Perníkové koření nemusíte využít je na Vánoce. Přidejte tuhle unikátní směs badyánu, nového koření, anýzu, kardamonu, koriandru a fenyklu, mleté skořice a hřebíčku třeba do sušenek, které se hodí ke kávě nebo jako malá svačinka s sebou celoročně.
1 porce obsahuje
- 101 kcal
- 18 g sacharidů
- 2 g tuků
- 1,6 g bílkovin
Na 40 porcí
- 500 g hladké mouky
- 250 g Vilgain medu medovicového
- 150 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička perníkového koření
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- špetka hřebíčku
- špetka soli
- máslo
- hrubá mouka
Postup
-
V malém hrnci zahřejte med, cukr a máslo na mírném ohni, dokud se cukr a máslo nerozpustí. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
-
Do velké mísy prosejte mouku, sodu, perníkové koření, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a sůl. Přidejte vejce a vlažnou medovou směs. Zpracujte rukama nebo vařečkou, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu mouky.
-
Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho do lednice na alespoň 2 hodiny nebo přes noc, aby ztuhlo a lépe se zpracovávalo.
-
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech na pečení máslem. Na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto na plát o tloušťce asi 3 mm. Vykrajujte sušenky různými formičkami a přenášejte je na plech. Opakujte, dokud nevyužijete všechno těsto. Můžete také spojit zbytky těsta a znovu je vyválet.
-
Pečte sušenky v troubě asi 10 minut, dokud nezískají zlatavou barvu. Nepečte je příliš dlouho, aby nebyly tvrdé. Vyjměte je z trouby a nechte je chvíli odpočinout na plechu, pak je přeložte na mřížku a nechte je úplně vychladnout.
-
Zdobte polevou z citronové šťávy a moučkového cukru (barvu jí můžete dodat lyofilizovaným ovocem). Nechte polevu ztuhnout a sušenky uschovejte v uzavřené nádobě. Dobrou chuť!