Ostrá jídla v létě: proč jsou pikantní pokrmy pro teplejší podnebí typické?

ověřil/a PhDr. Barbora Matějčková
Komentáře
Ostrá jídla v létě: proč jsou pikantní pokrmy pro teplejší podnebí typické?
Image by Freepik
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Ostrost v jídle je vnímána skrze podráždění pátého hlavového nervu.
  • Používání ostrého koření je dle vědců pevnou součástí kultury mnoha národů v tropickém klimatu.
  • Ostré látky v jídle mohou vyvolat tzv. gustatorické pocení.

Kde se v jídle bere “ostrost”?

Koření je obecně definováno jako přísady převážně rostlinného původu, které se přidávají do pokrmů za účelem zvýraznění chuti a dodání aroma. Tyto přísady také zpravidla nemají velký význam v podobě obohacení pokrmu o makronutrienty, ale spíše o senzorické vlastnosti či případně bioaktivní látky. 

Jednou z komponent chuti je i ostrost (příp. štiplavost, pikantnost) – tento vjem je vyvolán podrážděním trojklaného nervu (nervus trigeminus), který inervuje, mimo jiné, zejména oblast ústní a nosní dutiny. V jídle existuje mnoho sloučenin, které mohou tuto ostrost vyvolat, krátký výčet těch nejznámějších uvádí následující tabulka.

Iritant (dráždivá látka)Potravinový zdroj
KapsaicinChilli
PiperinPepř 
Gingerol/ZingeronZázvor
Allyl‑isothiokyanátHořčice, křen, ředkvičky
CinnamaldehydSkořice
Kyselina octová/citronováOvoce, nápoje

Nervová zakončení v oblasti obličeje, a tedy i ústní a nosní dutiny, “sbírají” informace o vjemech chemické i i nechemické povahy, které pak putují právě do pátého hlavového trojklaného nervu. Látky vyznačující se ostrostí z evolučního hlediska vyvolávají spíše negativní efekt, a to zejména při vyšší koncentraci. Dostavit se může nadměrné slinění, pocení, nekomfort nebo dokonce bolest. Tyto vjemy dávají poté do vyšších pater nervového systému signál, že bylo pravděpodobně pozřeno něco potenciálně nebezpečného a organismus by se měl takové potravy zbavit. 

Od evolučního nebezpečí až po vyhledávaný chuťový vjem

V průběhu staletí se však u člověka vyvinul mechanismus snášenlivosti pálivých vjemů, a v některých případech dokonce jejich vyhledávání. Mechanismus této změny není zcela jasný, předpokládá se však, že pravidelná konzumace pokrmů, které obsahují pouze malé množství dráždivých látek může vést k adaptaci. Druhá pravděpodobná teorie počítá také s tím, že konzumace pálivých jídel vytváří celostní pozitivní prožitek– např. kombinace s dalšími chutěmi pokrmu, spojení štiplavosti s následným příjemným pocitem nasycení po jídle nebo i podpora trávení skrze zvýšenou sekrece slin a trávicích šťáv. 

Snášenlivost pálivých vjemů však není u všech lidí stejná, a ve velké míře se zde projevují genetické i individuální faktory. Stejně jako u vnímání základních chutí, i pro senzitivitu k pálivým látkám je stěžejní počet receptorů bolesti, od kterého se pak odvíjí intenzita vnímané chuti. Další rozdíly se mohou vyskytnout i v rámci pohlaví, kdy muži obecně vnímají pálivost chilli méně intenzivně než ženy. Roli mohou hrát i další faktory, jako je vnímavost daného člověka k fyzickému i psychickým jevům ve svém těle nebo i sociální aspekt. Pokud je totiž člověk od narození členem komunity, pro kterou je používání pálivého koření typické, pravděpodobně bude k těmto vjemům snášenlivější. 

Ostrá jídla v létě: proč jsou pikantní pokrmy pro teplejší podnebí typické?

Proč je pro teplé klima typické používání ostrého koření? 

Mnoho nezávislých pozorování potvrdilo, že pro oblasti s teplým klimatem je typická konzumace silně kořeněných jídel, jejichž složkou je zpravidla i minimálně jedna z výše uvedených látek způsobující ostrost pokrmu. Příkladem může být např. Thajsko, Indonésie, Indie, Mexiko nebo Karibské státy. Vysvětlení už ale tak jednoznačné není.

