9 důvodů, proč nemůžeš přestat jíst

Komentáře
9 důvodů, proč nemůžeš přestat jíst
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Jídlo je od nepaměti součástí naší kultury, našich oslav či společenských událostí a je v pořádku mít k němu pozitivní vztah. Pokud nám však začne přerůstat přes hlavu a my s ním jednoduše nemůžeme přestat, je na čase se nad tím zamyslet a začít hledat příčinu. S nadměrným příjmem se totiž pojí mnoho rizik nejen po stránce estetické, ale i zdravotní. Co může být příčinou toho, že nemůžete přestat jíst?

1. Děláte moc věcí najednou a nesoustředíte se na jídlo

Pokud se během jedení díváme na televizi, sledujeme seriály, čteme si nebo pracujeme, přestáváme se soustředit na to, co a kolik toho vlastně sníme a jak nás jídlo postupně sytí. Ve finále toho pak sníme mnohem více, k tomu všemu máme vlastně pořád hlad a hledáme, co bychom ještě slupli. 

Zkuste si proto najít pár minut, které budete od teď věnovat jen a pouze jídlu. Hezky si prostřete, jídlo si naservírujte na oblíbený talíř, odložte práci i mobil, vypněte televizi a zasedněte k jídelnímu stolu. Vychutnávejte si každé sousto, vnímejte spojení chutí i vůní a sledujte, jak se postupně cítíte více a více najedení.

2. Příliš rychle hltáte

Našemu mozku trvá přibližně 20 minut, než zaregistruje pocit nasycení. Pokud jídlo zhltneme naráz, nemáme ani šanci zaznamenat, že už jsme možná plní, a i přesto do sebe tlačíme další a další sousta. Výsledkem takového stravování je pak nepříjemné přejídání a v některých případech může dojít i k vytvoření kalorického nadbytku, kvůli kterému začneme přibírat na váze. 

Zkuste proto trochu zpomalit, vložit si sousto do úst, rozžvýkat, spolknout a teprve potom si ukrojit další kousek. Zabráníte tak zbytečnému přejídání, když vaše tělo ještě ani neví, že nějaké jídlo dostává. 

3. Používáte jídlo jako odměnu

Jídlo je pevně spjato s osobním i společenským životem a je naprosto v pořádku mít k němu pozitivní vztah. Pořád bychom však měli mít na paměti, že je třeba najít si v něm jakousi rovnováhu. Jednou z velmi nebezpečných forem toxického vztahu s jídlem je používat jej jako odměnu. 

Čas od času si samozřejmě můžeme dopřát kousek čokolády nebo dvě deci vína. Přestože není třeba panicky počítat každou kalorii, občas je fajn si připomenout, že mezi kouskem čokolády a celou tabulkou je opravdu pekelný rozdíl a že některé tyto “radovánky” mohou naším kalorickým příjmem pěkně zamávat. 

4. Zajídáte stres 

Ve chvílích, kdy jsme smutní, zklamaní nebo naštvaní, se náš mozek domáhá uvolnění dopaminu (hormonu štěstí), kterého můžeme dosáhnout např. pohybem, pobytem na sluníčku, poslechem hudby nebo také dobrým jídlem. V zájmu zachování zdravého vztahu k jídlu bychom však nikdy neměli dopustit, aby se kaloricky bohaté dobrůtky staly náplastí na naše problémy.

Pokud máte nutkání se najíst, zkuste se nejdříve zamyslet, jestli za tím opravdu stojí hlad, nebo jsou to pouze emoce. Jestliže se nakonec doberete k závěru, že za vašimi chutěmi stojí spíše špatná nálada, zkuste se s nimi vypořádat jinak než právě jídlem (procházkou, cvičením, hudbou nebo meditací).

5. Během dne hladovíte 

Znáte to, během dne nemáte pro všechen ten shon na jídlo ani pomyšlení, a když přijdete večer z práce domů, sníte všechno, co vám přijde pod ruku. Hlad totiž mění naše chuťové preference a nutí nás vybírat si zejména sladká a kaloricky bohatá jídla. 

Ani v průběhu dne bychom proto neměli zapomínat pravidelně jíst. A pokud máte pocit, že jídlo v práci opravdu nestíháte, připravte si s sebou krabičky, které budete mít neustále po ruce.

