Jablečný ocet: opravdu takový zázrak, jak je prezentováno?

Bc. Karolína Šimečková
Bc. Karolína Šimečková 14. 9. 2023
8 min. 1 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Jablečný ocet: opravdu takový zázrak, jak je prezentováno?
Image by 8photo on Freepik
  • Jablečný ocet je výrobek s všestranným využitím vyrobený z fermentované jablečné šťávy.
  • Jeho kořeny sahají až do starověkého Egypta a Babylónu, kde byl ceněný pro své údajné léčivé účinky.
  • Kyselina octová obsažená v jablečném octu je spojována s regulací hladiny cukru v krvi a tělesné hmotnosti.

“Každé ráno si na lačno dávám sklenici vody s panákem jablečného octa…” Takto začíná poměrně dost interview nejen Victoria's Secret modelek, ale i dalších světoznámých celebrit. Co jsou ale ty opěvované benefity, popřípadě je na nich tolik pravdy, kolik se tvrdí? To i další zajímavosti naleznete v tomto článku!

Pěkně od začátku – proč je kolem jablečného octa takový boom?

Rostoucí popularita jablečného octa a jeho spojení s některými slavnými osobnostmi může být částečně vysvětlena různými faktory, včetně marketingu, médií a společenských trendů. Je však třeba zaujmout zdravou dávku skepticismu ohledně některých tvrzení, protože ne všechny jeho účinky jsou dostatečně vědecky prokázány. O tom ale až níže. Teď si pojďme rozebrat právě onen “boom” posledních let.

Je prezentován jako "zázračný prostředek k detoxikaci, hubnutí a regulaci cukru v krvi". Není to ale tak jednoduché –  i když jablečný ocet může mít některé potenciální výhody, sám o sobě určitě jakožto magická pomůcka pro regulaci hmotnosti nebo zlepšení celkového zdraví fungovat nebude.

Využití v kuchyni i koupelně

V kuchyni

Jablečný ocet je jistě známějším pomocníkem právě v kuchyni. Kromě toho, že slouží jako přírodní konzervant, ho můžete využít jako ingredienci do mnoha pokrmů a receptů – je oblíbeným prvkem ve sladkých i slaných omáčkách a marinádách. Jeho kyselá chuť přidává hloubku a vyváženost také salátům. Navíc ho lze v mnoha případech použít jako náhradu za bílý ocet při konzervování zeleniny nebo při vaření vajec, kdy pomáhá udržet jejich pevnost. V kuchyňském prostředí je nejlepší sáhnout po organickém a nefiltrovaném jablečném octu obsahujícím řadu prospěšných bakterií a enzymů.

V koupelně

Jablečný ocet nachází využití i v koupelně – při jeho smíchání s vodou vznikne směs pro efektivní odstranění vodních skvrn a usazenin, jako jsou vodní kámen nebo mýdlové zbytky. Díky přírodnímu složení tím dostanete navíc ekologicky šetrnou alternativou k agresivním čistícím prostředkům!

Jablečný ocet: opravdu takový zázrak, jak je prezentováno?