Vědci pracují např. s hypotézou, že mnohá koření obsahující pálivé sloučeniny mají antimikrobiální účinek a lidé se tak tímto způsobem mohou chránit před alimentárními nákazami, které jsou v oblastech s vysokými teplotami velmi časté. V dřívějších dobách to pravděpodobně byl jeden z hlavních důvodů, nicméně při dnešní technologické vyspělosti by toto opatření již nebylo na mnoha místech potřeba. Konzumace tradičních kořeněných jídel ale přesto přetrvává i v rozvinutých oblastech, a výzkumníci se z toho důvodu kloní k teorii, že tento způsob přípravy jídel je jednoduše hluboce zakořeněn v kultuře dané komunity. 

Další možná hypotéza zní, že ostrá jídla pomáhají lidem se více potit, a v horkém počasí se tedy i efektivněji ochlazovat. Odborná literatura skutečně poukazuje na tzv. gustatorické pocení, které bylo pozorováno, mimo jiné, právě u ostrých jídel. Tento typ pocení je typický zejména pro oblast hlavy a krku, často je doprovázen zarudnutím kůže, a rozvíjí se pravděpodobně na základě aktivace receptorů bolesti. Tento efekt je zřetelný zejména v teplém klimatu – při nižší okolní teplotě jeho intenzita klesá. Míra schopnosti zapojení gustatorického pocení do celkového procesu termoregulace však není doposud zcela objasněna, zdá se ale, že mechanismy stojící za spuštěním pocení způsobené horkem a konzumací ostrých jídel, se liší. 

6 jednoduchých pikantních receptů

Pokud chcete podráždit své chuťové pohárky a dopřát si ostřejší jídlo, můžete se inspirovat našimi recepty:

Co si z toho vzít? 

Ostrost a štiplavost má v jídle původ ve specifických sloučeninách, které skrze receptory bolesti v ústní a nosní dutině dráždí tzv. trojklaný hlavový nerv. Přestože tyto vlastnosti by v dřívějších dobách byly varovným signálem pro konzumaci nebezpečné potravy, lidstvo si postupem času na ostré chuťové vjemy zvyklo, a v mnoha případech je dokonce vyhledává.

Na základě genetického, osobnostního a kulturního pozadí však ne všichni lidé snášení štiplavé vjemy z jídla stejně intenzivně. 

Cestovatelský průjem: Jak si nenechat zkazit dovolenou?
Cestovatelský průjem: Jak si nenechat zkazit dovolenou?
Průjem je nejčastější zdravotní komplikací cestovatelů – podle statistik jich postihuje i více než 60 %. Co je příčinou rozvoje cestovatelského průjmy, kdy vyhledat lékaře, a jak mu nejlépe předcházet?
Výkyvy teplot a jejich vliv na zdraví srdce: kdo by si měl dát pozor?
Výkyvy teplot a jejich vliv na zdraví srdce: kdo by si měl dát pozor?
Jaro je, co se počasí i venkovních teplot týče, typicky dynamickým obdobím. Věděli jste ale, že výrazné kolísání teplot znamená pro vaše tělo zátěž? Na pozoru by se tak měli mít nejen lidé s onemocněním srdce a cév.
Chuťové preference: Kdy vznikají, a co může ovlivňovat vnímání chutí?
Chuťové preference: Kdy vznikají, a co může ovlivňovat vnímání chutí?
Máte i vy nějaké jídlo, které jste v dětství nesnášeli, a teď se po něm můžete utlouct? A kdy se vůbec začínají chuťové preference formovat? To, a ještě mnohem více, se dozvíte v novém článku.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Jak zhubnout břicho? Nabízíme 6 efektivních rad!
Jak zhubnout břicho? Nabízíme 6 efektivních rad!
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Týdenní vzorový jídelníček na hubnutí pro ženy na 1800 kcal
Týdenní vzorový jídelníček na hubnutí pro ženy na 1800 kcal
Ne každý má to štěstí, že si může veškerá jídla nachystat v průběhu dne. Pokud máte na oběd jen pár minut, a často jej tak řešíte někde v rychlém občerstvení, máme pro vás řešení v podobě krabiček. Pomocí krabičkování můžete i pohodlně a jednoduše hubnout.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.