6. Jste na sebe příliš tvrdí a po uklouznutí máte výčitky

Máte dojem, že za každé “šlápnutí vedle” je na místě nějak se trestat a cítit se špatně? Rozhodně ne! Pocit viny a studu po jídle paradoxně vede k tomu, že jídla nakonec spořádáme mnohem větší množství. Často si totiž řekneme: “Když už jsem uklouzl, dám si ještě, teď už je to stejně jedno.” Mezi kopečkem zmrzliny (cca 50 g) a půlkilovým kyblíkem je však obrovský rozdíl, a to až 580 kcal (2 436 kJ). 

Zdravý životní styl by měl být dlouhodobě udržitelný a rozhodně by se neměl zakládat na tom, že si po sebemenším výkyvu z jinak 100% nasazení začneme sypat popel na hlavu a k celkem nevinnému kousku čokolády pak z frustrace přidáme ještě kyblík zmrzliny, pizzu a litr coly. Nejlepším řešením je hodit to za hlavu, v klidu pokračovat dál a třeba se z dané situace i trochu poučit. 

7. Často jíte mimo domov

Jedení “venku” s sebou přináší jistá rizika. Kromě toho, že nejsme schopni kontrolovat velikost porcí, nemůžeme ovlivnit ani složení jídla. Zatímco doma bychom si mohli připravit nízkokalorické jídlo s pořádnou dávkou vlákniny a horou zeleniny, v restauraci se může i ze zdánlivě zdravého salátu vyklubat kalorická bomba, po které budeme mít ještě ke všemu za chvíli znovu hlad. 

Hubnutí a zdravý životní styl není založen na hladovění a odpírání, měli bychom si v něm ale najít rovnováhu. Zkuste si proto většinu svých jídel připravovat doma, kde nejenže budete mít přehled o složení jídla i velikosti porce, ale zároveň si ho budete moct uvařit přesně tak, jak ho máte rádi. 

8. Málo spíte

Pokud jsme nevyspalí, jsme více hladoví a po jídle se cítíme méně nasycení, než kdybychom měli spánku dostatek. Děje se tak kvůli nižší hladině hormonu leptinu, který je mimo jiné zodpovědný právě za pocit sytosti po jídle. Současně také dochází k vyšší produkci ghrelinu (tzv. hormon hladu) a stresového hormonu kortizolu. Z toho důvodu jsme tak při spánkové deprivaci nuceni konzumovat více jídla, což může vést k přibírání na váze. 

K zajištění optimálních funkcí našeho těla a dostatku spánku existuje jediná cesta, a to pravidelný spánek 7–8 hodin denně. Ani dobře známé víkendové dospávání nám totiž v tomto ohledu bohužel nijak nepomůže.

9. Vybíráte si špatné potraviny

Existují některé druhy potravin, které nám v několika málo soustech dodají velké množství energie, přidaného cukru, tuků či kuchyňské soli, ale minimum vlákniny, čímž nás zasytí opravdu pramálo. Jedná se hlavně o ultrazpracované potraviny, které najdeme např. v nabídkách fastfoodů, nebo různé sušenky, snacky, cukrovinky, slazené limonády nebo i některé druhy cereálií. 

Náš jídelníček by měl být z velké části tvořený tzv. whole foods, což jsou komplexní potraviny, které byly pouze minimálně průmyslově zpracovány a jsou bohaté na všechny důležité makroživiny, mikroživiny i vlákninu. Příkladem takových potravin jsou celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina, ořechysemena nebo fazole.

Co si z toho vzít? 

Jídlo hraje v našem životě důležitou roli, problém však nastává, pokud s ním ani přes veškerou snahu nemůžeme přestat. Důvodů, proč může k tomuto stavu docházet, je mnoho, např. nesoustředění se na jídlo, hltání, zajídání stresu, používání jídla jako odměny, hladovění během dne, časté stravování mimo domov, přehnané výčitky svědomí, nedostatek spánku nebo výběr špatných potravin. 

Další velmi závažnou příčinou mohou být také poruchy příjmu potravy (PPP), kdy během jedení doslova ztrácíme kontrolu nad tím, co a kolik toho vlastně sníme. V takovém případě je bezpodmínečně nutné vyhledat odbornou pomoc a začít tento stav řešit už v jeho počátku. 

