V životě jste jistě zažili a ještě zažijete momenty, kdy chcete vypadat skvěle, cítit se skvěle a jednoduše ze sebe vydat to nejlepší. Důležitou součástí a předpokladem je voňavý dech. Což je sice citlivé téma, na druhou stranu – kdo z nás jej někdy neřešil? Proto před důležitým pohovorem nebo rande zapomeňte na tuňákový sendvič s česnekem, po kterém váš dech nebude vonět po fialkách. Tedy lépe řečeno mátové žvýkačce.
Důkladná ústní hygiena zahrnující pravidelné čištění zubů a používání mezizubních kartáčků jsou způsoby, jak ústa udržovat zdravá, čistá a.. voňavá. I přes to se může stát, že váš dech zrovna vonět nebude. Ale hlavu vzhůru: většinu věcí, které způsobují zápach z úst máte přímo u nosu. Je to jídlo, které jíte.
Jaká jídla a potraviny jsou zabijákem voňavého dechu? Která vám k němu naopak pomohou? Proč vůbec špatný dech vzniká a na jaké další zdravotní souvislosti může poukázat? Přečtěte si v dnešním článku.
Kterým potravinám a jídlům bude lepší se vyhnout?
Česnek
Číslo jedna v našem seznamu vás pravděpodobně nepřekvapí. Zápach z úst mají na svědomí obsažené sirné sloučeniny. Co překvapením možná bude, je fakt, že na vině nejsou jenom samotná ústa. Česnek je rychle absorbován do krevního oběhu a sekundárně se vylučuje plícemi a znovu ústy, což znamená další tsunami zápachu. Sirné sloučeniny jsou vylučovány i kůží.
I přes toto negativum není potřeba se česneku v jídelníčku vzdávat, jde o načasování. Naopak česnek může přinést řadu benefitů. Jaké to jsou? Přečtěte si v našem dalším článku.
Jídlo s česnekem tedy nebude tím nejlepším nápadem před prvním rande. Dopady však můžete zmírnit důkladnou ústní hygienou, včetně použití mezizubní kartáčků, nitě a pečlivého vypláchnutí ústní vodou.
Cibule
I zápach z cibule přetrvává delší dobu po tom, co jste si pochutnali na šťavnatém burgeru, kde se pár koleček skrývalo. I vysvětlení je stejné jako u česneku. Cibule obsahuje sloučeniny síry, které jsou vstřebávány do krevního oběhu a sekundárně jsou vylučovány ve chvílích, kdy se to úplně nehodí.
Před pohovorem cibule (zvláště ta čerstvá) nebude dobrý nápad. Tepelně upravená cibule je součástí téměř každého (nejen) českého jídla. Ale nebojte: podstatně to totiž snižuje možnost, že vám po takovém jídle nebude zrovna vonět z úst.
Tuňák v konzervě
“Vůni” konzervovaného tuňáka si s mátou nespletete. Přemýšleli jste někdy, proč je zápach konzervovaných ryb tolik intenzivní? Ryba v konzervě totiž začíná přirozeně oxidovat, což jí (a vašemu dechu) dodává charakteristický “kyselý” zápach.
Káva a alkohol
Káva a lehčí alko drinky (pivo, víno) v ústech vytváří prostředí, ve kterém si bakterie vyloženě libují a mnohem snadněji se tak množí. Jak káva, tak i alkohol navíc ústní dutinu vysušují, hůře se tvoří sliny, což je pro bakterie další “ejchuchu.”
Které potraviny pro voňavý dech naopak zařadit?
Čerstvé bylinky
Čerstvé bylinky jako je petržel, bazalka nebo máta mohou být silným spojencem v boji proti špatnému dechu. Ne nadarmo je máta obvyklou součástí ústních vod nebo žvýkaček. Čerstvými bylinkami nešetřete při přípravě jídla. Z máty zase připravíte výborný čaj. Onou zdraví prospěšnou součástí jsou obsažené oleje.
