresink připravíte z limetkové šťávy, medu, česneku (nadrceného), soli a pepře. Tento salát postupně servírujte jako rozpůlenou kukuřici, fazolky, trochu avokáda, natrhaný koriandr a těsně před podáváním zakápněte zálivkou.
1 porce obsahuje
- 352 kcal
- 52 g sacharidů
- 14 g tuků
- 8 g bílkovin
2. Flank steak fajitas
Ingredience (6 porcí)
- ½ kg flank steaku
- olivový olej
- 3 papriky (zbavené semínek a nakrájené na plátky)
- 1 žlutá cibule (nakrájená na plátky)
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky sušeného oregana
- sůl a pepř dle preferencí
- šťáva z půlky limetky
Na marinádu
- šťáva ze 2 limetek
- 1 lžíce olivového oleje
- ¼ šálku koriandru (nasekaného)
- ½ jalapena (mleté)
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- ½ lžičky kmínu (mletého)
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř dle preferencí
Další ingredience
- plátky avokáda nebo guacamole
- koriandr
- rozpůlená cherry rajčata nebo rajčatová salsa
- zakysaná smetana
- tortilly, ohřáté
Postup
Steak necháte přes noc (či několik hodin) obalit v marinádě z limetkové šťávy, oleje, koriandru, jalapena, česneku, kmínu, soli a pepře. Po uplynutí dané doby si jako první připravte cibule a papriky posypané kmínem, oreganem, solí a pepřem a opékejte, dokud oboje nezměkne a mírně zhnědne. Následně vyjměte flank steak z lednice, nechte půl hodiny uležet při pokojové teplotě, aby maso vychladlo a poté grilujte na požadovanou propečenost. Nechte 10 minut odpočinout, než nakrájíte na tenké plátky a servírujte společně s tortillou, cibulí, paprikou a zbylými ingrediencemi.
1 porce obsahuje
- 429 kcal
- 28 g sacharidů
- 21 g tuků
- 34 g bílkovin
3. Kalifornské grilované kuře s rajčaty a avokádem
Ingredience (4 porce)
- ¾ lžíce octa
- 1 lžička granulovaného česneku
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky italského koření
- sůl, mletý pepř dle preferencí
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- 4 plátky mozzarelly
- 4 plátky avokáda
- 4 plátky rajčat
- bazalka na ozdobu
Postup
V malé misce smíchejte ocet, granulovaný česnek, med, olej a italské koření a dochuťte solí a pepřem. Směs následně nalijte na kuře a marinujte 20 minut. Po uplynutí doby rozehřejte gril, naolejujte a grilujte kuře, dokud se nepropeče (zhruba 8 minut z každé strany). Maso na grilu doplňte plátky mozzarelly, avokádem a rajčaty a na 2 minuty jej přikryjte pro dokonale rozpuštěný sýr. Nakonec ozdobte bazalkou.
1 porce obsahuje
- 255 kcal
- 11 g sacharidů
- 11 g tuků
- 27 g bílkovin
4. Bánh Mì kebab
Ingredience (4 porce)
Na okurkovou omáčku nước chấm
- 6 lžic horké vody
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 a ½ lžíce limetkového džusu
- ¼ okurky (jemně nakrájené)
- 1 lžíce koriandru (jemně nasekaného)
- 1 stroužek česneku (nasekaného)
- 1 thajské chilli (nakrájené na tenké plátky)
Na kebaby
- 3 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- ½ kg vepřové kotlety (nakrájené na kousky)
- 2 velké mrkve (oloupané a nakrájené dle preferencí)
- 2 lžíce vody
- 1 bílá ředkev (oloupaná a nakrájená dle preferencí)
- sůl a mletý černý pepř dle preferencí
Postup
První si připravte okurkovou omáčku: v míse smíchejte všechny výše zmíněné ingredience, přeneste do lednice a nechte, aby se chutě propojily. Příprava kebabu je o něco složitější, ale bezpodmínečně stojí za to. Ve velké míse spojte sójovou omáčku, med, rybí omáčku a olej. Přidejte vepřové maso, zakryjte plastovým obalem a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout. Po uplynutí vyjměte vepřové maso z marinády a samotnou omáčku přeneste do střední pánve, kde ji přiveďte k varu a poté snižte na mírný plamen. Vařte, dokud se omáčka mírně nezredukuje (zhruba 5 až 7 minut).
Gril si předehřejte na středně vysokou teplotu, vepřové napíchněte na špízy společně s mrkví a bílou ředkví. Potřete trochou oleje a dochuťte solí a pepřem. Následně grilujte 5 minut, s tím, že každou minutu otočíte, abyste zajistili rovnoměrné propečení. Po oněch 5 minutách začněte kebaby po každém otočení potírat redukovanou marinádou a připravujte dalších 3 až 5 minut. Podávejte s předem připravenou omáčkou nước chấm.
1 porce obsahuje
211 kcal
14 g sacharidů
7 g tuků
28 g bílkovin
5. Plněné žampiony portobello s opečeným chlebem
Ingredience (2 porce)
⅔ šálku rajčat (nakrájených)
¼ šálku mozzarelly (nastrouhané)
1 lžička olivového oleje
½ lžičky rozmarýnu (jemně nasekaného)
⅛ lžičky černého pepře (hrubě mletého)
1 stroužek česneku (rozdrcený)
4 klobouky hub portobello
2 lžíce citronové šťávy
2 lžičky sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
4 plátky (klidně den, dva starého) chleba
Postup
Nejprve v menší misce smíchejte rajčata, sýr, ½ lžičky oleje, rozmarýn, pepř a česnek. Poté odstraňte hnědé žábry ze spodní strany kloboučků hub pomocí lžíce a spojte ½ lžičky oleje, šťávy a sójové omáčky. Touto směsí potřete obě strany kloboučků hub a ty pak položte stopkou dolů na grilovací rošt potažený olejem na vaření a grilujte 5 minut z každé strany nebo do změknutí. Dále rozdělte rajčatovou směs: do každé houbové čepice přijde ¼. Zakryjte a grilujte 3 minuty nebo dokud se sýr nerozpustí společně s chlebíkem, lehce potřeným olivovým olejem. Posypejte petrželkou a podávejte.
1 porce obsahuje
- 166 kcal
- 20 g sacharidů
- 7 g tuků
- 12 g bílkovin
Co si z toho vzít?
Grilování je kromě úžasné sociální spojky a letní zábavy také možnost, jak si velice jednoduše a rychle pochutnat na skvělém masu či zelenině. Navíc, pokud budete dodržovat výše zmíněné body, budete si moc v klidu dopřávat tyto pochutiny ještě častěji. Takže nezapomeňte, co nejmíň kůže a prorostlého masa, rychlé otáčení, extra porce zeleniny a pravidelné čištění po každé akci!
Hledáte ještě více inspirace? 10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy zajistí skvělé recepty i v horkých dnech!
A pokud budete mít chuť na něco sladkého, lehký letní pudinkovo‑malinový zákusek pomůže raz, dva!