Záchvatovité přejídání: příznaky, léčba a další pomoc.
Záchvatovité přejídání: příznaky, léčba a další pomoc.
Občasné přecpání je tak nějak normální, problém však nastává, pokud jídlem zaháníme negativní emoce a pak se za to nenávidíme. Jak rozpoznat záchvatovité přejídání a  jak s ním bojovat?
Jak zastavit přejídání? 15 tipů, díky kterým to zvládnete
Jak zastavit přejídání? 15 tipů, díky kterým to zvládnete
Časté přejídání může zmařit dosažení našich cílů. Vyjíst ledničku, pak si to vyčítat a další den raději přežít jen na zelenině? Tak tudy cesta nepovede. Raději si přečtěte dnešní článek, který vám pomůže s tímto "nešvarem" bojovat.
10 tipů, jak se nepřejídat. Příběh vyléčeného jedlíka
10 tipů, jak se nepřejídat. Příběh vyléčeného jedlíka
Jak se vymanit z kruhu emočního přejídání? Máme pro vás 10 rad, se kterými to zvládne každý!
4 nejčastější důvody večerního přejídání a tipy, jak mu předejít
4 nejčastější důvody večerního přejídání a tipy, jak mu předejít
Celý den se držíte, volíte ty nejdietnější potraviny, hlídáte si každý gram tuku, a když se dostanete večer domů, objeví se nezvladatelné chutě a vaše spižírna se začne otřásat v základech. A tak začínáte každý den znovu. Jak se z tohoto bludného kruhu dostat ven, vám poradíme v dnešním článku.
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Už jste někdy slyšeli o dopaminu? Tento neurotransmiter má ohromný vliv na naši psychiku a stojí také za dlouhodobou motivací. Jaké další funkce v lidském těle má?
Průmyslově zpracované potraviny: 7 tipů, jak jich jíst méně
Průmyslově zpracované potraviny: 7 tipů, jak jich jíst méně
Průmyslově zpracované potraviny jsou levné, praktické a jejich příprava je až směšně jednoduchá. Je tu ale jeden háček – našemu zdraví příliš neprospívají. Jak tedy jednoduše snížit jejich příjem?
8 kroků, jak se přestat přejídat kvůli negativním emocím
8 kroků, jak se přestat přejídat kvůli negativním emocím
Zlepšit si náladu kyblíkem zmrzky je fajn. Ale jen do té doby, než si vytvoříme návyk a budeme řešit každý výkyv nálady jídlem. Důsledky nemusíme sledovat jen na přibývajících centimetrech v pase, ale také na našem zdraví. V dnešním článku se dozvíme, jak s nástrahami emočního jedení bojovat.
Zdravý životní styl: aktuální doporučení pro zdravější život
Zdravý životní styl: aktuální doporučení pro zdravější život
Co si představit pod zdravým životním stylem? Komplexní přehled aktuálních doporučení ke stravování, pohybu a odpočinku.
Domácí krabičková dieta pro muže i ženy: Týdenní inspirace na dokonalý meal prep
Domácí krabičková dieta pro muže i ženy: Týdenní inspirace na dokonalý meal prep
Do krabiček si snadno připravíte jídlo, které máte rádi a zároveň máte pod kontrolou jeho kvalitu, množství a složení, což pomáhá snadněji a efektivněji hubnout. Vzorový jídelníček na celý týden najdete uvnitř článku.
Mindful eating: 5 kroků, jak začít jíst vědomě, snadněji hubnout a zbavit se emočního jedení
Mindful eating: 5 kroků, jak začít jíst vědomě, snadněji hubnout a zbavit se emočního jedení
Kdy naposledy jste si od začátku do konce vychutnali nějaké jídlo, aniž byste u toho sledovali televizi, datlovali do klávesnice nebo telefonovali? Poradíme vám 5 tipů, díky kterým se naučíte jíst vědomě, a zjednodušíte si tak i hubnutí.
Snadnější hubnutí a ušetřené peníze. Co dalšího získáme krabičkováním?
Snadnější hubnutí a ušetřené peníze. Co dalšího získáme krabičkováním?
Krabičkování určitě znáte. Víte ale, jaké výhody vám může přinést? Napadlo vás někdy, že kromě kontroly nad stravováním třeba ušetříte? Více se dočtete v uvnitř článku.
Poruchy príjmu potravy: Ako podľa psychológa zistíte, že máte problém
Poruchy príjmu potravy: Ako podľa psychológa zistíte, že máte problém
Honba za dokonalosťou nás môže stáť aj zdravie. Ako sa s poruchou príjmu potravy vysporiadať a kde vyhľadať pomoc? Aj o tom sme sa rozprávali so psychológom z Anabell Centra, Martinom Murgašom.
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
Taky máte léto nacpané volnočasovými aktivitami, prací a nemáte čas se plně věnovat vaření? Zkuste některý z těchto 10 rychlých a přitom zdravých nápadů na letní obědy.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!