8 potenciálních zdravotních benefitů jablečného octa

  1. Obsah zdraví prospěšných látek: primární aktivní složkou je již výše zmíněná kyselina octová – ta mu dodává silnou kyselou vůni a chuť. Vědci se domnívají, že je právě ona zodpovědná za přední níže zmíněné zdravotní přínosy jablečného octa. Organický a nefiltrovaný jablečný ocet také obsahuje látku zvanou mateční kultura, která se skládá z bílkovin, enzymů a přátelských bakterií. 
  2. Pomoc při regulaci škodlivých bakterií: jablečný ocet pomáhá zabíjet patogeny, včetně některých kmenů bakterií. Zároveň je již dlouhou dobu tradičně využíván k čištění a dezinfekci, léčbě plísní nehtů, vší, bradavic a ušních infekcí – Hippokrates používal ocet k čištění ran již před více než 2000 lety. Je také účinným konzervantem. Studie ukazují, že brání bakteriím, jako je E. coli, aby rostly a způsobovaly tak kažení potravin.
  3. Pomoc s regulací hladiny cukru v krvi: některé studie doporučují před jídlem s vyšším obsahem sacharidů vypít nápoj obsahující jablečný ocet (poměr 1 čajová lžička ku 250 ml vody). Je to z toho důvodu, že ocet zpomaluje rychlost vyprazdňování žaludku a zabraňuje tím větším výkyvům hladiny cukru v krvi. Navíc zlepšuje citlivost na inzulín, což pomáhá tělu přesunout více glukózy z krevního řečiště do buněk, čímž hladinu cukru v krvi dokonce snižuje. (Jablečný ocet je sice obecně uznáván jako bezpečný, ale pokud užíváte léky na snížení hladiny cukru v krvi, poraďte se o jeho užívání se svým lékařem či jiným odborníkem). 
  4. Pomoc při regulaci hmotnosti: jeden výzkum z roku 2022 poznamenal, že v krátkodobých studiích, kdy účastníci konzumovali jablečný ocet s jídlem, zaznamenali potlačení chuti k jídlu po dobu dalších 2 hodin – to může nepřímo vést k omezení energetického příjmu a lepší regulaci hmotnosti. Dlouhodobější studie však zatím neprokázaly žádný vztah mezi jablečným octem a potlačením chuti k jídlu.
  5. Pozitivní vliv na funkci kardiovaskulárního systému: riziko srdečních onemocnění může ovlivnit několik biologických faktorů – výzkum (především na zvířatech) naznačuje, že právě jablečný ocet by mohl některé z nich zlepšit. Replikační studie na lidech i zvířatech z roku 2020 poznamenala, že jablečný ocet může potenciálně snižovat hladiny lipoproteinů s nízkou hustotou, triglyceridů a celkového cholesterolu. Pro potvrzení těchto hypotéz je ale zapotřebí větší množství dlouhodobějších studií na lidech. 
  6. Pomoc při syndromu polycystických vaječníků (PCOS): jedná se o hormonální stav spojený s abnormálními menstruačními cykly, vysokými hladinami androgenních hormonů a ovariálními cystami a inzulinovou rezistencí. Jedna starší 3měsíční studie zjistila, že 7 žen s PCOS, které po večeři vypily 1 polévkovou lžíci jablečného octa se 100 ml vody, měly pravidelnější menstruaci a stabilnější hladinu hormonů – předpokládá se, že to souvisí se zlepšením stavu právě inzulinové rezistence, která je s PCOS často spojena. Vzhledem k nedostatečnému vzorku toto ovšem nelze brát jako relevantní závěr a je zapotřebí dalších studií pro potvrzení této hypotézy.
  7. Pomoc pro udržení zdravého trávení: teorie je taková, že jablečný ocet zvyšuje kyselost žaludku, což pomáhá tělu vytvářet více pepsinu, enzymu, který štěpí bílkoviny. Ti, kteří ho užívají na pomoc s trávením, obvykle pijí 1 až 2 polévkové lžíce se sklenicí vody bezprostředně před jídlem, v současné době neexistuje žádný důkaz, který by tuto dávku podporoval – ačkoli jiné doplňky, jako je betain HCL, mohou s kyselostí žaludku pomoci.
  8. Zlepšení zdraví pokožky: pleť má přirozeně mírně kyselé pH, ovšem u lidí s exémem a kožním onemocněním mohou nastat z tohoto přirozeného stavu výchylky. Lokální použití zředěného topického jablečného octa může pomoci obnovit přirozené pH pokožky a zlepšit ochrannou kožní bariéru. Na druhou stranu alkalická mýdla a čisticí prostředky mohou ekzém dráždit (studie na 22 lidech s ekzémem uvedla, že namáčení jablečného octa nezlepšilo kožní bariéru a způsobilo podráždění pokožky), takže jeho využití v rámci své kosmetické rutiny proberte se svým kožním lékařem či jiným odborníkem.

Vedlejší účinky a jak se jim vyhnout?

Odborníci zatím nestanovili bezpečné nebo doporučené množství jablečného octa pro různá zdravotní použití. Lidé by se měli před jeho pravidelným využitím/konzumací k léčbě zdravotního stavu nebo při použití ve větším množství nejprve poradit s lékařem. Typicky jsou však užívány dávky v rozmezí od 1 čajové lžičky až po 2 polévkové lžíce denně.

Vzhledem k tomu, že je jeho kyselost zodpovědná za mnohé z jeho zdravotních přínosů, určitě jej nemíchejte s ničím, co by mohlo kyselinu neutralizovat (vyšší množství olivového oleje) a snížit její eventuální pozitivní účinky. Zároveň mějte na paměti, že kyselost octa může při pravidelném používání také poškodit zubní sklovinu. Pití především brčkem a následné vypláchnutí úst vodou vám ale může pomoci tomuto vedlejšímu účinku předejít.

Zatímco v malých dávkách může být užívání jablečného octa spojeno se zdravotními přínosy, pravidelná konzumace velkých množství po dlouhou dobu může být nebezpečná a může být spojena s vedlejšími účinky, včetně nízké hladiny draslíku v krvi. Takže pokud po užití jablečného octa zaznamenáte jakékoli vedlejší účinky, přestaňte jej užívat a prodiskutujte tyto příznaky s lékařem.

Co si z toho vzít?

Mnoho webových stránek, zastánců přírodní zdravotní péče i hollywoodských hvězd vyzdvihuje jablečný ocet do nebe s jeho výjimečnými zdravotními přínosy, včetně snížení hmotnosti a léčby určitých nemocí. To ale není tak úplně pravda – bohužel existuje pouze malý počet kvalitních prací, které by jednoznačně podpořily většinu tvrzení týkající se těchto potenciálních benefitů. Jeho využití v kuchyni či v rámci kosmetické rutiny však přínosné být může, obzvlášť co se týče eliminace patogenních bakterií, regulace snížení hladiny cukru v krvi či dokonce v rámci péče o vlasy. Jeho využití však vždy napřed konzultujte se svým lékařem či jiným odborníkem.

Přidej se k 43 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
1 Líbí se mi Uložit článek