Meloun
Meloun je skvělým zdrojem vitaminu C, který pro bakterie v ústech nevytváří vskutku přátelské prostředí. Mezi další bohaté zdroje patří paprika, citrusy nebo bobulovité ovoce. Navíc má vysoký obsah vody a pomáhá tak s hydratací ústní dutiny.
Zázvor
Zázvor je tak trochu neprávem podceňovanou potravinou. Nejen že dokáže zklidnit rozbouřený žaludek, pomáhat v boji se zákeřným bacilem, ale také se postará o voňavý dech. Takový zelený čaj s kouskem čerstvého zázvoru může pomoci udržet ústní dutinu svěží a čistou.
Jablka
Jak praví staré známé anglické přísloví “an apple a day may help keep the doctor away”. Rozhodně ale neodežene vaše kamarády a kolegy. Že váš dech zrovna nevoní? Právě jablka jsou silným pomocníkem. To díky obsaženým polyfenolům.
Voda
Dostatečný pitný režim v množství 30–45 ml/kg vaší hmotnosti je silnou zbraní proti špatnému dechu. Proč? Jeho příčinou totiž často bývá sucho v ústech, kdy se hůře tvoří sliny a bakterie tak mají “pré.” Navíc pití vody pomáhá vyplavovat zbytky jídla, které uvízne v mezizubních prostorech a opět dává prostor pro růst bakteriím.
Jak se vlastně stane, že váš dech nevoní po fialkách?
Výše zmíněné potraviny nejsou jediným důvodem, proč váš dech zrovna nevoní. Způsobují ho totiž bakterie, které se v ústech rychle množí, pokud pro to mají ideální prostředí. Živí se totiž zbytky, které v dutině ústní zůstávají po jídle a také odumřelými buňkami. Následně produkují sirné sloučeniny, které způsobí onen nepopulární zápach z úst, kterému odborně říkáme halitóza.
Základním hygienickým pravidlem je čištění zubů dvakrát denně, ke kterému bych osobně doporučila spíše elektrický zubní kartáček, který práci odvede dokonaleji, než byste to zvládli kartáčkem klasickým. Jednou denně také vyčistěte mezizubní prostory a nezapomeňte na jazyk. Ústní voda je spíše pomyslnou třešničkou na dortu, která ale může pomoci k lepšímu pocitu. Pozor ale na běžně dostupné varianty, které obsahují alkohol. Jak už díky článku víte, alkohol ústní dutinu vysušuje a zabraňuje produkci slin. Použití takové ústní vody tedy může mít opačný efekt.
První pomocí (která ale opět neřeší samotnou příčinu), jsou pak žvýkačky, ideálně s mátou.
Co si z toho vzít?
Po přečtení dnešního článku víte, že alfou omegou voňavého dechu je pečlivá ústní hygiena, omezení problematických potravin (alespoň před důležitými schůzkami) a naopak zařazení potravin, které mohou pomoci. I přes veškerou snahu a následování doporučení vás trápí špatný dech? Halitóza může být projevem vážnějších onemocnění. Patří sem zánětlivá onemocnění dásní, onemocnění ledvin, ledvin nebo žaludku a autoimunitní onemocnění, jako je například Sjogrenův syndrom. Příčinou také pomohou být potíže se slinnými žlázami nebo onemocnění s názvem xerostomie, což je chronická suchost v ústech.
A pozor: diety s velmi nízkým obsahem kalorií nebo vysokotukové diety s přiměřeným množstvím bílkovin vedou ke ketóze, což je stav, kdy jsou jako primární zdroj energie využívány ketolátky. Specifickým druhem ketózy je pak ketoacidóza, která se nejčastěji vyskytuje u neléčeného cukrovky 1. typu. Pro oba stavy je typický zápach z úst, který je výrazně cítit po acetonu a ženám může připomínat pach odlakovače na nehty.